Niinkuin säännölliset lukijat jo ovat ruokatarinoista huomanneet, Intialainen keittiö on paljosta velkaa moguleille. Tämäkin ympäri maailmaa levinnyt on alunperin mogulien keksintöä. Monellakin eri tavalla.
Pinaatti on levinnyt Intiaan muinaisesta Persiasta, mutta sitä ei tiedetä kenen toimesta ja milloin. Se tiedetään että Intiasta se levisi Kiinaan vuonna 647, jossa sitä kutsuttiin nimellä ’persialainen vihannes’. Pinaatti siis oli saapunut Intiaan jo reilusti ennen moguleita, mutta koska mogulit saapuivat Persiasta, katsotaan niiden olevan samaa sukua.
Paneer taas on mongolien vahingossa tekemä keksintö. Ratsuin liikkuvilla mongolisotureilla oli tapana kuljettaa maitoa vuodasta tehdyissä leileissä. Kuumille seuduille saavuttaessa lämpö, vuotasäkkien nahasta erittyvä juustonjuoksute ja hevosen selässä ravistaminen juoksuttivat maidon juustoksi. Paneer oli syntynyt. Sen jälkeen (vai sen voimalla) mongolit valtasivat Persian. Heidän jälkeläisiään olivat mogulit, jotka lopulta toivat paneerin Intiaan ja siitä tuli olennainen osa intialaista keittiötä.
Vaikka paneer ja pinaatti ovat pikemminkin persialaista keksintöä, palak paneer on joka tapauksessa puhdasverinen moguliruoka joka on raivannut tiensä monien intialaisen ruuan ystävien sydämiin.
Ainekset:
- 150g paneeria kuutioina
- 100g pinaattia pestynä ja kannat poistettuina
- 1 rkl voita
- 2-3 vihreää chiliä siemenet poistettuina
- 2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
- 1 tl inkivääriä raasteena
- 1 tl valkosipulimurskaa tai 2 kynttä murskattuna
- 2 pientä tomaattia siemenet poistettuna ja hienonnettuna
- 0.5dl kermaa (vegaaniversioon kourallinen cashew-pähkinöitä)
- ½ tl garam masalaa
- ½ tl sarviapilan lehteä (kasuri methi)
- ¼ tl jeeran siemeniä.
- 2 vihreää kardemumman kotaa (elaichi)
- 1 kanelitanko
- 2 neilikkaa
- öljyä
- suolaa
Valmistelu:
Tee paneer. Kuutioi paneer. Poista pinaatinlehdistä varren tyngät, koska niistä tulee kitkerää makua. Paras palak paneer tulee babypinaatista. Huuhtele ja valuta pinaatti huolellisesti. Siivoa chilit, hienonna sipulit, raasta inkivääri, murskaa valkosipuli ja siivoa ja hienonna tomaatti.
Valmistus:
Kuumenna teelusikallinen öljyä pannussa keskikuumalla. Paista vihreitä chilejä ja pinaattia pari kolme minuuttia. Vaan sen aikaa että pinaatti menee kasaan. Varo ylikypsentämästä. Kaada chili, pinaatti ja pinaatista irronnut neste blenderiin (jos teet cashew-version, heitä myös pähkinät blenderiin). Blendaa seos tasaiseksi pyreeksi.
Kuumenna teelusikallinen öljyä pannussa keskikuumalla ja ruskista paneer-kuutioita 2-3 minuuttia. Ota sivuun.
Kuumenna pannussa toinen teelusikallinen öljyä ja sulata voi pannuun. Lisää kaneli, kardemumman kodat, neilikat ja jeera öljyyn. Kun mausteet alkavat napsua lisää sipulit ja kuullota. Lisää inkivääri ja valkosipuli. Paistele kunnes raaka valkosipuli lakkaa tuoksumasta. Lisää tomaatit ja paista kunnes tomaatit muuttuvat mössöksi.
Lisää garam masala ja sarviapila. Pudota lämpö keskilämmölle. Paista viitisen minuuttia mutta älä anna tomaatin palaa. Lisää desi vettä ja anna kiehua kunnes seos paksunee.
Pudota lämpö miedolle ja lisää chili-pinaattipyre. Sekoita hyvin ja paista kunnes seos alkaa kuplehtia, mutta varo taas ettei ala kiehua. Ylikuumentaminen tekee pinaatista epäilyttävän ruskeaa.
Lisää paneer ja sekoita varovasti. Jos käytät kermaa, lisää se tässä välissä.
Tarkista suola ja tarjoile naan-leivän, rotin tai riisin kera.