lauantai, huhtikuu 27, 2024

Tom yum. Thaimaallista keittoa.

Thaimaalainen Tom Yam on makuna useimmille meistä tutu lähinnä nuudelien makukimarasta, jos ei ole vieraillut Thaikkuravintolassa tai Thaimaassa moista syömässä. Tom Yam keiton voi hyvin tehdä myös kasvisversiona.  Allekirjoittanut rakastaa eritoten katkaravuilla maustettua Tom Yamia. Varsinkin Tom Yam Kung johon tulee jättikatkarapuja, on lähellä sydäntä. Silloin kun keitto tehdään kanaan sitä kutsutaan nimellä Tom Yam Gai ja kun siinä on kalaa se on Tom Yam Pla. Kasviksilla siis Tom Yam Phak. Tai oikeastaan, kun tässä reseptissä on kookosmaitoa, olisi se nimeltään Tom Yam Nam Khon, mutta kuka näistä oikein pysyy perässä. Thai-kieltä kirjoitetaan omilla kirjoitusmerkeillään jotka pohjautuvat foneemeihin ja senpä takia thaimaalaisista ruuista on länkkäreille niin montaa eri nimeä. Tom Yum, Tom Yam, Tom Jam ja sitä rataa. Tom Yam on lähinnä ääntämisasua, niin käytetään nyt vaikka sitä.

Tom Yam Phak

Kasvis-tom yam


Tom Yam Phak Nam Khon
  • 1.5l kasvislientä
  • 1-2 vartta sitruunaruohoa 
  • (tai 3-4 rkl sitruunaruohotahnaa)
  • 3 kaffirlimetin lehteä
  • 350g pehmeää tofua kuutioituna
  • 1-2 punaista chiliä (tai 1-2 tl. chilikastiketta (sriracha)
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 5cm pätkä galangal-juurta tai inkivääriä leikattuna ohuiksi tikuiksi.
  • 150g tuoreita  herkkusieniä
  • 250g paksoita ohueksi siivutettuna tai kiinankaalia (valkoista, kiinteää osaa ohueksi leikattuna)
  • 1 porkkana leikattuna ohuiksi tikuiksi 
  • 200g kirsikkatomaatteja
  • 2dl kookosmaitoa 
  • 1 tl fariinisokeria
  • 3-4 rkl soijakastiketta
  • 1rkl tuorepuristettua limettimehua
  • 1dl tuoretta thaibasilikaa, karkeasti silputtuna  
  • 1dl tuoretta korianteria, karkeasti silputtuna

Valmistelu: 

Tee vahva kasvisliemi, sen verran vahva että sitä viitsisi syödä pelkiltää, niin silloin siitä tulee hyvä soppakin.  leikkaa tofu, siivua ja siivuta chili, tee porkkanoista julienne (tulitikun kokoisia tikkuja), tee inkivääristä/galangalista julienne. Siivuta valkosipuli. Viipaloi herkkusienet. Leikkaa paksoi/kiinankaali,  halkaise kirsikkatomaatit.

Valmistus:

Kuumenna kasvisliemi keittokattilassa. Lisää sitruunaruoho, kaffirlimetinlehdet, chili, valkosipuli ja  galangal tai inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia, kunnes soppa tuoksuu voimakkaasti.  Pudota lämpö puolelle teholle ja lisää sienet. Anna kuplia (muttei roplottaen kiehua) 5-8 minuuttia tai kunnes sienet on pehmeitä. 
lisää paksoi/kiinankaali ja kirsikkatomaatit. Anna kuplia 1-2 minuuttia. Paksoin pitäisi jäädä rapeaksi. Pudota lämpö pienimmälle ja lisää kookosmaito, sokeri, soija ja limettimehu. Viimeisenä lisää tofu. Maistele ja lisää chiliä jos ei ole riittävän tulista, limettiä jos on liian makeaa, soijaa jos suolaa puuttuu ja sokeria jos liian hapanta. Poista kaffirlimetin lehdet keitosta.

Tarjoilu:

Nosta Tom Yam keittokulhoihin ja ripottele päälle korianteria ja thaibasilikaa. Nautiskele!

Tom Yam Kung 

Jättikatkarapu tom yam

  • 1 litra kanalientä
  • 2 sitruunaruohon vartta tai 2tl sitruunaruohotahnaa
  • 2 kaffirlimetin lehteä
  • 3 cm pala galangalia tai tuoretta inkivääriä
  • 1-2 tuoretta chilipalkoa
  • 2rkl kalakastiketta
  • 1-2rkl limettimehua
  • 150g tuoreita herkkusieniä
  • 200g jättikatkaravun pyrstöjä tai kuorittuja katkarapuja hätätapauksessa.
  • 2tl fariinisokeria
  • tuoretta korianteria.

Valmistelu: 

Leikkaa sitruunaruoho ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa galangal/inkivääri ohuiksi siivuiksi. Poista chileistä siemenet ja hienonna. Puhdista herkkusienet harjaamalla ja leikkaa kolmeen osaan pystysuunnassa. Pienennä korianteri.

Valmistus:

Kiehauta kanaliemi. Lisää sitruunaruoho ja kaffirlimetin lehdet. Kippaa myös galangal- tai inkiväärisiivut ja chilit keittoon. Anna hautua 2-3 minuuttia. Lisää herkkusienet ja hauduta taas 2-3 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmenneet. Lisää katkaravut ja nosta keitto pois liedeltä. Mausta keitto limettimehulla ja kalakastikkeella. Tarkista maku ja lisää chiliä jos ei ole riittävän tulista, limettiä jos on liian makeaa, soijaa jos suolaa puuttuu ja sokeria jos liian hapanta.

Tarjoilu: Päälle korianteria ja eikun syömään.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän