perjantai, huhtikuu 26, 2024

Samosat. Mogulipasteijoita monilla täytteillä.

Samosat ovat tätä nykyä niin olennainen osa intialaista keittiöperinnettä joka puolella Intiaa, että siellä saattaa jopa suututtaa keskustelukumppanin kertomalla että niiden alkuperä on 900-luvun Persiassa, jossa ne tunnettiin nimellä sambosa. Keski-Aasiassa näitä täytettyjä taikinakolmioita on syöty jo toista tuhatta vuotta, mutta Intiaan näiden uskotaan saapuneen jo ennen moguleita vanhan Delhi-sultanaatin mukana 1300-luvulla.

Siinä missä Persiassa syntynyt sambosa oli puhtaasti lihansyöntiväline, intialainen mogulien aikaan kehitelty versio on kasvis-samosa. Mogulit olivat kulinaristeina sekasyöjiä. Nykyään Intiassa samosat ovat lähes poikkeuksetta vege-kolmioita, mutta historiallisena muistumana lisään tähän reseptin myös lihasamosalle. Resepti on saanut alkunsa Brittiläisen Intian aikakaudella, sillä siinä on nautaa ja curryjauhetta. Tästä päästäänkin kätevällä aasinsillalla kohti seuraavaa kulmaa, mistä aion intialaista keittiötä tavoitella, nimittäin Brittiläisen Siirtomaa-ajan vaikutukset intialaiseen keittöön.

Gluteenillisenä tämä ruoka on todella simppeli valmistaa, mutta gluteenittomana leivontosuus on aika hankala. Gluteeniton taikina tuppaa olemaan herkänpuoleista leivottavaa ja ainakin omissa käsissä eivät meinaa pysyä koossa sitkon puutteen takia. Rehellisyyden nimissä, samosat voi tehdä myös valmiista gluteenittomasta voitaikinasta, jota ainakin Vuohelan herkku myy. Siinä ei ole ihan sama koostumus kuin alusta asti tehdyissä samosoissa, mutta kelvollinen jos ei varta vasten halua gluteenittoman leivonnan harrastuksesta alkaa leipoa. Kirjoitin tähän joka tapauksessa myös The Guardian-lehdestä lainatun gluteenillisen samosan ohjeen, koska se on helpompi kuin voitaikinan haku kaupasta.

Parhaimpia näistä tulee öljyssä paistamalla, mutta myös uunissa voi kypsentää, silloin samosat kannattaa vaan öljytä ennen uuniin laittoa, eikä niistä tule samalla tavalla rapeita.

Gluteenillinen samosataikina (24 minisamosaa tai 12 vähän isompaa)

130g vehnäjauhoa
¼ tl suolaa
½ tl ryytineitoa eli maustenigellaa (jos sattuu löytymään)
2 rkl öljyä + lisää voiteluun.

Tee taikina:

Mittaa jauhot suureen kulhoon ja sekoita suola ja maustenigellan siemenet (jos käytät). Lisää öljy ja hiero se käsin jauhoihin. Jatka käsin sekoittamista ja lisää samalla vähitellen kylmää vettä sen verran että koostumus muuttuu jäykäksi taikinaksi – n.50ml pitäisi riittää. Vaivaa noin viisi minuuttia kunnes taikina on sileää, öljyä kevyesti, peitä ja nosta sivuun lepäämään täytteen tekemisen ajaksi.

Jaa taikina 12 osaan, noin 18g palloihin pikkusamosoita varten, tai kuuteen 35g palloon jos teet isompia ja laita kaikki pallot kostean kankaan alle. Kauli kevyesti rasvatulla alustalla pallot halkaisijaltaan noin 18cm ympyröiksi (pienet 10cm) ja leikkaa ympyrät puoliksi.  

Poimi puoliympyrä varovasti käsiisi, kostuta sen suora reuna ja tee puoliympyrästä kartion muotoinen tuutti niin että taikina menee saumassa vähän limittäin ja purista kiinni. Täytä samosa, kostuta pyöreä reuna ja taita läppä täytteen yli. Nipistä samosa umpeen huolellisesti. Toista sama lopullie samosoille ja varmista että kaikki on huolellisesti suljettuja.

Taikinaresepti käännetty The Guardian-lehdestä: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2015/nov/26/how-to-make-the-perfect-samosas

Uppopaista 180 asteessa kullanruskeiksi ja valuta ritilällä. Nauti joko kuumana tai anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Gluteenittomanakin tämä onnistuu, mutta resepti on huomattavasti hankalampi ilman sitkoa.

Gluteeniton samosataikina

  • 150 g (2.5dl) vaaleaa riisijauhoseosta.
  • 20 g kaurajauhoa
  • 1-2 tl psylliumia
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/2 tl ryytineitoa eli maustenigellaa (jos löytyy)
  • 1/2 tl leivinjauhetta.
  • 4 tl öljyä
  • 60ml + 2 rkl kylmää vettä.

Tee samosataikina:

Laita kaikki kuivat aineet ja öljy yleiskoneen taikinakulhoon ja sekoita parilla pyöräytyksellä. Lisää 60ml +1rkl vettä. Anna koneen pyöriä kunnes taikina näyttää tasaiselta. Taikina ei tässä vaiheessa juurikaan kasaudu itsekseen. Testaa taikinaa välillä puristamalla siitä nyrkissä möntti. Jos taikina pysyy heikosti koossa, lisää vielä toinen ruokalusikallinen vettä.

Kippaa seos kelmun päälle, kokoa kelmun reunat yhteen ja vaivaa taikinaa kelmun sisällä kunnes se on sileää. Jaa taikina neljään osaan palloksi. Ota yksi pallo käsittelyyn ja kelmuta kolme muuta palloa, etteivät ne kuivu.

Kauli pallo hellästi halkaisijaltaan 16cm ympyräksi. Leikkaa ympyrä kahtia.

Kostuta puolet suorasta sivusta. Tee puoliympyrästä tuutti taittamalla suora sivu kahtia niin että kostutettu kohta taitetaan suoran kohdan päälle. Purista hellästi kiinni. (Taikina on sitten aika helposti hajoavaa että sitä pitää käsitellä varovasti. Täytä samosaan n. 1.5rkl täytettä. Kostuta vielä pyöreä reuna ja taita läppä täytteen yli. Toista tämä kaikille palloille kunnes edessäsi on 8 samosaa.

Uppopaista 180 asteessa kullanruskeiksi ja valuta ritilällä. Nauti joko kuumana tai anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Täytteet:

Perunatäyte

  • 150 g perunaa keitettynä ja kuutioituna pieniksi kuutioiksi
  • 50 g paneeria kuutioituna saman kokoisiksi kuin peruna
  • ½dl herneitä (tuore tai pakaste)
  • 1 rkl silputtua sipulia
  • 3 kynttä valkosipulia murskana
  • 1/4 tl jeeraa kokonaisena
  • 1/2 tl raastettua inkivääriä
  • 2 vihreää chiliä pilkottuna
  • 1 rkl korianteria silputtuna
  • 3/4 tl amchooria, eli kuivattua mangojauhetta. (Aasiakaupasta)
  • 3/4 tl garam masalaa
  • 1 1/2 rkl öljyä
  • suolaa

Valmistelu:

Keitä perunat. Tee paneer. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Raasta inkivääri. Hienonna chili. Silppua korianteri. Sulata herneet jos käytät pakastettuja. Kuutioi keitetty peruna ja paneer.

Valmistus:

Kuumenna öljy pannussa ja lisää jeeransiemenet. Kun siemenet poksuvat, lisää sipuli ja valkosipuli. Paista kunnes sipulit pehmenevät. Älä kuitenkaan anna ottaa väriä. Lisää inkivääri, herneet, chili, kurkuma amchoor ja garam masala. Paista pari minuttia sekoittaen ja lisää perunat ja paneer. Paistele käännellen pari minuuttia. Ota seos pannulta. Sekoita vielä silputtu korianteri. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Jauhelihatäyte

  • 2 rkl Extra virgin oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • ½ – 1 tl chilihiutaleita
  • 400g vähärasvaista naudanjauhelihaa
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 1 tl jauhettua jeeraa
  • ¼ tl jauhettua kanelia
  • ½ tl merisuolaa
  • 1.5dl herneitä (tuore tai pakaste)

Valmistelu:

Hienonna sipuli ja valkosipuli, raasta tai pilko inkivääri hienoksi. Sulata herneet jos käytät pakasteherneitä.

Valmistus:

Kuumenna pannu. Kuullota sipulia n. 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, inkivääri ja chilihiutaleet. Lisää jauheliha, curryjauhe, jeera, kaneli ja suola. Paistele kunnes liha on ruskistunut. Lisää herneet ja kuumenna kunnes täyte on kauttaaltaan kuumaa. Ota sivuun ja anna jäähtyä ennen samosoiden täyttöä.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän