sunnuntai, heinäkuu 14, 2024

Sichuan Chutney

Tästä on olemassa varmasti miljoona versiota, mutta tämä sopii doubanjiangin korvikkeeksi mainiosti. En tiedä millä muulla sanallakaan tätä kutsuisi kuin chutney, vaikka ollaankin Intiasta katsottuna väärällä puolella Himalajaa.

Ainekset:

20 kuivattua punaista chiliä
2 vihreää tuoretta chiliä
2 kevätsipulia (talvella voi korvata ½ keltasipulilla)
2,5cm inkivääriä
15 valkosipulinkynttä
0,5dl maapähkinäöljyä (rypsiöljy toimii myös mainiosti)
2rkl seesaminsiemenöljyä
1dl ketsuppia
1tl soijakastiketta
0,5dl vettä
1-2tl suolaa
1-2tl sokeria
3-4tl riisiviinietikkaa
1tl limettimehua
1tl hienoksi jauhettua sichuaninpippuria
(ripaus MSG:tä eli ajinomotoa eli natriumglutamaattia)

Voi tehdä ihan hyvin pelkästään tuoreista chileistä joskin sichuanissa tuntuvat käyttävän pelkästään kuivattua kaikkeen. Kuivatuista chileistä tulee myös aika paljon äreämpi kastike. Ja tämän on tarkoitus olla todella hottia. Jos suu kestää, suosittelen fatalii-lajiketta kuivattuna.
Suolan, sokerin ja etikan määrät on ohjeellisia, niillä voi lopuksi säätää kastikkeen tasapainon haluamakseen. Omaan makuuni sopii tulinen hapanimelä.

Valmistelu:
Jos teet kuivatuista chileistä, kiehauta desi vettä ja hauduta chilejä siinä viitisen minuuttia jotta pehmenevät. (Jos teet tuoreista, poista kannat ja pilko karkeasti pienemmäksi)  Raasta inkivääri, pilko kevätsipulit hienoksi ja kuori valkosipulinkynnet. Rouhi sichuaninpippurit jos ovat kokonaisia ja pilko vihreät chilit sentin pätkiksi. 

Valuta chilit ja soseuta valkosipulinkynnet ja chilit blenderissä tai sauvasekoittimen silppurissa hienoksi.

Valmistus:

Kuumenna öljyt keskikuumassa pannussa ja lisää hienonnettu kevätsipuli, pilkotut vihreät chilit, inkivääriraaste ja hienonnettu sichuaninpippuri pannuun. Kuullota muutama minuutti. Lisää chili-valkosipulisose, ketsuppi, soija, suola, sokeri, etikka ja limettimehu (ja natriumglutamaatti autenttisen kiinalaisen maun saavuttamiseksi). Sekoita hyvin ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee sopivasti. Maistele ja säädä maku kohdalleen. 

Säilö puhtaaseen kannelliseen purkkiin. Säilyy etikkaisuutensa takia parikin kuukautta jääkaapissa, mutta omassa käytössä ei kulunut viikkoakaan kun tuo oli käytetty.