Paistettua valkosipulileipää ja chorizoa

0
519

Chorizo-makkara on Iberian niemimaalla kehitelty porsaanlihamakkara. Siihen liittyy usein sekaannus, kun ihmiset sekoittavat meksikolaisen ja espanjalaisen chorizon keskenään.

Kyseinen makkara on syntynyt vasta löytöretkeilijöiden tuotua paprikan Iberian niemimaalle. Euroopan puolella paprika savustettiin ja liha säilöttiin valkoviiniin, tuloksena ihana kestomakkara, jota meilläkin saa kaupoista niin siivuina kuin pötkönä.

Meksikolainen chorizo on melkein sama asia, mutta latinalaisessa amerikassa totuttiin nopeasti paikallisväestön tuliseen maustamiseen ja paprikan sijaan makkaraan laitettiin chiliä, joka teknisesti ottaen on sekin paprikaa, sillä sitä oli helposti saatavilla. Myöskin valkoviini oli useimmiten tuontitavaraa Espanjasta, joten sitä ei tuhlattu makkaran säilöntään. Sikäläisessä chorizossa on useimmiten käytetty etikkaa (tai sitten se on raakama