maanantai, toukokuu 20, 2024

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Yuzukoshō – Loistavasti markkinoitu legenda

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa. Yleensä tämä legendaarinen lisuke tehdään yuzu-sitruksesta sekä chilistä ja sitä kutsutaan nimellä Yuzukoshō, mutta koska Suomesta ei mistään saa yuzua tuoreena, tein sen limetistä ja käänsin nimen vastaavasti sillä limetti on japaniksi raimu 石灰 (on muuten suora translitterointi englannin lime-sanasta.)

Legendaarinen lisuke tämä on, sillä sen syntytarina kertoo yuzukoshōn olevan Yamabushi-erakkoaskeettien keksimä. Yamabushit olivat vuorilla asuvia buddhalaisia soturimunkkeja jotka harjoittivat askeesissa sotataitoja ja esoteerista buddhalaista mietiskelyä. Yamabusheilla kerrottiin myös olevan yliluonnollisia voimia.

Yamabushi-erakoita
Yamabushi-erakoita nykyään

Legendan mukaan Fukuokan prefektuurissa Hiko-vuorella, joka on yksi Japanin kolmesta pyhästä vuoresta kasvoi yuzu-lehto, jonka hedelmistä yamabushit tekivät salaisella reseptillä yuzukoshōa. Tämä salainen resepti siirtyi tarinan mukaan askeettisukupolvelta toiselle kunnes jossain vaiheessa levisi kansan keskuuteen.

Toisen tarinan mukaan lisuke on keksitty vasta 50 vuotta sitten Kyushun saarella, Fukuokan prefektuurissa, missä se on ollut tavallinen kotona valmistettu lisuke mistä sen suosio levisi kun eräs Fukuokassa sijaitseva onsen eli kylpylä alkoi lahjoittaa sitä kävijöille muistoksi käynnistä. Tähän tarvittiin massavalmistusta ja valmistaja päätti alkaa myymään sitä myös muualle Japaniin. Aivan vastikään, vasta viitisen vuotta sitten suuret elintarvikefirmat Japanissa ovat tarttuneet makuyhdistelmään ja viime vuosina Japanista on alkanut saada sitä myös supermarketeista ja yuzukoshōa on alettu tunkea kaikkeen sipseistä suklaapatukoihin.

Niin paljon kuin rakastankin ensimmäistä teoriaa yuzukoshōn alkuperästä, pidän jälkimmäistä uskottavampana, sillä yamabushien aika Japanin vuorilla hiipui samoihin aikoihin kun chili saapui portugalilaisten mukana Japaniin. Todennäköisesti legenda on markkinointitoimistojen keksimä. Legenda tosin kiertää Japanissa tämän lisukkeen myötä siinä määrin että ilmeisesti myös japanilaiset haluavat uskoa siihen. Mikään ei kiellä meitäkin tekemästä niin. Mielettömän hyvää tämä joka tapauksessa on.

Gastrodontin Yuzukoshō / Raimukoshō

Yuzukoshō:n käytetään vain kolmea ainesosaa. Sitrusta, chiliä ja suolaa. Raastettu kuori ja hedelmäliha yhdistetään vihreän chilin ja suolan kanssa huhmareessa tahnaksi jonka annetaan fermentoitua muutama viikko.

Yuzukoshō on kuivempaa
ja fermentoitua

Verrattuna Gastrodontin raimukoshōon, alkuperäinen vihreästä yuzusta tehty lisuke on huomattavasti kuivempaa. Vihreässä yuzussa on valtavat siemenet, eikä hedelmässä ole juuri hedelmälihaa eikä mehua. Limettiversiosta tulee paljon mehukkaampaa ja on nopeasti valmis eikä sitä ole tarvis fermentoida että se on käyttökelpoista.

Japanissa koshōa tehdään myös keltaisesta yuzusta ja punaisilla chileillä, jolloin lopputuloksena syntyvä tahna on oranssia, mutta kyse on estetiikasta.

Japanissa koshōa käytetään lisukkeena nabemono-keitoissa, tsukune-lihapullissa, udonissa, sashimin mausteena, tempura-dipissa, yakitorissa, salaattikastikeeissa, ihan joka paikassa. Kyushulla myydään jopa KitKat-suklaata joka on maustettu yuzukoshōlla. Tällä hetkellä se on niin kovassa suosiossa että sen maailmanvalloitus on alkanut, sillä Amazonista saa maustejätti S&B:n valmistamaa yuzukoshōa.

Onneksi se on naurettavan helppoa valmistaa itse limeteistä. Grilliruokiin, nuudeleihin, jäätelöön, päättäkää itse. Ihanaa tavaraa.

Ainekset:

  • 4 limettiä
  • 4 vihreää chiliä
  • 2rkl karkeaa merisuolaa

Valmistelu:

Raasta limettien kuori, mutta varo ettei valkoista osaa joudu mukaan raasteeseen. Kuori raastetut limetit ja irrota hedelmäliha raasteen joukkoon. (Jos valmistat koshon huhmareessa, kalvoista ei tarvitse suuresti välittää sillä nuijimisen jälkeen kalvot on helppo poimia irtonaisina tahnasta). Silppua chilit pieniksi.

Nuiji kaikki ainekset huhmareessa tahnaksi. Karkea suola auttaa asioiden muussaantumista, mutta tarvittaessa voi käyttää myös hienoa suolaa. Lopuksi poista limetin kalvot tahnasta. Halutessasi voit myös valuttaa liian nesteen pois jos haluat samantyylistä kuivaa tahnaa kuin yuzukoshō. Tahnan voi varmasti tehdä myös blenderissä, mutta silloin tulee niin muussia ettei siihen jää mitään tekstuuria.

Jos purkin desinfioi, raimukoshō säilyy jääkaapissa kuukausia.

Kuvat:
立石光正DSCF0451.jpg (By 唐山健志郎 – 唐山健志郎, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2259089)