Tätä leipää äitini teki paljon kun olin pieni. Pelkkä tuoksu palauttaa minut lapsuuteen. Resepti kuulemma on jostain naistenlehdestä 80-luvulta, mutta tarkempaa muistoa ei löydy. Tämä on totaalisesti minun mukavuusalueeni ulkopuolella tämä leipominen, mutta sitäkin pitää opetella, niin tässä siis aivan mahtavan vuokaleivän resepti. Ainakin leipä on aivan mahtavaa äitini tekemänä. Itsekin onnistuin kelvollisesti. Gastrodonna on luvannut muuntaa reseptin tottelemaan gluteenittoman leivonnan lakeja lähitulevaisuudessa.
- 5dl maitoa
- 50g hiivaa
- ½dl siirappia
- 2tl suolaa
- 5dl hyvin hienoa porkkanaraastetta
- 2tl anista
- 1tl pomeranssinkuorta
- 7dl sämpyläjauhoja
- 8-9dl vehnäjauhoja
- ½dl öljyä
Sekoita kädenlämpöinen maito ja hiiva. Sekoita mausteet, porkkanaraaste ja jauhot kulhoon. Vaivaa taikina tasaiseksi koneella ja lisää lopuksi öljy taikinaan.
Anna kohota kaksinkertaiseksi. Sillä aikaa jäähdytä savipata vesihauteessa. Voitele pata hyvin ja leikkaa pohjalle leivinpaperia. Taikinan kohottua vaivaa sitä hiukan, taputtele padan pohjalle ja ripottele sämpyläjauhoa taikinan päälle ja sulje kansi. Laita pata kylmään uuniin ja laita lämpö 200 asteeseen ja paista 75 minuuttia.
*Kotona tuoksuu nyt lapsuudelta. Tuli ikävä siskojani ja äitiäni. Ja isäukolle kepeät mullat.*