torstai, lokakuu 29, 2020

Esittelyssä: Japanin ruokakulttuuri

Japanin keittiö

Japani on kulinaristin taivas, jossa ruuan herkullisuus perustuu selkeille perusmauille ja laadukkaille raaka-aineille. Japanissa on kerrostuneina useita erilaisia ruokakulttuureita jotka kaikki ovat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia. On rituaalinen kaiseki, eli teeruoka jossa zeniläiset arvot ovat keskeisiä, ruuan täytyy olla kaunista ja maut puhtaita ja ylimaallisia. Se ei kuitenkaan ole kuin murto-osa siitä mitä japanilaiset syövät.

Japanin avautumisen myötä länsimainen ruoka eli yōshoku on saavuttanut paljon suosiota, joskin nyt puhutaan japanilaisten käsityksestä länsimaisesta ruuasta joka on luonteeltaan hyvin erilaista verrattuna alkuperäiseen ja sitä voisi pikemminkin kutsua japanilaisen ja eurooppalaisen fuusioksi.

Japanilainen ruokakultturi on täynnä historiallisia kerrostumia ja on kiehtovaa huomata miten ruoka-aineet ja reseptit ovat lainautuneet naapurimaista ja kauempaakin. Japani on yksi Gastrodontin lempikeittiöitä, joten täältä löytyy todennäköisesti usein uutta luettavaa.

Reseptejä:

Tsukune 捏ね- japanilaiset kanapullat

Nuijittua lihaa persiasta Japanilaiset kananjauhelihavartaat. Ihanan helppo arkiruoka tai vähän juhlavampi alkupala grillijuhliin. Juuri minkäänlaista historiaa tai etymologiaa...

Okonomiyaki. Kaikkea mitä haluat paistettuna.

Tällä reseptillä jätämme Japanin hetkeksi aikaa. Nyt jos koskaan kannattaa liittyä postituslistalle, niin saa sähköpostiin koko tämän Japani-sarjan ensimmäisen osan kaikki artikkelit.

Tonkatsu ja Yōshokun monet kasvot.

Niinkuin tempuran kohdalla kirjoitin, Edo-kauden kohdalla friteeraus saapui Japaniin. Länkkäriruuat saivat vielä hetken odottaa, sillä 'suljetun maan' kaudella Japaniin ei juurikaan tullut...

Oyakodon ja muita japanilaisia ruokasanaleikkejä.

Japanilaisilla on aika hienovarainen ja runollinen tapa nimetä ruokiaan. Kasvojen säilyttämiseen keskittyviltä japanilaisilta tämä on osoitus hienoviritteisestä huumorintajusta. Ruokalajeja ja raaka-aineita on...

Artikkeleita:

Japanilainen hiiligrillaus – Keittiön kuumin Do.

Japanissa on tapana tehdä kaikki joko todella perinteikkäästi tai vaihtoehtoisesti supermodernisti. Tällä kertaa käsittelyssä on japanilainen hiiligrillaus,...

Wasabi. Shōgunin vaikea juuri.

Useimmille wasabi on itsestäänselvyys nigirisushin ja soijan välimaastossa. Tuo vaaleanvihreä tahna, josta tulee potkua elämään sushiravintoloissa. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen....

Soija. Ruokamaailman superpapu.

Soijapapu on japanilaisten superruokaa. Siinä on huikeita määriä energiaa ja ravinteita. Sata grammaa soijapapua sisältää 36% päivän proteiinitarpeesta, 37% kuidusta, ja yli...

Dashi ja umami. Viidennen maun salaisuus.

Vaikka aiemmin kirjoitin että japanilaisessa keittiössä ei käytetä kovin runsaasti mausteita ruuassa, ei se silti tarkoita ettei ruoka olisi maukasta. Päinvastoin. Dashi-liemi...

Gastrodontti suosittelee:

Continue to the category

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa. Yleensä tämä legendaarinen lisuke tehdään...

Gastrodontin uusimmat reseptit:

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa....

Texmexiä Teksasista: Seven layer dip.

Rehellisesti on myönnettävä että olen paljon innostuneempi Meksikon puoleisista ruuista niiden pitkän kulttuurihistorian ansiosta, mutta kyllä Teksasin perinnöstäkin on jotain hyviä ideoita...

Gastrodontin Texmex-tuoresalsa

Tässä lisää asioita joita voi tehdä kotona yhtä hyvin kuin ostaa kaupasta texmex-hyllystä. Tämä on hillittömän paljon parempaa kuin valmiit purkkisalsat. Tällä...

Gastrodontin Texmex -maustesekoitus

Valmiita texmex-maustesekoituksia ei kannata ostaa kaupasta. Maksaa ihan hirveästi eivätkä useimmiten ole mitenkään kovin erikoisen makuisia. Lähinnä suolaa ja natriumglutamaattia joita on...

Pasta Gamberetti – Muistojeni katkarapupasta

Joskus parikymmentä vuotta sitten, kun olin vielä jonkin verran noviisimpi ruuanlaittaja söin ravintolassa annoksen katkarapupastaa joka räjäytti mieleni. Ravintolan nimi ei ole...

Pasta alla Gricia: Maailman helpoin roomalainen pasta

Tästä karanteeniruuasta täytyy kiittää Tampereen kauppahallin väkeä. Juustosoppi aloitti kotiinkuljetukset ja samalla autolla kulkivat myös muut Kauppahallin tuotteet. Sen lisäksi että se...

Karanteeniruokaa kaukomailta: Dhal Bhat Tarkari

Koronakaranteenista täällä terve. Kyselin tuolla Facebookin puolella jokin aika sitten mistä ihmiset olisivat kiinnostuneita lukemaan ja useampi toivoi helposti kotioloissa valmistettavia, mielellään...

Ragú Guardaporta – Arkiruokaa Napolin portieerien tapaan.

Parin viikon takainen Rooman reissu innosti taas kokkaamaan italialaista. Yleensä kun maailmalla puhutaan ragústa, tarkoitetaan ragú alla bolognaa, eli perinteistä bolognesekastiketta. Otetaan...

Gōngbào Jīdīng 宫保雞丁- Kung Po eli Palatsivartijan kanaa

Tämä on monelle länsimaiselle tutuin kiinalainen ruoka. Kiinassa myös vitsaillaan että tämä on ainut ruokalaji, jonka länsimaiset osaavat ääntää ymmärrettävästi. Suomeksi Gōngbào Jīdīng...

Mápó dòufǔ 麻婆豆腐 – Sichuanin kuuluisin tofuruoka

Taas kerran ruokaan liittyy tarina. Tällä kertaa tarina vie meidät 1800-luvun lopulle Qing-dynastian aikaan Chengdun liepeille, missä rouva Chen piti tienvarsiravintolaa. Herra...

Dan Dan Mian 担担面: Kantopuunuudeleita monella tavalla

Tässä on taas ruokalaji joka harottaa vähän joka suuntaan. Sillä on todella monta erilaista nimeä riippuen aina kulloisestakin kiinan translitteraatiosta. Siitä on...

Luetuimmat jutut juuri nyt:

Operaatio Intia: Roti, naan, chapati ja muut Intian leivät.

Useimmille tulee ensimmäisenä mieleen Intialaisesta ruuasta riisi. Totta, se on tavallinen lisuke ruuan kanssa nautittavaksi mutta se on tavallisempi etelässä, missä riisi...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa....

Paistettua valkosipulileipää ja chorizoa

Chorizo-makkara on Iberian niemimaalla kehitelty porsaanlihamakkara. Siihen liittyy usein sekaannus, kun ihmiset sekoittavat meksikolaisen ja espanjalaisen chorizon keskenään.Kyseinen makkara on syntynyt...

New Orleansin keittiön kaksi sydäntä: Cajun ja Kreoli

Ero kreoli- ja cajunruokien välillä on hämmentänyt minua jo pitkään. Kuuluisimmat New Orleansissa syötävät ruuat ovat varmaankin gumbo ja jambalaya, joitten molempien...

Japanilainen hiiligrillaus – Keittiön kuumin Do.

Japanissa on tapana tehdä kaikki joko todella perinteikkäästi tai vaihtoehtoisesti supermodernisti. Tällä kertaa käsittelyssä on japanilainen hiiligrillaus,...

Gastrodontti maailmalla: Espanja ja tapakset

Tapakset.  Pieniä tekosyitä ylensyönnille. Seuraavat pari viikkoa on omistettu Espanjan mielikuvitukselle. Pieniä lautasia...

Seuraathan meitä Instagramissa

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Food Science: Vol 2. – Sokeritiikka

Artikkelin kuva saattaa hämätä. Tämän artikkelin keskeisin asiasisältö ei ole herkut vaan ruskistuminen, mitä ei kuitenkaan tapahdu ilman sokeria. Loistava tapausesimerkki sekä...

Food Science: Vol 1. – Mureusoppi

Ruuanlaitto on sekä tiedettä että taidetta. Ensimmäiseksi tarkastellaan lihan kypsennyksen tiedettä ja syyseuraussuhteita. Miksi paistettu liha joskus menee sitkeäksi? Mitä väliä on...

Japanilainen hiiligrillaus – Keittiön kuumin Do.

Japanissa on tapana tehdä kaikki joko todella perinteikkäästi tai vaihtoehtoisesti supermodernisti. Tällä kertaa käsittelyssä on japanilainen hiiligrillaus,...

Gastrodontin juustot: Joulujuustot 2019

Perheemme jouluperinteisiin kuuluvat juustot ehkä vielä kinkkuakin tärkeämmässä osassa. Sen verran vaikuttava paletti oli tänäkin vuonna joten minua pyydettiin avaamaan jouluista juustolautastamme...

Gastrodontti maailmalla: Makumatka Kiinaan – osa 2: Sichuan

Sichuan - kontrastien maakunta Sichuan on taas yksi valtava kokonaisuus haltuun otettavaksi, joten jostakin tämänkin paini on aloitettava....