Tätä keittoa tehtiin Gastrotintin nimenantojuhlassa 10 litran kattilallinen ja hyvää tuli, mutta chili jota keitossa käytettiin oli lajiltaan Fatalii ja soppa oli sitten melkoisen tulista ja osa vieraista hikoili silmiinpistävästi. Joku lohkaisikin että paras tapa säästää juhlaruuassa on tehdä siitä niin tulista että vieraat eivät santsaa.
- 1kg tomaattimurskaa
- pari kolme kypsää tomaattia (mieluusti lähiluomua)
- 2,5dl punaisia linssejä
- 1 keskikokoinen sipuli
- 6 kynttä valkosipulia
- n.5cm tuoretta inkivääriä
- 1-2 tuoretta chiliä (kannattaa poistaa siemenet, niistä tulee kitkerä maku. Jos haluaa tulisuutta, laittaa enemmän tai vahvempaa lajiketta)
- 1 tl mustia sinapinsiemeniä (hindiksi rai, jos pitää metsästää etnisistä kaupoista)
- 2 tl jeeraa kokonaisina (suomeksi tämä on juustokumina, mutta jeerana tunnetaan)
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl korianteria jauhettuna
- 2 rkl fariinisokeria
- 1 rkl balsamico-etikkaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 dl kookoskermaa
- 2 rkl soijakastiketta
- öljyä
- Koristeeksi tuoretta korianteria
Valmistelu:
Pilko tomaatit. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipuli ja inkivääri. Poista chilistä siemenet ja hienonna.
Valmistus:
Kuumenna öljyä pannussa ja lisää jeera ja sinapinsiemenet. Paahtele kunnes sinapinsiemenet alkavat poksua. Näin niistä saa maun auki. Varo ettei öljy mene liian kuumaksi ettei mausteet pala. Pienennä lämpöä, lisää muut kuivamausteet ja pyörittele hetki pannulla. Lisää sipuli ja inkivääri, kuullota hetki. Tässä vaiheessa pannu on jo sen verran jäähtynyt että lisää valkosipuli. (tässä kohtaa palanut valkosipuli voi pilata koko ruuan, kertoo nimim. kokemusta on) Hetken päästä lisää pilkotut tomaatit, soijakastike, balsamico, sitruunamehu ja fariinisokeri. Paistele kunnes tomaatti vähän pehmenee.
Siirrä seos kattilaan. Kaada myös tomaattimurska sekaan. Laita kattila pienimmälle lämmölle ja kansi päälle. Hauduta 1-2 tuntia. Mieluummin kaksi. Sillä välin voi vaikka katsoa elokuvan.
Hauduttelun jälkeen huuhtele linssit ja kippaa kattilaan. Lisää pari desiä vettä ja puolet kookoskermasta. Anna linssien kypsyä noin 15 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät. Lopuksi lisää toinen puoli kookoskermasta ja tarkasta maku. Korjaa tarvittaessa suolalla ja sokerilla.
Koristele korianterilla. Nauti.
Kuva: Flickr Creative Commons