perjantai, huhtikuu 19, 2024

Sichuan Chutney

Tästä on olemassa varmasti miljoona versiota, mutta tämä sopii doubanjiangin korvikkeeksi mainiosti. En tiedä millä muulla sanallakaan tätä kutsuisi kuin chutney, vaikka ollaankin Intiasta katsottuna väärällä puolella Himalajaa.

Ainekset:

20 kuivattua punaista chiliä
2 vihreää tuoretta chiliä
2 kevätsipulia (talvella voi korvata ½ keltasipulilla)
2,5cm inkivääriä
15 valkosipulinkynttä
0,5dl maapähkinäöljyä (rypsiöljy toimii myös mainiosti)
2rkl seesaminsiemenöljyä
1dl ketsuppia
1tl soijakastiketta
0,5dl vettä
1-2tl suolaa
1-2tl sokeria
3-4tl riisiviinietikkaa
1tl limettimehua
1tl hienoksi jauhettua sichuaninpippuria
(ripaus MSG:tä eli ajinomotoa eli natriumglutamaattia)

Voi tehdä ihan hyvin pelkästään tuoreista chileistä joskin sichuanissa tuntuvat käyttävän pelkästään kuivattua kaikkeen. Kuivatuista chileistä tulee myös aika paljon äreämpi kastike. Ja tämän on tarkoitus olla todella hottia. Jos suu kestää, suosittelen fatalii-lajiketta kuivattuna.
Suolan, sokerin ja etikan määrät on ohjeellisia, niillä voi lopuksi säätää kastikkeen tasapainon haluamakseen. Omaan makuuni sopii tulinen hapanimelä.

Valmistelu:
Jos teet kuivatuista chileistä, kiehauta desi vettä ja hauduta chilejä siinä viitisen minuuttia jotta pehmenevät. (Jos teet tuoreista, poista kannat ja pilko karkeasti pienemmäksi)  Raasta inkivääri, pilko kevätsipulit hienoksi ja kuori valkosipulinkynnet. Rouhi sichuaninpippurit jos ovat kokonaisia ja pilko vihreät chilit sentin pätkiksi. 

Valuta chilit ja soseuta valkosipulinkynnet ja chilit blenderissä tai sauvasekoittimen silppurissa hienoksi.

Valmistus:

Kuumenna öljyt keskikuumassa pannussa ja lisää hienonnettu kevätsipuli, pilkotut vihreät chilit, inkivääriraaste ja hienonnettu sichuaninpippuri pannuun. Kuullota muutama minuutti. Lisää chili-valkosipulisose, ketsuppi, soija, suola, sokeri, etikka ja limettimehu (ja natriumglutamaatti autenttisen kiinalaisen maun saavuttamiseksi). Sekoita hyvin ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee sopivasti. Maistele ja säädä maku kohdalleen. 

Säilö puhtaaseen kannelliseen purkkiin. Säilyy etikkaisuutensa takia parikin kuukautta jääkaapissa, mutta omassa käytössä ei kulunut viikkoakaan kun tuo oli käytetty.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän