Tällä rakkaalla lapsella on monta nimeä, lähinnä koska kiinaa on niin hankala kirjoittaa meikäläisillä kirjaimilla. Tuossa eräs muoto mihin netissä törmää. Jos lukee kiinaa, niin ruoka on siis nimeltään 炒粿条. Minua saa sitten lähestyä siitä miten tämä pitäisi kirjoittaa suomeksi. Tämä on yksi Penangin paikallisten lempiruokia. Paistettuja leveitä riisinuudeleita jättikatkarapujen, mung-pavunversojen, chilin ja soijan kanssa. Koska kyseessä on peranakan-keittiön ruoka, chiliä pitää olla runsaasti ja ravut paistetaan wokki liekeissä, jotta maku olisi aito. Ainekset luonnollisesti vaihtelevat ja paikallisilta kysyttäessä, jokaisella on oma suosikkikokkinsa, joka tekee taatusti Penangin parasta Char Kway Teowia.
Gastrodontti törmäsi tähän ruokaan ensimmäisen kerran tuijottaessaan MasterChef Australiaa. Ihmettelin suuresti sikäläistä merenelävien paljoutta katsellessani, että mitä on Char Kway Teow:n tulevat ”cockles” ja ryhdyin metsästämään internetistä tietoa. Paljastui että kyseinen raaka-aine on sydänsimpukat joiden löytämiseen meni muutama vuosi mutta lopulta löytyi Tampereen kauppahallista. Ei ole tosin näkynyt toista kertaa. Helsingistä saattaa löytyä helpommin. Onneksi ne eivät ole Char Kway Teow:ssa välttämättömiä, joten olen tehnyt sitä ilman niitä. Tässä siis suomalaiseen keittiöön mukaeltu versio:
Parhaiten tämä ruoka maistuu kun sen tekee muurikassa kaasuliekillä, jos ei omaa valurautaista wokkia löydy. Avotulella ja sihisevän kuumalla wokilla tai muurikassa nopeasti kypsennettyyn ruokaan tulee wok hei eli wokin henki. Wok hei ei ole pelkästään fiilistelyä, vaan siihen liittyy aimo annos kulinaarista fysiikkaa. Lukekaa lisää täältä. Muistutan vielä, että tämä ruoka valmistuu hetkessä. Se tehdään todella kuumalla pannulla ja valkosipuli sekä katkaravut ovat hanakoita palamaan. Ollaan ripeitä siellä lastan varressa, eikä jäädä wokkiin makaamaan.
Char Kway Teow
- 100 g leveitä riisinuudeleita
- 3 kynttä valkosipulia murskattuna
- 3 rkl maapähkinäöljyä (rypsiöljyä jos ei löydy maapähkinäöljyä)
- 450 g kuorittuja jättikatkarapuja (tai 300g katkoja ja 150g sydänsimpukoita jos löytyy)
- 150 g mung-pavunituja
- 100 g ruohosipulia leikattuna 3cm pätkiksi tai 3 kevätsipulia
- 1-3 tl sambal oelekia (makuaistin mukaan)
- 3 munaa
- vettä
Maustekastike:
- 3 tl soijakastiketta
- 2 tl tummaa soijakastiketta (paksua ja sokerista soijakastiketta jota saa etnisistä kaupoista. Voi käyttää myös hoi sin kastiketta korvikkeena)
- 1 tl fariinisokeria
- suolaa
- valkopippuria
Valmistelu:
Valmista riisinuudelit, eli keitä vettä ja kaada kiehuva vesi kulhoon nuudeleiden päälle ja liota ohjeen mukaan -1 minuutti, toisin sanoen jätä al denteksi ja huuhtele kylmällä vedellä että kypsyminen lakkaa. Valuta uudelleen.
Kuori ja hienonna valkosipulit. Pätki ruohosipuli tai kevätsipuli. Sekoita maustekastike kulhoon niin että sokeri liukenee. Mausta kastike suolalla ja sokerilla. Maistele ihan rohkeasti, ettei valkopippuria mene liikaa, mutta ei toisaalta liian vähänkään. Etnisten kauppojen soijakastikkeet ovat suolaisuudeltaan varsin vaihtelevia, joten suolan kanssakin kannattaa olla tarkkana.
Valmistus:
Kuumenna wokki ja 3 rkl öljyä. Paista hienonnettua valkosipulia joitain sekunteja kunnes se alkaa ruskistua. Lisää jättikatkaravut. Pyörittele niitä hetki.
Työnnä paistetut ainekset pannun reunoille ja lisää riisinuudelit. Kaada nuudeleiden päälle maustekastike ja kuumin määrä sambal oelekia minkä suu kestää ja wokkaa hellästi 3-5 minuuttia wokin kuumuudesta riippuen. Lisää pari teelusikallista vettä että paistetut asiat sekoittuu paremmin. Sekoita.
Työnnä taas kaikki reunoille niin että keskelle tulee tilaa, lisää tilkka öljyä ja riko 2-3 kananmunaa keskelle pannua. Lisää ripaus suolaa kananmunille. Kasaa kaikki ainekset munien päälle ja wokkaa tasaiseksi.
Lisää idut ja ruohosipulit. Sekoita vielä kerran että ainekset ovat kunnolla sekaisin.
Jaa lautasille ja tarjoile kuumana.