perjantai, syyskuu 13, 2024

Uusin juttu:

Tacos al pastor – Meksikolaisen katuruuan kuningas Levantista

Tämä on legendaarisen tacos al pastor -katuruuan lyhyt ja pitkä historia resepteineen. Petollisen yksinkertainen resepti nousi nopeasti yhdeksi Meksikon suosituimmista katuruuista ja raivaa elintilaa jo muualla maailmassakin. Sen historia on mielenkiintoinen yhdistelmä ruuanlaiton ja siirtolaisuuden historiaa. Ja se on jumalaista.

Esittelyssä: Japanin ruokakulttuuri

Japanilainen keittiö

Japani on kulinaristin taivas, jossa ruuan herkullisuus perustuu selkeille perusmauille ja laadukkaille raaka-aineille. Japanissa on kerrostuneina useita erilaisia ruokakulttuureita jotka kaikki ovat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia. On rituaalinen kaiseki, eli teeruoka jossa zeniläiset arvot ovat keskeisiä, ruuan täytyy olla kaunista ja maut puhtaita ja ylimaallisia. Se ei kuitenkaan ole kuin murto-osa siitä mitä japanilaiset syövät.

Japanin avautumisen myötä länsimainen ruoka eli yōshoku on saavuttanut paljon suosiota. Nyt tosin puhutaan japanilaisten käsityksestä länsimaisesta ruuasta joka on luonteeltaan hyvin erilaista verrattuna alkuperäiseen ja sitä voisi pikemminkin kutsua japanilaisen ja eurooppalaisen fuusioksi.

Japanilainen ruokakultturi on täynnä historiallisia kerrostumia ja on kiehtovaa huomata miten ruoka-aineet ja reseptit ovat lainautuneet naapurimaista ja kauempaakin. Japani on yksi Gastrodontin lempikeittiöitä, joten täältä löytyy todennäköisesti usein uutta luettavaa.

Reseptejä:

Oyakodon ja muita japanilaisia ruokasanaleikkejä.

Japanilaisilla on aika hienovarainen ja runollinen tapa nimetä ruokiaan. Kasvojen säilyttämiseen keskittyviltä japanilaisilta tämä on osoitus hienoviritteisestä huumorintajusta. Ruokalajeja ja raaka-aineita on nimetty pitkin...

Wasabi. Shōgunin vaikea juuri.

Useimmille wasabi on itsestäänselvyys nigirisushin ja soijan välimaastossa. Tuo vaaleanvihreä tahna, josta tulee potkua elämään sushiravintoloissa. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Useimmat meistä...

Nanbanzuke – Etelänbarbaarien etikkakalaa Japanista

Nanbanzuke on käsittämättömän upea kylmä kalaruoka japanista yhdistää eurooppalaista ja japanilaista ruokaperinnettä japanilaisille ominaiseen tyyliin. Yksinkertaista ja helppoa, samalla naurettavan hyvää kesäruokaa. Tämä...

Tsukune 捏ね- japanilaiset kanapullat

Nuijittua lihaa persiasta Japanilaiset kananjauhelihavartaat. Ihanan helppo arkiruoka tai vähän juhlavampi alkupala grillijuhliin. Juuri minkäänlaista historiaa tai etymologiaa ei tälle ruualle löydy. Vähän niinkuin koettaisit...

Artikkeleita: