lauantai, kesäkuu 22, 2024

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus

     Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä ei ole reilua ostaa itselleni tuorepastaa ja Gastrodonnalle vaihtoehtona olevaa paakkuuntuvaa riisispagettia.

    Sitten välillä kun ruuanlaittovimma iskee, meillä tehdään tuorepasta itse pastakoneella. Koneita kun on vaan yksi, sillä tehdään vain gluteenitonta, sillä kerran kun kone gluteenilla kontaminoituu, koneen puhdistaminen takaisin gluteenittomaksi on melkein mahdotonta. Tästä syystä meillä tehdään pelkästään gluteenitonta tuorepastaa.Hyvällä reseptillä tosin gluteeniton tuorepasta ja tavallinen eivät juuri eroa toisistaan.

    Gastrodonna kokeili varmaan kymmentä eri reseptiä gluteenittomaan tuorepastaan ennenkuin löysi riittävän hyvän. Tämä taikina käyttäytyy pastakoneessa samalla tavalla kun durum-sitkoinen perustuorepasta ja maistuu vaativaankin suuhun pastalta. Resepti on lainattu Keliakialiiton toimittamasta, Marjo Jokisen ja Leila Kekkosen kirjoittamasta Kokkaa maailman makuja – kirjasta, jota perheemme koluaa tällä hetkellä läpi. Suosittelen kirjaa muutenkin jos gluteenittomuus on kohtalo, siellä on vastaus moneen kulinaristin esittämään kysymykseen. Mutta nyt siis ajat jolloin gluteeniton tuorepasta hajosi kuin Neuvostoliitto, ovat takana. Tässä siis resepti:

  • 4½ dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl ksantaania
  • ½ tl suolaaloraus oliiviöljyä
  • 4 keskikokoista kananmunaa


     Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Sekoita jauhot, ksantaani ja suola suuressa kulhossa. Tee syvennys jauhojen keskelle ja riko siihen munat ja lisää öljy. Sekoita haarukan avulla munat ja öljy sekaisin. Lisää seokseen vähitellen ja varovasti jauhoja niin, että saat pehmeän taikinapallon. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Kääntele, taita ja painele taikinaa kunnes se tuntuu pehmeältä ja tasaiselta. Laita taikina muovipussiin tai peitä liinalla ja anna sen levätä 30 minuuttia. Voit valmistaa taikinan myös nopeasti monitoimikoneessa.

    Kaulitseminen ja leikkaaminen käsin (tagliatelle): Jaa taikina kolmeen tai neljään osaan ja peitä ne. Kaulitse yhtä taikinapalaa hyvin jauhotetulla pöydällä. Taita taikina kahtia ja kaulitse jälleen levyksi; toista tämä useita kertoja. Kaulitse taikina lopuksi 2,5mm paksuiseksi levyksi ja kääri rullalle kääretortun tavoin. Leikkaa terävällä veitsellä 8 mm:n levyisiksi paloiksi. Anna nauhojen kuivahtaa astiapyyhkeen päällä korkeintaan 10 minuutin ajan. Keitä kiehuvassa suolalla maustetussa runsaassa vedessä 1-2 minuuttia.

    Vinkki: Jos sinulla on pastakone, noudata valmistajan ohjeita. Valmista lasagnelevyjä kaulitsemalla taikina hyvin ohueksi ja leikkaa se suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Tuorepasta säilyy kylmässä rasiassa tai pussissa pari vuorokautta.

   Tällä samalla reseptillä valmistuu meidän perheessämme pasta niin lasagneen ja canneloneihin kuin tagliatelleen ja ravioleihin. Pastakoneemme leikkaa tarvittaessa taikinan myös fettuciniksi, ettei spagettia ole tarvinnut erikseen kokeilla. 

Eikun leipomaan.