lauantai, marraskuu 23, 2024

Massaman-currya ja jasmiiniriisiä

Massaman-curry on yksi lemppareitani thaimaalaisesta keittiöstä. Toimii suomalaiseenkin makuun mainiosti, sillä siinä on perunaa. Yleensä se tehdään kanasta, lampaasta tai naudasta, mutta toimii loistavasti myös tofusta. Massaman-currytahnaa saa aika usein supermarketista, mutta jos ei löydy, sen voi myös tehdä itse. Tässä reseptissä ohje sekä naudalle että tofulle.

Massaman-currytahna

  • 15 kuivattua punaista chiliä
  • 1rkl korianterinsiemeniä jauhettuna
  • 1tl jeeransiemeniä jauhettuna
  • 1 kanelitanko jauhettuna
  • 3 neilikkaa jauhettuina
  • 4 kokonaista mustapippuria jauhettuna
  • 5 isoa kynttä valkosipulia hienonnettuna
  • 3 pientä salottisipulia hienonnettuna
  • 2tl katkaraputahnaa (etnisestä kaupasta)
  • 3tl sitruunaruohotahnaa
  • 1tl galangaltahnaa
  • 1 tl kalakastiketta

Valmistelu:

          Liota chiliä kymmenisen minuuttia ja poista siemenet. Paahda mausteet kuivassa kuumassa pannussa kunnes tuoksu alkaa nousta. Jauha morttelissa jauheeksi tai surauta tehosekoittimella. Lisää loput aineet ja jauha tasaiseksi tahnaksi.

Säilyy jääkaapissa 3-4 viikkoa.

Massaman curry

3 kaffir-limetin lehteä (korvaa laakerinlehdillä jos ei löydy)
350g marinoitua tofua/(500g lammasta tai nautaa) 
½tl kardemummaa
1dl cashewpähkinöitä (maapähkinätkin käy) 
1 kanelitanko
2dl kookoskermaa
2dl vettä
2 rkl massaman-currytahnaa 
1 iso sipuli
3 kynttä valkosipulia
2 tuoretta chiliä
1 paprika
5 perunaa kuutioina
1 tl suolaa
4 tl fariinisokeria
2 tl tamarinditahnaa
½ tl thai-kalakastiketta (voi jättää pois jos on vegaanilinjalla) 
koristeeksi korianteria.


liha tai tofu marinadi:
2,5cm tuoretta inkivääriä
1 kynsi valkosipulia
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl öljyä
1 tl limettipippuria
½tl suolaa
1tl mustapippuria  

Valmistelu:

Marinoi liha tai tofu. Mieluusti jo edellisen iltana. Kuori ja kuutioi perunat sentin kuutioiksi. Leikkaa liha tai tofu ja sipulit saman kokoisiksi. 
Poista chilistä siemenet ja silppua pieneksi. Siivoa paprika. Pilko paprika suikaleiksi.
Tofun voi siis korvata lampaalla tai naudalla mutta silloin valmistus on erilainen ja kestää kauemmin.

Lihaversio:

Kuumenna kookoskerma miedolla lämmöllä ja yhdistä massamancurrytahna ja kookoskerma. Sekoita kunnes tahna on liuennut kookoskermaan. 
Sekoita hyvin, ettei seos pala pohjaan. Anna kiehua kunnes noin 5 minuuttia. Lisää liha pannuun ja sekoita niin että liha on kauttaaltaan curryn peitossa. Lisää vettä sen verran että lihat peittyy. Lisää mausteet, kalakastike, suola, sokeri ja tamarindi. Hauduta kunnes liha on kypsää ja mureaa, riippuen palasta. Palapaisti voi ottaa hyvin pari tuntiakin. Tällä välin kuullota sipulit, paprikat ja chili pannussa. Kun liha on kypsää, lisää perunat, sipuli, paprikat, chili ja  pähkinät ruokaan. Hauduttele kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista maku, korjaa suolalla, sokerilla ja limettimehulla. Koristele silputulla korianterilla tai sitruunaruoholla.

Kasvisversio:

          Kuumenna öljyä pannussa ja paista tofua pannussa, kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskistuneet ja rakenne on kiinteytynyt. Nosta reikäkauhalla tofut syrjään odottamaan. 
Kuumenna kookoskerma kattilassa miedolla lämmöllä ja yhdistä massamancurrytahna ja kookoskerma. Sekoita kunnes tahna on liuennut kookoskermaan. 
          Sekoita hyvin, ettei seos pala pohjaan. Anna kiehua välillä sekoittaen kunnes punainen öljy erottuu, eli noin 5 minuuttia. 
Kuullota pannussa sipuli, valkosipuli, paprika ja ja chili. Lisää mausteet, sokeri, tamarindi, kalakastike ja sekoita hyvin. Kaada kookoskerma-curryseos pannuun.  
          Lisää perunat ja vettä niin että perunat peittyy. Hauduta kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paistettu tofu pannuun. Tarkista maku ja korjaa suolalla, sokerilla ja limettimehulla. Koristele silputulla korianterilla.

Tarjoile vaikkapa sahramiriisin kanssa.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän