lauantai, kesäkuu 22, 2024

Uusin juttu:

Tacos al pastor – Meksikolaisen katuruuan kuningas Levantista

Tämä on legendaarisen tacos al pastor -katuruuan lyhyt ja pitkä historia resepteineen. Petollisen yksinkertainen resepti nousi nopeasti yhdeksi Meksikon suosituimmista katuruuista ja raivaa elintilaa jo muualla maailmassakin. Sen historia on mielenkiintoinen yhdistelmä ruuanlaiton ja siirtolaisuuden historiaa. Ja se on jumalaista.

Esittelyssä: Japanin ruokakulttuuri

Japanilainen keittiö

Japani on kulinaristin taivas, jossa ruuan herkullisuus perustuu selkeille perusmauille ja laadukkaille raaka-aineille. Japanissa on kerrostuneina useita erilaisia ruokakulttuureita jotka kaikki ovat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia. On rituaalinen kaiseki, eli teeruoka jossa zeniläiset arvot ovat keskeisiä, ruuan täytyy olla kaunista ja maut puhtaita ja ylimaallisia. Se ei kuitenkaan ole kuin murto-osa siitä mitä japanilaiset syövät.

Japanin avautumisen myötä länsimainen ruoka eli yōshoku on saavuttanut paljon suosiota. Nyt tosin puhutaan japanilaisten käsityksestä länsimaisesta ruuasta joka on luonteeltaan hyvin erilaista verrattuna alkuperäiseen ja sitä voisi pikemminkin kutsua japanilaisen ja eurooppalaisen fuusioksi.

Japanilainen ruokakultturi on täynnä historiallisia kerrostumia ja on kiehtovaa huomata miten ruoka-aineet ja reseptit ovat lainautuneet naapurimaista ja kauempaakin. Japani on yksi Gastrodontin lempikeittiöitä, joten täältä löytyy todennäköisesti usein uutta luettavaa.

Reseptejä:

Okonomiyaki. Kaikkea mitä haluat paistettuna.

Tällä reseptillä jätämme Japanin hetkeksi aikaa. Nyt jos koskaan kannattaa liittyä postituslistalle, niin saa sähköpostiin koko tämän Japani-sarjan ensimmäisen osan kaikki artikkelit. Seuraavaksi lähdemme...

Soboro donburi. Riisikulhoruokaa.

Japanilaiset syövät yleensä riisinsä erillään muusta ruuasta. Jos riisi ja muu ruoka ovat samassa kulhossa, useimmiten ruokalaji on nimeltään donburi. Nimi tarkoittaa "riisikulhoruokaa" ja...

Tempura. Uppopaistettuja asioita japanilaiseen tapaan.

Tempura ja Yōshoku, eli japanilais-länsimaalainen ruokakulttuuri. Japanilla on historiassa ollut jaksoja jolloin ulkopuolisia vaikutteita on karsastettu, koska niiden on pelätty valtaavan tilaa japanilaiseksi katsotulta kulttuurilta....

Oyakodon ja muita japanilaisia ruokasanaleikkejä.

Japanilaisilla on aika hienovarainen ja runollinen tapa nimetä ruokiaan. Kasvojen säilyttämiseen keskittyviltä japanilaisilta tämä on osoitus hienoviritteisestä huumorintajusta. Ruokalajeja ja raaka-aineita on nimetty pitkin...

Artikkeleita: