perjantai, huhtikuu 26, 2024

Maalaisleipää ja aiolia

Maalaisleipäresepti on lainattu suoraan Kinuskikissan blogista, joten kunnia hälle jolle kunnia kuuluu.

Maalaisleipä

Ainekset:

Raski eli leipäjuuri:
6 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
3 dl kylmää vettä

Taikina:
n. 6 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
2 1/2 tl suolaa
2  1/2 dl kylmää vettä
       

Valmista raski edeltävänä päivänä sekoittamalla ainekset paksuksi tahnaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

Tee taikina seuraavana päivänä sekoittamalla raskin joukkoon jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa 1-2 minuuttia. Lisää taikinaan vähitellen kylmä vesi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin vartin ajan. Taikina on valmis kun se on kiinteää ja tarttuu hieman kulhon pohjaan. Siirrä taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (n. 2 tuntia).

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Leivo osat pyöreiksi leiviksi. Laita leivät pellille leivinpaperin päälle ja kohota peitettynä kaksinkertaisiksi. Kun leivät ovat kohonneet tee niiden pintaan terävällä veitsellä ristiviilto ja ripottele pinnalle jauhoja.Paista leipiä 240 asteessa 10 minuuttia. Heitä uunin pohjalle n. 2 dl kuumaa vettä samalla, kun laitat leivät uuniin. Alenna lämpö 220 asteeseen ja paista leipiä vielä 20 minuuttia. Tämän jälkeen aukaise uuninluukku raolleen ja anna leipien paistua vielä 5-10 minuuttia. Kypsän leivän pohjasta kuuluu kopautettaessa ontto ääni. Jäähdytä leivät ritilällä ilman peittämistä.

Aioli

Ainekset:

  • 10 valkosipulinkynttä2 munaa
  • 2 keltuaista
  • 4 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
  • 4 dl rypsiöljyä
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistelu:

Kuori ja purista valkosipulinkynnet, erottele munankeltuaiset ja purista sitruunamehu (jos käytät tuorepuristettua)

Valmistus:

Laita valkosipulinkynnet, muna, keltuainen ja sitruunamehu (tai etikka) monitoimikoneeseen ja sekoita seos vaaleankeltaiseksi. Anna monitoimikoneen pyöriä ja lisää samalla öljy pieninä erinä hitaasti valuttaen. Sekoita, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Mausta aioli suolalla ja pippurilla.Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita, niin aioli ei juoksetu.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän