torstai, huhtikuu 25, 2024

Tortilla españole

Espanjalainen perunamunakas syödään usein kylmänä ja on perusperheen arkiruokaa. Se on siinä määrin tavallista, että sitä saa jopa tyhjiöpakattuna marketeista, monilla eri tavoin maustettuna vähän niinkuin meikäläinen roiskeläppä. Olen törmännyt ihan syötäviinkin versioihin, mutta niissä on hurjia laatueroja. Pahimmat vakuumimunakkaat kannattaa kiertää kaukaa. Ulkonäkö paljastaa, sillä harmaa oliiviöljyä valuva lätty ei ole järin houkutteleva gourmeelounas. Kannattaa tehdä itse jos haluat todella hyvän kokemuksen.

Alunperin tämä on ollut köyhien ruokaa, kun siinä on vain perunaa, munaa  ja oliiviöljyä. Nykyään, tässä prosessoidun valmisruuan maailmassa tämä voi hyvinkin olla luomuruuan Korkea veisu, sillä tässä ruuassa maistuu raaka-aine ja rakkaus. Meillä tätä tehdään aina kevään ensimmäisistä uusista perunoista (jotka aika usein ovat niitä espanjalaisia). Missään muussa olosuhteessa ei kylmän munakkaan syöminen houkuttele, mutta tässä tortillassa se on ainoa oikea tapa. 

Perhe syö lautasellisen tällä tavalla lohkoina, mutta tapaksia tarjoillessa tämä kannattaa leikata neliöiksi.

Ainekset:

  • 8 luomumunaa
  • 4 uutta perunaa
  • 2 isoa keltasipulia
  • pari desiä extra virgin oliiviöljyä
  • maldon-suolaa

Valmistelu:

Tämä pitää tehdä jo edellisenä iltana. Siivuta peruna ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Vatkaa munat kevyesti kulhossa ja lisää 2-3 teelusikallista suolaa, vähän kananmunien koosta riippuen.

Valmistus:

Kuumenna syvä pannu keskilämmöllä. Heitä peruna- ja sipulisiivut pannuun ja kaada niin paljon oliiviöljyä että peittyvät. Kuumenna öljy, mutta älä päästä öljyä kuumenemaan liikaa, ettei mene pilalle. Keitä perunoita ja sipulia öljyssä, kunnes pehmenevät. Valuta perunat ja sipulit, mutta suurin osa oliiviöljystä talteen. On herkkua. Tämän jälkeen kaada kananmunaseos pannuun, pudota lämpö matalalle, jonnekin 2:n tienoille, peitä pannu kannella ja anna hautua n.20-25 minuuuttia, tai kunnes munakas on päältä kiinteä. Sen jälkeen käännä kauniisti lautaselle ruskettunut puoli ylöspäin. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Tarjoile kylmänä. Uskomatonta miten maukasta kylmä munakas olla. 

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän