lauantai, huhtikuu 27, 2024

Talvinen minestronekeitto sitruunalla ja chiliöljyllä (8 hengelle)

Tätä keittoa kannattaa tehdä paljon, koska maku paranee yön yli. Tätä ei myöskään kannata alkaa tehdä nälkäisenä, sillä keiton teko vie aikaa.
Minestrone on siitä ongelmallinen keitto, että se tehdään aina kauden vihanneksista. Se mikä Italiassa on talvikauden vihannes, on Suomessa tuontitavaraa, paitsi kulinaristien kasvihuoneissa kesäisin. 
Tätä perinteistä talvireseptiä on muokattu siihen suuntaan että tämän pystyy tekemään Suomessakin. Jos jollain sattuu olemaan lehtimangoldia, niin ehdottomasti sitä pinaatin tilalle samaan aikaan savoijinkaalin kanssa.
Suomesta ei myöskään tahdo saada noita erikoisempia pastoja, paitsi jostain Stockan herkuista tai alan erikoiskaupoista. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen sillä makaronilla pärjää.
Minestronekeitto on myös hyvin edullinen, siinä missä tryffelispaghetti oli kallis. Se edustaakin italialaisen keittiön cucina poveraa, eli köyhää keittiötä, mikä on aina ollut maaseudun ja köyhien ravintoa, siinä missä tryffelit ilmiselvästi cucina nobilea, eli herrainruokaa. 

Ainekset:

  • 2.5dl valkoisia papuja kuivattuina
  • 1.8dl extra virgin oliivi oljyä 
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 6 kynttä valkosipulia
  • 2 keskikokoista rosamunda-perunaa 
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 l vettä tai kasvislientä, voi lisätä tarvittaessa 
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 sellerinvarsi 
  • jauhettua mustapippuria
  • merisuolaa
  • 1 savoijinkaali
  • 200g tuoretta pinaattia 
  • 2.5dl pikkupastaa (annellini, ditalini, makaroni. Hätätapauksessa rakettispagetti kelpaa. Gluteenittomille makaroni lienee helpointa) 
  • 1 tl chilirouhetta. 
  • 3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
  • ½ sitruunan kuori 
  • 1 dl raastettua parmesaania 

Valmistelu:
            Liota pavut yön yli. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi perunat 1cm kuutioiksi. Kuori ja pilko porkkanat. Pilko sellerinvarsi pieniksi kuutioiksi. Poista kanta ja leikkaa savoijinkaali parin sentin suikaleiksi. Huuhdo ja pilko pinaatti. Hienonna persilja. Raasta sitruunankuori. Raasta parmesaani.

Valmistus:

           Ota 10l kattila. Jos ei ole, puolita resepti. Kuumenna 4 ruokalusikallista oliiviöljyä kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipuli. Kuullota läpikuultavaksi, suurin piirtein 2 minuuttia. Lisää perunakuutiot ja paista välillä sekoitellen kunnes perunat alkavat tarttua kattilan pohjaan. Siirrä kasvikset kattilan reunalle ja lisää tomaattipyre tyhjään kohtaan.
Paista pyrettä noin 2 minuuttia kunnes se alkaa tummua.Sekoita tomaattipyre ja kasvikset kattilan pohjalla.

           Lisää pavut ja niiden liotusliemi, 3 litraa vettä tai kasvislientä, laakerinlehdet, porkkanat, selleri ja 1 ruokalusikallinen suolaa. Kiehauta ja laske lämpöä niin että keitto juuri ja juuri kuplii. Keitä puolisen tuntia kunnes pavut ovat pehmenneet.
Lisää savoijinkaali ja keitä noin 20 minuuttia, lisää pinaatti ja keitä vielä 10 minuuttia tai kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet. Maista ja tarkista maku. Lisää mustapippuria ja suolaa kunnes maku on sopiva.

           Sillä välin kun keitto kiehuu, keitä toisessa kattilassa pasta al denteksi. ja valmista chiliöljy. Ota pieni paistinpannu ja kaada pannuun 1.5dl öliiviöljyä ja chilirouhe. Lämmitä öljyä pienimmällä lämmöllä, kunnes chilit alkavat hieman tummua. Kaada öljy lämmönkestävään astiaan ja anna jäähtyä.

Tarjoilu:
Nosta kullekin lautaselle n.½-1dl eli 1/8 osa pastasta. Kauho päälle keittoa ja pirskottele päälle chiliöljyä, sitruunankuorta, persiljaa ja raastettua parmesaania.

          Jos aiot syödä tätä useampana päivänä, koeta välttää kiusausta kaataa kaikki pasta keiton sekaan, sillä lämmitettäessä pasta kypsyy lisää eikä al dentestä ole enää seuraavalla aterialla tietoakaan. Nosta seuraavana päivänä pasta huoneenlämpöön kun alat lämmittää soppaa uudelleen. Kiehauta keitto ja lisää viileä pasta keittoon, niin se lämpenee keitossa ja keitto jäähtyy syömälämpöiseksi.  

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän