Paistettua valkosipulileipää ja chorizoa

0
1437

Chorizo-makkara on Iberian niemimaalla kehitelty porsaanlihamakkara. Siihen liittyy usein sekaannus, kun ihmiset sekoittavat meksikolaisen ja espanjalaisen chorizon keskenään.

Kyseinen makkara on syntynyt vasta löytöretkeilijöiden tuotua paprikan Iberian niemimaalle. Euroopan puolella paprika savustettiin ja liha säilöttiin valkoviiniin, tuloksena ihana kestomakkara, jota meilläkin saa kaupoista niin siivuina kuin pötkönä.

Meksikolainen chorizo on melkein sama asia, mutta latinalaisessa amerikassa totuttiin nopeasti paikallisväestön tuliseen maustamiseen ja paprikan sijaan makkaraan laitettiin chiliä, joka teknisesti ottaen on sekin paprikaa, sillä sitä oli helposti saatavilla. Myöskin valkoviini oli useimmiten tuontitavaraa Espanjasta, joten sitä ei tuhlattu makkaran säilöntään. Sikäläisessä chorizossa on useimmiten käytetty etikkaa (tai sitten se on raakamakkara, joka pitää kypsentää ennen nautintaa.) Lopputuloksena ihana kestomakkara jota meilläkin saa kaupoista niin siivuina kuin pötköinä. Eroa ei aina näe päällepäin, mutta maistaa sitäkin nopeammin. Sen olen huomannut, että jos paketissa lukee picante, chorizo on meksikolaistyylinen. Mielestäni espanjalainen dulce on hienostuneemman makuinen.

Ainekset:

  • 200g chorizoa
  • 4 (gluteenitonta) maalaisleipää
  • 3 isoa kynttä valkosipulia 
  • 2rkl tuoretta lehtipersiljaa silppuna
  • oliiviöljyä
  • savupaprikajauhetta koristeluun

Valmistelu:

Leikkaa leipä ja chorizo 1cm kuutioiksi. Siivuta valkosipulinkynnet ohuelti. Hienonna lehtipersilja.

Valmistus: 

Kuumenna pannussa pohjan peitollinen oliiviöljyä keskilämmöllä. Kuullota valkosipulia puolesta minuutista minuuttiin, kunnes siivut ruskistuvat aavistuksen reunoistaan. Lisää leipäkuutiot ja paista koko ajan sekoittaen kunnes leipäkuutiot ovat kullanruskeita, seuraavaksi pannuun heitetään chorizokuutiot, joita paistetaan 1-2 minuuttia. Sen jälkeen valuta seos talouspaperin päällä. Siirrä kuumalle lautaselle, lisää päälle silputtu persilja ja paprikajauhe. Tarjoile coctailtikkujen kera.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän