perjantai, huhtikuu 26, 2024

Mausteinen porkkanaleipä savipadassa

Tätä leipää äitini teki paljon kun olin pieni.  Pelkkä tuoksu palauttaa minut lapsuuteen. Resepti kuulemma on jostain naistenlehdestä 80-luvulta, mutta tarkempaa muistoa ei löydy. Tämä on totaalisesti minun mukavuusalueeni ulkopuolella tämä leipominen, mutta sitäkin pitää opetella, niin tässä siis aivan mahtavan vuokaleivän resepti. Ainakin leipä on aivan mahtavaa äitini tekemänä. Itsekin onnistuin kelvollisesti. Gastrodonna on luvannut muuntaa reseptin tottelemaan gluteenittoman leivonnan lakeja lähitulevaisuudessa.

  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • ½dl siirappia
  • 2tl suolaa
  • 5dl hyvin hienoa porkkanaraastetta
  • 2tl anista
  • 1tl pomeranssinkuorta
  • 7dl sämpyläjauhoja
  • 8-9dl vehnäjauhoja
  • ½dl öljyä

Sekoita kädenlämpöinen maito ja hiiva. Sekoita mausteet, porkkanaraaste ja jauhot kulhoon. Vaivaa taikina tasaiseksi koneella ja lisää lopuksi öljy taikinaan.

Anna kohota kaksinkertaiseksi. Sillä aikaa jäähdytä savipata vesihauteessa. Voitele pata hyvin ja leikkaa pohjalle leivinpaperia. Taikinan kohottua vaivaa sitä hiukan, taputtele padan pohjalle ja ripottele sämpyläjauhoa taikinan päälle ja sulje kansi. Laita pata kylmään uuniin ja laita lämpö 200 asteeseen ja paista 75 minuuttia. 

*Kotona tuoksuu nyt lapsuudelta. Tuli ikävä siskojani ja äitiäni. Ja isäukolle kepeät mullat.*

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän