Maalaisleipäresepti on lainattu suoraan Kinuskikissan blogista, joten kunnia hälle jolle kunnia kuuluu.
Maalaisleipä
Ainekset:
Raski eli leipäjuuri:
6 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä
Taikina:
n. 6 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
2 1/2 tl suolaa
2 1/2 dl kylmää vettä
Valmista raski edeltävänä päivänä sekoittamalla ainekset paksuksi tahnaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön.
Tee taikina seuraavana päivänä sekoittamalla raskin joukkoon jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa 1-2 minuuttia. Lisää taikinaan vähitellen kylmä vesi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin vartin ajan. Taikina on valmis kun se on kiinteää ja tarttuu hieman kulhon pohjaan. Siirrä taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (n. 2 tuntia).
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Leivo osat pyöreiksi leiviksi. Laita leivät pellille leivinpaperin päälle ja kohota peitettynä kaksinkertaisiksi. Kun leivät ovat kohonneet tee niiden pintaan terävällä veitsellä ristiviilto ja ripottele pinnalle jauhoja.Paista leipiä 240 asteessa 10 minuuttia. Heitä uunin pohjalle n. 2 dl kuumaa vettä samalla, kun laitat leivät uuniin. Alenna lämpö 220 asteeseen ja paista leipiä vielä 20 minuuttia. Tämän jälkeen aukaise uuninluukku raolleen ja anna leipien paistua vielä 5-10 minuuttia. Kypsän leivän pohjasta kuuluu kopautettaessa ontto ääni. Jäähdytä leivät ritilällä ilman peittämistä.
Aioli
Ainekset:
- 10 valkosipulinkynttä2 munaa
- 2 keltuaista
- 4 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
- 4 dl rypsiöljyä
- 1/2 tl merisuolaa
- 1/2 tl mustapippuria
Valmistelu:
Kuori ja purista valkosipulinkynnet, erottele munankeltuaiset ja purista sitruunamehu (jos käytät tuorepuristettua)
Valmistus:
Laita valkosipulinkynnet, muna, keltuainen ja sitruunamehu (tai etikka) monitoimikoneeseen ja sekoita seos vaaleankeltaiseksi. Anna monitoimikoneen pyöriä ja lisää samalla öljy pieninä erinä hitaasti valuttaen. Sekoita, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Mausta aioli suolalla ja pippurilla.Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, niin aioli ei juoksetu.