- 2rkl oliiviöljyä
- 1 iso sipuli
- 3 kynttä valkosipulia
- 1tl korianteria jauhettuna
- 2tl jeeraa jauhettuna
- ½-1tl chilijauhetta maun mukaan
- 600g-700g bataattia
- 500g porkkanaa
- 1,5 litraa hyvää kasvislientä
- 1 prk kikherneitä
- puolikkaan sitruunan mehu
- sitruunan kuorta koristeeksi.
- tuoretta korianteria tai persiljaa koristeeksi
- krutonkeja tarjoiluun
Valmistelu:
Pilko sipuli ja valkosipuli. Karkea silppu riittää, koska kuitenkin soseutetaan. Kuori porkkanat ja bataatti. Kuutioi porkkana aika pieneksi ja jätä bataatti reilun kokoisiksi paloiksi, sillä bataatti kypsyy nopeasti. Huuhtele ja valuta kikherneet. Tee kasvisliemi. Mittaa mausteet kippoon.
Valmistus:
Kuumenna öljy syvässä kannellisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 3min. Lisää kuivat mausteet ja sekoita reippaasti minuutin verran. Heitä juureskuutiot pannuun ja paistele niitä viitisen minuuttia. Lisää kasvisliemi ja pienennä lämpötilaa. Kansi päälle ja anna hautua 20-25 minuuttia.
Käy välillä sekoittamassa ja samalla voi testailla juuresten kypsyyttä. Lisää kikherneet ja anna hautua vielä ainakin kymmenen minuuttia kunnes kikherneet ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella jos löytyy sellainen mikä ei roiski ympäriinsä. (Jos ei, niin sitten blenderissä parissa erässä. Siinäkin kiehuvan keiton katastrofi on mahdollinen. Varovaisuutta. Kerran lähti blenderistä kansi kesken tomaattikeiton soseutuksen. Palovammat olivat vain ensimmäistä astetta, mutta keittoa sai siivota pitkään. Viimeiset löytyivät uunin takaa vasta muuttosiivouksessa. Sen jälkeen olen käyttänyt sauvasekoitinta)
Mausta keitto lopuksi suolalla ja pippurilla, sekoita joukkoon puolen sitruunan mehu. Koristeeksi raasta keiton päälle sitruunankuorta ja mustapippuria. Koristele yrteillä ja lorauta päälle öljyä ja ravista muutama krutonki keittoon.