lauantai, marraskuu 23, 2024

Kreolisinappi. Äkäinen tuttavuus Turun sinappiin tottuneelle.

Aivan loistavaa sinappia tämä. Maut ovat aikalailla erilaisia kuin meikäläisessä tuubisinapissa. Valitettavasti tämä ei synny ihan yön yli odotellessa. Mutta säilyy aivan loistavasti ja tuo siistiä vaihtelua makupalettiin. Kokeile esimerkiksi possun kaverina, sekoitettuna huoneenlämpöiseen voihin ja ripaukseen fariinisokeria.
Käytä peruna- ja pastasalaateissa, makkaroiden päällä, kreoliresepteissä, voileivän päällä, päätä itse. Ole kuitenkin varovainen  tämä loppuu aika nopeasti. Taivaallista.

Kreolisinappi

  • 2.5dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 iso kynsi valkosipulia puristettuna
  • 1 tl sellerinsiemeniä (Ei meinaa löytyä mistään. Kirjoitin asiasta postia jo Ruoveden herkkuunkin, että voisiko mitenkään ottaa valikoimiin. Korvaa sellerisuolalla jos ei löydy, mutta siinä tapauksessa jätä suola pois)
  • 1 tl jauhettua maustepippuria
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl neilikkaa
  • ripaus vastaraastettua muskottia
  • 2.5dl sinapinsiemeniä (jos löydät, laita puolet keltaisia ja puolet ruskeita. Muuten keltaisia.)
  • 2 rkl rakuunaetikkaa (nykyisin löytyy Santa Marialtakin. Jos et löydä, tee itse. Rakuunanlehtiä ja viinietikkaa, venaa pari viikkoa ja se on valmis. Ei tosin ehdi tähän sinappiin)
  • 2 rkl mallasetikkaa. (Ennen löytyi ainakin Punnitse ja säästä:stä)

Valmistus:

Ota pieni kattila ja sekoita vispilällä valkoviini, valksipuli, sellerinsiemenet (tai sellerisuola), maustepippuri, suola, neilikka ja muskotti. Kiehauta ja ota syrjään. Anna makujen imeytyä parin tunnin ajan.

Sillä välin kun mausteviini muhii, paahda sinapinsiemenet kuivassa pannussa. Kuumenna pannu keskilämmölle ja heitä sinapinsiemenet pannuun. Paahda kunnes siemenet alkavat poksua.

Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Jauha karkeaksi huhmareessa. Älä tee jauhoa, kreolisinapissa pitää olla purutuntumaa.

Steriloi neljä parin desin lasipurkkia latomalla purkit kylmään uuniin ja kuumentamalla se 120 asteeseen. Pidä purkkeja uunissa kymmenisen minuuttia. Samaan aikaan keitä vettä ja keitä purkkien kansia 10 minuuttia. Nosta purkkien kannet kuivamaan puhtaalle keittiöliinalle.

Ota iso lämmönkestävä kulho ja sekoita karkea sinapinsiemenrouhe, rakuuna- ja mallasetikka tahnaksi. Kuumenna viini- ja mausteseos kiehuvaksi ja kaada seos siivilän läpi kulhoon sinappitahnan sekaan. Sekoita kunnes kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Ota steriloidut purkit uunista *pirun varovasti* ja kaada kuuma sinappi purkkeihin. Jätä sentti tilaa purkkiin ja lyö kuivat steriilit kannet päälle. Kun purkit on vähän jäähtyneet, laita sinappi jääkaappiin tekeytymään kolmeksi viikoksi.

Tämä säilyy jääkaapissa ainakin vuoden jos kaikki pysyi steriilinä säilönnän ajan.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän