torstai, huhtikuu 25, 2024

Marokkolainen kikherne-bataattisosekeitto

  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1tl korianteria jauhettuna
  • 2tl jeeraa jauhettuna
  • ½-1tl chilijauhetta maun mukaan
  • 600g-700g bataattia
  • 500g porkkanaa
  • 1,5 litraa hyvää kasvislientä 
  • 1 prk kikherneitä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • sitruunan kuorta koristeeksi.
  • tuoretta korianteria tai persiljaa koristeeksi
  • krutonkeja tarjoiluun

Valmistelu:
           Pilko sipuli ja valkosipuli. Karkea silppu riittää, koska kuitenkin soseutetaan. Kuori porkkanat ja bataatti. Kuutioi porkkana aika pieneksi ja jätä bataatti reilun kokoisiksi paloiksi, sillä bataatti kypsyy nopeasti. Huuhtele ja valuta kikherneet. Tee kasvisliemi. Mittaa mausteet kippoon.

Valmistus:
           Kuumenna öljy syvässä kannellisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Kuullota sipulia ja valkosipulia noin 3min. Lisää kuivat mausteet ja sekoita reippaasti minuutin verran. Heitä juureskuutiot pannuun ja paistele niitä viitisen minuuttia. Lisää kasvisliemi ja pienennä lämpötilaa. Kansi päälle ja anna hautua 20-25 minuuttia. 
           Käy välillä sekoittamassa ja samalla voi testailla juuresten kypsyyttä. Lisää kikherneet ja anna hautua vielä ainakin kymmenen minuuttia kunnes kikherneet ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella jos löytyy sellainen mikä ei roiski ympäriinsä. (Jos ei, niin sitten blenderissä parissa erässä. Siinäkin kiehuvan keiton katastrofi on mahdollinen. Varovaisuutta. Kerran lähti blenderistä kansi kesken tomaattikeiton soseutuksen. Palovammat olivat vain ensimmäistä astetta, mutta keittoa sai siivota pitkään. Viimeiset löytyivät uunin takaa vasta muuttosiivouksessa. Sen jälkeen olen käyttänyt sauvasekoitinta)
           Mausta keitto lopuksi suolalla ja pippurilla, sekoita joukkoon puolen sitruunan mehu. Koristeeksi raasta keiton päälle sitruunankuorta ja mustapippuria. Koristele yrteillä ja lorauta päälle öljyä ja ravista muutama krutonki keittoon.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Shakshouka – berberien kalabaliikki

Tämä ruoka ei ole millään tavalla linjassa Meksikon seikkailumme kanssa, mutta meksikolaisesta vastaavasta ruuasta kirjoittaessani huomasin että tämä oli jäänyt siirtämättä vanhasta blogista. Mitähän kaikkea muuta sieltä on vielä jäänyt... Pitääpä tutkia... Tunisian pyttipannua palvatun...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän