maanantai, toukokuu 20, 2024

Gohan. Keitetty japanilainen riisi.

Japanilaiset syövät riisiä niin paljon, että useimmat käyttävät erikoistuneita riisinkeittimiä jossa on säätöjä ennemmän kuin meikäläisessä. Useimmilla meistä ei kuitenkaan ole Zojirushin tietokoneistettua induktioriisinkeitintä, joten tämä resepti on kattilassa valmistetun riisin yleisohje. Japanilaisissa riiseissä on lajikekohtaisia eroja valmistuksessa, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan japanilainen keitetty riisi valmistetaan näin.

Ainekset:

  • 1dl riisiä per syöjä
  • vettä yhtä paljon kuin riisiä +½dl (jos käytät suomalaista puuroriisiä, käytä vettä yhtä paljon kuin riisiä +1dl)
  • suolaa hillitysti tai ei ollenkaan

Valmistus:

Huuhtele riisi hyvin kylmällä vedellä. Perinteinen tapa on kaataa riisi kattilaan, kaataa päälle kylmää vettä, huljuttaa hetki ja kaataa vesi pois siivilän läpi ja kipata riisit takaisin kattilaan. Tätä toistetaan kunnes huljuttaessa vesi ei enää mene valkoiseksi riisistä irtoavasta tärkkelyksestä. Tämän saattaa joutua toistamaan kymmenenkin kertaa että se on japanilaisittain riittävän puhdasta.

Liota riisiä runsaassa vedessä 15 minuuttia. Valuta riisi siivilän läpi. Kippaa riisi kattilaan ja mittaa keitinvesi päälle.

Laita riisikattila liedelle kuumalle kannen alle. Tästä eteenpäin kantta ei sitten saa nostaa kertaakaan ettei höyry katoa kattilasta. Kun kannen läpi kuuluu että riisi kiehuu, pienennä lämpö pienimmälle ja keitä pienimmällä lämmöllä 10 minuuttia. Tämän jälkeen ota riisi pois levyltä, mutta anna olla kannen alla vielä 10 minuuttia. Tämän jälkeen riisi on valmista syötäväksi.

Itadakimasu!