sunnuntai, lokakuu 22, 2023

Paistettu riisi sichuanin tapaan

Paistettua riisiä tehdään Aasiassa joka paikassa ja Kiinassakin jokainen keittiökoulukunta tekee sen eri tavalla. Kantonissa se on Yeung Chow, joka on miedon makuinen, kananmunalla ryyditetty ja siinä voi olla kanaa, katkarapuja ja tuoreita vihanneksia. Hong Kongissa tarjottu Fujianin paistettu riisi on melkein samanlaista, mutta sen päälle kaadetaan paksu soijapohjainen kastike. Variaatioita on siinä määrin häkellyttävä määrä, että voi olla että Gastrodontin Kiina-sarja saa yhden spesiaalin pelkästään paistetusta riisistä. Sichuanissa, paistettu riisi on luonnollisestikin tulista. 

Sichiuanin paistettu riisi on suosittua Intiassa.

Hauskana lisätriviana, Sichuanilainen paistettu riisi on todella suosittua Himalajan eteläpuolella. Jos menee googleen ja laittaa hakusanaksi ”schezwan fried rice”, löytyy resepti monella eri Intian kielistä. Syykin löytyi. Niinkuin usein ympäri maailmaa myös Brittiläisen imperiumin aikana Intiaan juurtuneet kiinalaiset ovat kääntyneet ravintola-alan puoleen selvitäkseen. Tässä tapauksessa nimenomaan Kolkatan, (entisen Calcutan) kiinalaisten osalta. Kolkatassa on edelleen elinvoimainen kiinalaisvähemmistö. Alkuperältään he ovat Hakka-kiinalaisia, joiden keittiö on huomattavasti miedompaa kuin mihin intialainen maku on tottunut, joten Hakka-ravintoloissa käännyttiin sen tulisimman kotimaisen suuntaan eli Sichuaniin. Viimeisen sadan vuoden aikana ”Schezwan fried rice” on ottanut Intiassa vastaavan roolin intialaisessa keittiössä kuin pizza Suomessa. Se on lähtemätön osa intialaista keittiöperinnettä. (Muutenkin kulinaariset vaikutteet ovat liikkuneet Himalajan yli kovaa kyytiä. Löysin samalla tutkimusmatkalla kokonaisen artikkelin verran mielenkiintoista materiaalia kiinalais-intialaisesta fuusioruuasta. Laitetaan työlistalle.)

Paras paistettu riisi syntyy edellispäivän jämäriisistä, mutta riisin voi keittää myös samana päivänä. Kikka on siinä että riisin täytyy antaa jäähtyä ennen kun sitä käyttää. Samoin edellispäivän jääkaapissa ollut riisi on hyvä ottaa ensin huoneenlämpöön. 

Paistettu riisi on mainio lisuke, mutta sen voi helposti tehdä pääruuaksikin paistamalla samassa kanaa, lihaa tai lisäämällä lopuksi katkarapuja. Ateriaa voi varioida lisäämällä tofua tai kotitekoista juustoa (paneer-resepti on tässä taas hyvä valinta.) Tässä versiossa on kiinalaista kestomakkaraa lap cheongia. Aiemmin käytin korvikkeena chorizoa sillä lap cheongia ei tahdo suomesta saada. Sitäkin tosin on löytynyt tämän artikkelin ensimmäisen kierroksen jälkeen. Ainakin Tampereelta sitä löytyy East Asia Martin kylmäosastolta. Chorizo on hyvin lähellä sinne päin makujen puolesta ja sitä suositellaan käytettäväksi lap cheongin korvikkeena, jos ei hyvin varustettua Etnomarkettia ole lähettyvillä. Kasvisversio syntyy, kun jättää makkaran pois ja lisää ruokalusikallisen voita.

Sichuanin paistettu riisi (Sichuanin tapaan)

3dl pitkäjyväistä riisiä (keittämätöntä)
2-4 rkl sichuan chutneya maun mukaan
250g lap cheongia( tai chorizoa
1rkl ruokaöljyä
1tl seesamiöljyä
4 kevätsipulia tai 3 kesäsipulia
4 porkkanaa
1 punainen paprika
150g bok choita eli sinappikiinankaalia (voi korvata kiinankaalilla)
4 kynttä valkosipulia
parin sentin pätkä inkivääriä raastettuna
1tl suolaa
1tl mustapippuria

Valmistelu:
Keitä ja jäähdytä riisi jos on tarvis. Pilko lap cheong/chorizo pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipulit vinottain viipaleiksi ja ota vihreät osat erilleen. Leikkaa porkkana julienneksi, eli ohuiksi tikuiksi. (Teoriassa karkea raastekin toimii, mutta julienne säilyttää rapsakkuuden paremmin)
Pilko paprika oikein hienoksi. Leikkaa bok choi tai kiinankaali suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri.

Valmistus:

Kuumenna wokki. Lisää kestomakkara ja paista sitä, kunnes rasva erottuu makkarasta. Lisää kevätsipulin valkoiset osat, inkivääri, paprika ja valkosipulinkynnet. Lisää pannuun öljyt ja kuullota pari minuuttia reilusti sekoittaen ettei valkosipuli pala. Lisää sichuankastike ja sekoita hyvin.
Heitä kaveriksi porkkanajulienne ja bok choi-suikaleet ja sekoita niin että sichuankastiketta on joka puolella.  Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää riisi puuhaarukoilla ja sekoita kaikki keskenään, mutta varovasti, etteivät riisit mene liisteriksi. 

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai sichuankastiketta. Lisää kevätsipulin vihreät osat ja tarjoa kuumana.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän