lauantai, kesäkuu 22, 2024

Kantonilainen hapanimelä kana

Tämä ruoka on suomalaisille verrattain tuttua herkkua makujensa puolesta. Hapanimelä kana on yksi klassikkoannoksista jotka lähtivät maailmalle Kantonista. Amerikkalaisten rautatiekiinalaisten saatua rautatiet valmiiksi moni alkoi pyörittää ravintolaa ja kantonilainen ruoka valtasi Yhdysvallat. Tämä on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista kiinalaisista ruuista. Myös maailma tuntee tämän, sillä Amerikan jälkeen se valtasi koko muun maailman, Suomen kiinalaiset ravintolat mukaan lukien.

Tämä resepti on lähempänä hong kongilaista, sillä amerikankiinalainen sweet and sour friteerataan yleensä lettutaikinan oloisen taikinan kanssa. Hong Kongissa tavallisempaa on käyttää kananmunia ja jauhoa. Hong Kongissa hapanimelä kana myös tarjotaan kastikkeen seassa, siinä missä maailman kiinalaisissa ravintoloissa kastike tarjoillaan useimmiten erillään friteeratusta kanasta. Se on sinänsä ymmärrettävää, sillä ravintolaolosuhteissa friteerattu kana helposti vettyy kastikkeesta. Tämä kuitenkin on tarkoitettu välittömästi syötäväksi, jolloin kana ei ehdi vettyä. Puolet tämän ruuan ihanuudesta on juurikin puoliksi rapea, puoliksi ihanan kastikkeinen kanapyörylä.

Kanan muuten voi halutessaan korvata millä tahansa muulla, possulla, kalalla, katkaravulla tai uppopaistetulla tofulla. Kunhan vaan säätää kypsennysaikaa tarvittavaksi. Pitkää reseptiä ei kannata säikähtää, loppujen lopuksi se on verrattain simppeli. Friteerattu kana, hapanimelä kastike ja wokatut kasvikset, siitä tässä perimmiltään on kyse.

Ainekset:

 • 600 grammaa kanan paistileikettä

Marinadi

 • 1rkl soijakastiketta
 • ½rkl seesamiöljyä
 • 2rkl Shaoxing-viiniä (tai kuivaa sherryä ja sakea)
 • 1 kananmunan valkuainen kevyesti vatkattuna

Frittitaikina

 • 500g maissijauhoa / maissitärkkelystä
 • 2 munaa ja ylimääräinen keltuainen joka jäi yli marinadista

Muut ainekset:

 • 1 punainen paprika
 • 1 vihreä paprika
 • 1 sipuli
 • 6 ananasrengasta (iso purkillinen mehussa)
 • 1 peukalonmitta inkivääriä (2.5cm)
 • 3 kevätsipulia
 • 1rkl kasviöljyä

Hapanimeläkastike

 • 3rkl maissijauhoa / maissitärkkelystä
 • Ananasmehu purkista
 • 4rkl sokeria
 • 4rkl valkoviinietikkaa
 • 1 ananasengas leikattuna 4 osaan
 • 1rkl tomaattipyrettä
 • Kuumaa vettä sen verran että nestettä ananasmehun kanssa on yhteensä puoli litraa.

Valmistelu:

Leikkaa kana parin sentin kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa lukuunottamatta munanvalkuaista. Lisää kanakuutiot marinadiin ja sekoita. Marinoi kanaa 20 minuuttia. Sillä välin pilko paprikat parin sentin kuutioiksi. Pilko sipulit kahdeksaan osaan ja irrota kerrokset toisistaan että sipulit kypsyvät tasaisesti. Leikkaa kevätsipulit puolen sentin pätkiksi ja ota syrjään. Kuori ja hienonna inkivääri.

Valmista hapanimeläkastike:

Sekoita kaikki ainekset paitsi kuuma vesi mittakannussa. Sekoita hyvin että maissijauho tai –tärkkelys liukenee kokonaan. Lisää kuumaa vettä niin paljon että kannussa on yhteensä 5dl. Kaada seos pannuun ja kuumenna sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen kunnes seos vaihtaa väriä tumman oranssiksi ja saostuu about jogurtin paksuiseksi. Perverssiä kyllä, ananaksenpalat kastikkeessa auttavat tässä.

Ota kastike pois liedeltä ja kaada kattilaan ja ota syrjään jäähtymään. Tarkista maku ja säädä hapanimeläkastikkeen happamuus ja makeus kohdalleen valkoviinietikan ja sokerin avulla, reseptin määrät on lähinnä ohjeellisia. Hapanimeläkastikkeen täytyy olla nimensä mukaisesti hapanta ja imelää.

Valmista kana:

Jos omistat öljykeittimen, laita öljy lämpenemään 180 asteeseen. Jos et omista, odota vielä hetki ennen öljyn kuumentamista.

Lisää munanvalkuainen kanan sekaan ja sekoita hyvin. Tee kananleivitysliukuhihna. Mittaa jauhot yhdelle lautaselle, kaksi kananmunaa ja yksi keltuainen toiselle. Vatkaa munat kevyesti. Jauhota iso lautanen tai uunipelti valmiiksi leivitettyjä kananpaloja varten.

Pyöräytä marinoidut kananpalat munaseoksessa ja sen jälkeen maissijauhoissa. Ravistele ylimääräinen jauho pois. Dippaa kananpala uudelleen munaseoksessa ja sitten taas jauhoissa. Tuplaleivityksellä kanaan saadaan paksu läpirapea kuori, joka takaa sen, että kun asiat kootaan hapanimeläkastikkeeseen, osa kastikkeesta imeytyy uloimpaan kuoreen ja osa kuoresta jää vielä sisältä rapeaksi.

Tässä vaiheessa öljykeitin on todennäköisesti valmis ja voit alkaa paistaa. Muussa tapauksessa ota syvä paistokasari ja kaada siihen  3-4cm öljyä. Kasarista riippuen n.3 desiä. Kuumenna kasviöljy (rypsi-, rapsi-, auringonkukka- tai muu kuumaa kestävä öljy) ja kuumenna se 180 asteeseen. (sokerilämpömittari tai digitaalinen paistomittari on tässä hyvä apu. Jos et omista, pudota tippa leipää testinä öljyyn. Jos se alkaa sihistä ja ruskistuu parissa sekunnissa, öljy on tarpeeksi kuumaa. Jos se alkaa savuta, se on liian kuumaa. Ole varovainen. Älä räjäytä koko keittiötä.)

Lado kananpalat pienissä erissä öljyyn ja paista kullanruskeiksi n.5min per satsi. Laita kypsät kananpalat ritilälle, jonka alla on talouspaperi. Älä laita suoraan talouspaperille, se tappaa rapeuden.

Kokoa resepti:

Tässä vaiheessa pitää olla kaikki ainekset valmiina koska kuuma wokki ei odota ketään. Ja tähän tarvitsee wokin tai muurinpohjalettupannun rengaspolttimella. Tähän tarvitaan KUUMAA.

Kuumenna hapanimelä kastike kattilassa lähes kiehuvaksi.

Kuumenna wokki savuavan kuumaksi. Lisää ruokalusikallinen ruokaöljyä. Heti perään heitä inkivääri wokkiin ja wokkaa raivokkaasti.

Heitä kaikki muut kasvikset joukkoon paitsi kevätsipuli. Wokkaa kunnes kasvikset vähän pehmenevät.

Lisää friteeratut kananpalat. Kääntele kanat kasvisten sekaan varovasti kahdella paistinlastalla.

Kaada kuuma hapanimeläkastike wokkiin ja sekoita. Ripottele pilkottu kevätsipuli wokin päälle ja nauti höyrytetyn riisin, nuudeleiden tai paistetun riisin kanssa. Meidän perheessä rakastetaan paistettua riisiä, joten siihen vielä huomenna resepti.