torstai, lokakuu 29, 2020

Shakshouka – berberien kalabaliikki

Tämä ruoka ei ole millään tavalla linjassa Meksikon seikkailumme kanssa, mutta meksikolaisesta vastaavasta ruuasta kirjoittaessani huomasin että tämä oli jäänyt siirtämättä vanhasta blogista. Mitähän kaikkea muuta sieltä on vielä jäänyt… Pitääpä tutkia…

Tunisian pyttipannua palvatun lampaan kera

           Tässä taas ruoka jonka alkuperän koettavat omia monet kansat ympäri välimeren. Tätä tomaattista ihanuutta syödään Turkissa, Israelissa  ja koko Pohjois-Afrikassa ja Espanjassa. Erään lähteen mukaan ruuan ovat alunperin keksineet Tunisian berberi-paimentolaiset. Tunisialaisessa versiossa tomaatti saa kaverikseen perunaa, härkäpapuja ja artisokan sydämiä. Israelissa tätä pidetään juutalaisena perinneruokana, jonka tunisian juutalaiset ovat tuoneet Israeliin. Shakshouka on israelissa suosittu paastonajan ruoka sillä siinä ei käytetä maitotuotteita ja on muutenkin kosher.
           Toisen lähteen mukaan ruoka taas on keksitty Ottomaanien imperiumissa, josta se on levinnyt koko imperiumin vaikutusalueelle ja Pohjois-Afrikan kautta Espanjaan, missä sitä syödään tulisen merguez-makkaran kanssa. Pohjois-Afrikassa tätä kuitenkin syödään eniten ja varsinkin talvikuukausina se uhkaa jo hummuksen ja falafelien asemaa syödyimpänä ruokana. Täytteet voivat vaihdella hyvinkin laajalti riippuen valmistuspaikasta, mutta usein shakshouka syödään aamiaiseksi, kun siinä on reippaasti kananmunaa, mutta on siinä määrin tukevaa, että kelpaa kyllä päivälliseksikin. Tukevampiin versioihin laitetaan naudan jauhelihaa tai lammasta, kasvis-shakshoukaan usein munakoisoa. Kolmannen syntytarinan mukaan ruoka on peräisin Jemenistä, jossa se syödään tulisen zhug-kastikkeen kanssa, mistä minä en ole koskaan kuullutkaan.  
           Sana shakshouka tarkoittaa arabian slangikielessä sekoitusta. Israelilaiset keittokirjailijat sanovat nimen tulevan heprean kielen sanasta leshakshek joka tarkoittaa ”sekoittaa”. Berberien arabian murteessa chakchouca tarkoittaa kasvismuhennosta. Espanjalaiset poikkeavat linjasta kutsumalla ruokaa nimellä Pisto Manchego, jossa on usein suolaista juustoa mukana, mutta käytännössä kyse on samasta ruuasta. Turkissa puolestaan syödään shakshoukaa, mutta myös şakşukaa, joka on käytännössä sama ruoka ilman kananmunaa. Turkin kielessä ş äännetään sh:na, joten molemmat ruuat äännetäänkin samalla tavalla. Melkoinen kalabaliikki. (turkiksi kalabalık tarkoittaa ”ihmisjoukko, lauma, tungos, sekamelska, liikenneruuhka”, eli ainakin ruuan etymologia on melkoinen hässäkkä)
           Tähän sapuskaan saattaa liittyä aimo annos kulinaristis-geopoliittista nokittelua, kun lähi-idän riitapukarit haluavat kaikki omia kunnian tästä ruuasta. Oli ruuan keksinyt kuka tahansa, parista asiasta sekä muslimit sekä juutalaiset ovat yhtä mieltä. Siitä ettei siihen kuulu sianliha ja siitä että se on törkeän hyvää. Tässä kuitenkin allekirjoittaneen versio, johon päätyi onnelliseen sovintoon palvattu karitsa ja sitruunankuori Tunisian makuja mielessään pitäen. Tätä kyllä tulee tehtyä usein ihan vegetaarisenakin. 

Gastrodontin Shakshouka

 • 1 sipuli 
 • 3 kynttä valkosipulia 
 • 1 punainen paprika
 • 2 tlk tomaatteja
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 1 tl chilijauhetta
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl paprikajauhetta
 • cayennepippuria maun mukaan
 • suolaapippuria
 • ripaus sokeria
 • 300g palvattua karitsaa kuutioina
 • ½ sitruunan kuori raastettuna
 • 6 kananmunaaoliiviöljyä
 • (koristeluun lehtipersiljaa)

Valmistelu:Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Siivoa paprika ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi karitsanpalvi. Raasta sitruuna. Mittaa kuivat mausteet.

Valmistus:Kuumenna oliiviöljy miedolla lämmöllä pannussa. Kuullota sipulit kunnes pehmenevät. Lisää valkosipuli ja kuullottele muutama minuutti. Heitä sekaan tomaattipyre ja sekoita tasaiseksi. Lisää paprikakuutiot ja mausteet. Kuullota 5-7 minuuttia keskilämmöllä. Lisää tomaattimurska ja sokeria tasapainottamaan happamuutta. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä tunti. Puolessa välissä poista kansi ja lisää lammas sekä sitruunan kuori raastettuna. Tunnin ollessa täysi, riko kananmunat tomaattiseoksen päälle. Anna poreilla vielä 10-15 minuuttia kunnes kananmunat on kypsiä ja tomaattiseos on hieman redusoitunut.Koristele lehtipersiljalla. 

Tarjoile tuoreen leivän kera.

Gastrodontin Vegetaarinen Shakshouka

 • 1 sipuli 
 • 3 kynttä valkosipulia 
 • 1 punainen paprika 
 • ½ kesäkurpitsa
 • 2 tlk tomaatteja
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 1 tl chilijauhetta
 • 1 tl juustokuminaa
 • 1 tl paprikajauhetta
 • cayennepippuria maun mukaan
 • suolaa
 • pippuria
 • ripaus sokeria
 • ½ sitruunan kuori raastettuna
 • 6 kananmunaa
 • oliiviöljyä
 • (koristeluun lehtipersiljaa)


Valmistelu:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Siivoa paprika ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuutioi kesäkurpitsa. Raasta sitruuna. Mittaa kuivat mausteet.

Valmistus:
Kuumenna oliiviöljy miedolla lämmöllä pannussa. Kuullota sipulit kunnes pehmenevät. Lisää valkosipuli ja kuullottele muutama minuutti. Heitä sekaan tomaattipyre ja sekoita tasaiseksi. Lisää paprika- ja kesäkurpitsakuutiot ja mausteet. Kuullota 5-7 minuuttia keskilämmöllä. Lisää tomaattimurska ja sokeria tasapainottamaan happamuutta. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä tunti. Puolessa välissä poista kansi ja lisää lammas sekä sitruunan kuori raastettuna. Tunnin ollessa täysi, riko kananmunat tomaattiseoksen päälle. Anna poreilla vielä 10-15 minuuttia kunnes kananmunat on kypsiä ja tomaattiseos on hieman redusoitunut.Koristele lehtipersiljalla. 


Tarjoile tuoreen leivän kera.

Kuvat:
Gastrodontti

Katso myös

Marokkolainen kikherne-bataattisosekeitto

2rkl oliiviöljyä1 iso sipuli3 kynttä valkosipulia1tl korianteria jauhettuna2tl jeeraa jauhettuna½-1tl chilijauhetta maun mukaan600g-700g bataattia500g porkkanaa1,5 litraa hyvää kasvislientä 1 prk kikherneitäpuolikkaan sitruunan mehusitruunan kuorta koristeeksi.tuoretta korianteria tai persiljaa koristeeksikrutonkeja tarjoiluun

Lindströmin pihviä kulinaristin otteella

Tänään on taas vuorossa pitkän kaavan mukaan tehtyä ruokaa. Nimittäin Lindströmin pihvi. Niinkuin monilla nimekkäillä ruuilla on tapana, myös Lindströmin pihvin alkuperästä on olemassa useita eri teorioita, joita on vaikea vahvistaa.

Tajine bel Lham – Lammaspataa marokkolaisittain.

Tajine bel Lham. Eli lammas-tajine näin Tampereeksi. Tajine tai tagine on pohjois-afrikassa käytettävä kartion mallinen saviastia, missä sikäläisiä pataruokia valmistetaan. Tajinessa valmistuvasta ruuasta nouseva höyry kondensoituu lasitetun saviastian sisäpintaan ja neste sataa takaisin...

Murgh makhani eli voikana ja sitruunapilahvi

Murgh makhani eli voikana on yksi parhaista koskaan syömistäni intialaisista ruokalajeista. Teknisesti ottaen se ei ole kehitetty mogulien aikana, mutta se on kaikkensa velkaa Suurmogulien ajalle. Ajalle, jolloin ruualla oli muukin...

Huevos rancheros – Meksikon isännän aamupala

Eilinen Frijoles refritos -resepti oli kohdallaan osittain siitä syystä että pääsen kirjoittamaan auki muutaman reseptin mihin ne sopivat niin hyvin. Yksi niistä on tämä meksikolainen raskaamman puoleinen aamiainen. Nimi huevos rancheros tarkoittaa...

Latest articles

Zaru Soba – japanilainen helleruoka ja oodi tattarille

Zaru Soba on kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmiä nuudeleita dippikastikkeella. Kuulostaa erilaiselta, mutta pienellä pohjustuksella niissä on järkeä ja tarina joka johdattaa taas kauas...

Gastrodontin juustot: Mistä vuorijuustot tulevat

Vuorijuustot ja Metzler Ziegenheubergkäse Tämän sanahirviön takana on siinä määrin herkullinen juusto että siitä...

Fettucine Alfredo – yksinkertaisesti jumalaista pastaa

Yksinkertainen on kaunista. Tämä mieletön pasta syntyy kolmesta raaka-aineesta. Ensiksi kuitenkin varoituksen sananen. Tämä ruoka ei ole terveellistä, joten nautitaan kohtuudella ettei...

Food Science: Vol 3 – Makufysiikka

Seuraa pitkä artikkeli ruuan mausta. Pituudessa mennään Long Play-mittakaavaan, joten ota hyvä asento ja tutustu makuaistin ihmeelliseen maailmaan. Asiaa pyöritellään kuin hyvää...

Raimukoshō – Ihana grillilisuke Japanista

Japanilaisissa ruuissa parasta on se, kuinka melkein jokaiseen liittyy joku legenda. Niin myös tämän ihanan tulisen, happaman ja suolaisen lisukkeen alkuperän tapauksessa....

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here