sunnuntai, syyskuu 19, 2021

Espanjan keittiö

Vielä viisikymmentä vuotta sitten espanjalaista keittiötä pidettiin tylsänä. Lienee johtunut siitä että turistirannikon rantabulevardin tusinaravintolasta saa aina samat annokset, eikä mikään niistä tehnyt lähtemätöntä vaikutusta. Sitten joku löysi Adrian Ferran perustaman El Bulli-ravintolan, joka nosti espanjalaisen keittotaiteen erääksi maailman parhaista ja innovatiivisimmista keittiöistä.

Espanja on tunnettu mm. tapaksistaan ja pintxoistaan joissa ruuanlaittajan luovuus pääsee kunnolla irti. Kun tarjolla ovat kaikki maailman raaka-aineet, vain mielikuvitus on rajana.

Espanjan keittiön historia luo huikean pohjan kaikelle kulinaariselle. Muinaiset roomalaiset, maurit, löytöretket ja siirtomaa-aika, nuo kaikki toivat vaikutteita polttopisteessä olleeseen Espanjaan ja kuumensivat lähtökohdat sellaiseen maailmanruuan fuusioliekkiin että loppu on pelkkää kulinaarista juhlaa. Edelleenkin rantabulevardin paella on samaa ylikypsää mössöä, eikä edusta espanjalaista keittiötä parhaimmillaan, mutta jos osaa poiketa pois pääkadulta alkaa löytää helmiä.

Reseptejä:

Etikkamarinoituja porkkanoita

Espanjalaiset rakastavat happamia ruokia. Tämä periytyy sekä Roomalaisilta että maureilta. Antiikin Roomassa viinietikkaa käytettiin reilusti ihan pöytämausteena sekä muiden kastikkeiden pohjana säilöntäominaisuuksiensa takia. Andalusian...

Gastrodontti maailmalla: Espanja ja tapakset

Tapakset.  Pieniä tekosyitä ylensyönnille. Seuraavat pari viikkoa on omistettu Espanjan mielikuvitukselle. Pieniä lautasia ja kulhoja, oliiveja, manteleita, perunoita, kinkkuja ja makkaroita, meren eläviä, hedelmiä, suolaisina,...

Appelsiini-fenkolisalaatti

Ainekset: 4 appelsiinia1 fenkoli1 pieni valkoinen sipuli (makeasipuli/ruokasipuli/hopeasipuli)2 rkl extra virgin oliiviöljyä12 mustaa oliiviatuoretta persilijaa Valmistelu:  Raasta appelsiinien kuoret kulhoon ja laita sivuun. Poista appelsiinin valkoinen kuori....

Paistettua valkosipulileipää ja chorizoa

Chorizo-makkara on Iberian niemimaalla kehitelty porsaanlihamakkara. Siihen liittyy usein sekaannus, kun ihmiset sekoittavat meksikolaisen ja espanjalaisen chorizon keskenään.Kyseinen makkara on syntynyt vasta löytöretkeilijöiden...

Artikkeleita:

Pesto ja muut Välimeren öljy- ja yrttikastikkeet.

Öljyistä kastiketta.   Pesto alkaa olla vähitellen suurelle yleisölle tuttu pastakastike. Sitä saa jo Pirkka-purkeissakin ja siitä tietää että ollaan Pihtiputaan mummon kotiovella. Välimeren maista...

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin...

Gastrodontti suosittelee:

Continue to the category

Gastrodontti maailmalla: Espanja ja tapakset

Tapakset.  Pieniä tekosyitä ylensyönnille. Seuraavat pari viikkoa on omistettu Espanjan mielikuvitukselle. Pieniä lautasia ja kulhoja, oliiveja, manteleita, perunoita, kinkkuja ja makkaroita, meren eläviä, hedelmiä, suolaisina, makeina, happamina, kuumina, kylminä tai...

Gastrodontin uusimmat reseptit:

Tacos al pastor – Meksikolaisen katuruuan kuningas Levantista

Tämä on legendaarisen tacos al pastor -katuruuan lyhyt ja pitkä historia resepteineen. Petollisen yksinkertainen resepti nousi nopeasti yhdeksi Meksikon suosituimmista katuruuista ja raivaa elintilaa jo muualla maailmassakin. Sen historia on mielenkiintoinen yhdistelmä ruuanlaiton ja siirtolaisuuden historiaa. Ja se on jumalaista.

Nanbanzuke – Etelänbarbaarien etikkakalaa Japanista

Käsittämättömän upea kylmä kalaruoka japanista yhdistää eurooppalaista ja japanilaista ruokaperinnettä japanilaisille ominaiseen tyyliin. Yksinkertaista ja helppoa, samalla naurettavan hyvää kesäruokaa. Tämä ihana ruoka...

Kana-paprikarisotto Gastrodontin tapaan.

Risotto. Aineksiltaan petollisen yksinkertainen ja maultaan jumalainen ruokalaji, jonka aloittelijakin saa aikaan mutta mestaruuteen vaaditaan paljon harjoitusta. Ruokalajina risotto on suhteellisen yksinkertainen valmistaa kun taidon...

Furikake – Köyhien lääkkeestä arvostetuksi joka pöydän riisimausteeksi

Furikake on suosittu pöytämauste, joka on helppo ja herkullinen lisäke riisille. Sen historia on mielenkiintoinen ja se valmistuu helposti mentsyu-kastikkeen sivutuotteena.

Tinga de Pollo – Nyhtökanaa Meksikosta

Helppoa vaihtelua nyhtöruokiin Meksikon Pueblasta. Savuisen tulinen tinga de pollo on yllättävän yksinkertainen ja maistuva lisä texmex-valikoimaan. Tinga on Meksikon Pueblan osavaltiossa syntynyt loistava ruokalaji...

Itsenäisiä ruokamietteitä Suomesta vuonna 2020.

Kun mietimme omaa arkeamme nyt ja ennen, vaikeammista ajoista voi ammentaa voimaa. Nyt kun Presidentin Linnan notkuvien pöytien ääressä ei ole syöjiä ja pimenevä Helsinki on autio kuin tavallisena sunnuntai-iltana, palataan ajassa taaksepäin ja mietitään millaisista eväistä on Suomi tehty.

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas historian hämärään. Monet...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei kansallissairautemme pääse...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Yuzukoshō - Loistavasti markkinoitu legenda Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen...

Texmexiä Teksasista: Seven layer dip.

Rehellisesti on myönnettävä että olen paljon innostuneempi Meksikon puoleisista ruuista niiden pitkän kulttuurihistorian ansiosta, mutta kyllä Teksasin perinnöstäkin on jotain hyviä ideoita syntynyt. Useimmiten...

Gastrodontin Texmex-tuoresalsa

Tässä lisää asioita joita voi tehdä kotona yhtä hyvin kuin ostaa kaupasta texmex-hyllystä. Tämä on hillittömän paljon parempaa kuin valmiit purkkisalsat. Tällä kertaa täytyy...

Gastrodontin Texmex -maustesekoitus

Valmiita texmex-maustesekoituksia ei kannata ostaa kaupasta. Maksaa ihan hirveästi eivätkä useimmiten ole mitenkään kovin erikoisen makuisia. Lähinnä suolaa ja natriumglutamaattia joita on peloteltu meksikolaisilla...

Luetuimmat jutut juuri nyt:

Itsenäisiä ruokamietteitä Suomesta vuonna 2020.

Kun mietimme omaa arkeamme nyt ja ennen, vaikeammista ajoista voi ammentaa voimaa. Nyt kun Presidentin Linnan notkuvien pöytien ääressä ei ole syöjiä ja pimenevä Helsinki on autio kuin tavallisena sunnuntai-iltana, palataan ajassa taaksepäin ja mietitään millaisista eväistä on Suomi tehty.

Vacherin Mont d’Or – Kultaisen vuoren juusto

Mont d'Or - legendaarinen fonduejuusto historian hämäristä. Vacherin Mont d'Or -juusto on syystäkin legendaarinen. Sen resepti on arviolta 800 vuotta vanha ja siitä on kirjoitettu...

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas historian hämärään. Monet...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä pitää kertoa vähän lisää. Jos tuon konsonanttikimaran avaa, sen takaa löytyvät...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää viiniä maistellessa...

Food Science: Vol 2. – Sokeritiikka

Artikkelin kuva saattaa hämätä. Tämän artikkelin keskeisin asiasisältö ei ole herkut vaan ruskistuminen, mitä ei kuitenkaan tapahdu ilman sokeria. Loistava tapausesimerkki sekä ruskistumisen että...

Food Science: Vol 1. – Mureusoppi

Ruuanlaitto on sekä tiedettä että taidetta. Ensimmäiseksi tarkastellaan lihan kypsennyksen tiedettä ja syyseuraussuhteita. Miksi paistettu liha joskus menee sitkeäksi? Mitä väliä on onko pannu...

Japanilainen hiiligrillaus – Keittiön kuumin Do.

Japanissa on tapana tehdä kaikki joko todella perinteikkäästi tai vaihtoehtoisesti supermodernisti. Tällä kertaa käsittelyssä on japanilainen hiiligrillaus, mikä saarimaassa otetaan aika vakavissaan. Suomalainen puolijäisen...