perjantai, lokakuu 4, 2024

Imam bayildi eli kun imaami pyörtyi.

Tänään siis ruoka Turkista, jonka nimeen liittyy tarina. Tai oikeastaan useampikin tarina siitä miksi imaami pyörtyi. Tarina kertoo imaamista, joka meni naimisiin oliiviöljykauppiaan tyttären kanssa. Tarinan erään version mukaan imaami pyörtyi, koska tuoreen vaimon tekemät täytetyt munokoisot olivat niin herkullisia. Toisessa ilkeäkielisemmässä versiossa nuori vaimo sai myötäjäisinä isältään kaksitoista miehen kokoista amforaa oliiviöljyä. Häiden jälkeen imaami pyysi vaimoltaan kahdentoista päivän ajan joka päivä iltaruoaksi sitä samaa munakoisoa oliiviöljyssä. Mutta kolmantenatoista päivänä sitä ei ollutkaan tarjolla, ja kun imaami kysyi miksi, vaimo vastasi, että öljy oli jo lopussa. Imaami siis pyörtyi tajutessaan syöneensä vaimonsa myötäjäiset. Kolmas versio, joka on näistä kaikkein siveellisin, kalskahtaa vähän imaamin omalta versiolta. Tämän mukaan imaami oli juuri lopettanut pitkän paaston ja pyörtyi vain ilosta saadessaan taas syödä. Ei ihme sillä, kuka vaan pyörtyy jos lopettaa paaston syömällä 12 amforaa oliiviöljyä. 

Oliiviöljyn määrä saattoi hyvnkin olla todellinen syy, nimittäin sitä kuluu tähän ruokaan paljon. Muutenkin Turkissa käytetään reilusti oliiviöljyä. Siellä on jopa oma ruokakategoria, nimeltään zeytinyağlı pelkästään oliiviöljyruuille. Mikäs siinä ollessa kun oliivit kasvavat puussa.

Confit byaldi

Mielenkiintoinen lisätrivia: Disneyn Ratatouille-elokuvassa ravintolakriitikko Anton Egolle tarjottu ruokalaji ei ollut Ratatouille vaan Confit byaldi, joka perustuu Imam bayildiin. Näin se Disney vääristelee totuutta.

Imam bayildi ja cacik 4-8:lle (tai yhdelle imaamille)

Imam bayildi on helppo tehdä, mutta siinä menee aikaa ja oliiviöljyä. Aikaa menee puolitoista tuntia ja rapiat. Oliiviöljyä niin paljon että imaamia hirvittää. Tässä ruuassa se on niin tärkeä osa, ettei sen kanssa kannata säästellä. 

Pyörtynyt imaami jugurttikastikkeella.
  • 8 munakoisoa
  • 3 sipulia
  • 1.5 dl extra virgin oliiviöljyä
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 2 isoa tomaattia
  • 3 rkl silputtua lehtipersiljaa
  • merisuolaa maun mukaan
  • vastarouhittua pippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu 
  • ½ tl sokeria 
  • 1.5 dl vettä

Valmistelu:

Munakoisot:

Pese munakoisot ja poista kannat. Kuori kuorimaveitsellä munakoisoihin pitkittäisiä parin sentin levyisiä rantuja, parin sentin välein. Näyttää siistiltä, ja auttaa munakoisoa imemään itseensä makua (lähinnä oliiviöljyä).
Upota munakoisot 20 minuutiksi suolaveteen, että munakoison kitkeryys häviää. Halkaise munakoisot melkein kahtia pituussuunnassa. Jätä pieni siivu kuorta pitämään puolikkaista yhdessä. Leikkaa sisuksiin molemmeille puolille pieni veneenmuotoinen viilto, jotta täytteelle tulee enemmän tilaa.

Täyte:

Kalttaa tomaatit ja pilko pieniksi. Silppua sipuli ja valkosipuli. Silppua persilja.

Valmistus:

Täyte:

Kuumenna puolet oliiviöljystä pannussa ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää valkosipuli ja jatka minuutin verran, mutta älä anna palaa. 
Kaada seos kulhoon ja sekoita pilkotut tomaatit, persilja (jätä vähän koristeeksi), suola ja pippuri, sitruunamehu, sokeri ja vesi.

Munakoisot:

Kuumenna loppu öljy pannussa todella kuumaksi. Niin että öljy melkein savuaa. Lisää munakoisot pannuun ja paista kuumassa pannussa 5 minuuttia, kunnes ne ovat joka puolelta kevyesti ruskistuneita mutta edeelleen kiinteitä.  Nosta munakoisot uunivuokaan sisus ylöspäin. Annostele täytettä munakoisojen koloihin ja loppu täyte kerrokseksi päälle. Lisää vuuan pohjalle vettä ja paista 45 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Käy välillä tarkistamassa vesi tilanne, lisää vuokaan vettä jos näyttää kuivalta. Ota ulos uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön. Turkissa Imam bayildi syödään huoneenlämpöisenä tai kylmänä.

Tarjoilu:

On tosin hyvää suoraa uunista otettunakin. Ripottele loppu persilja munakoisojen päälle. Kaveriksi tälle sopii loistavasti cacik. Keitä Imam bayildin kanssa riisiä tai paista leipää, tai syö kuumana päivänä jääkaappikylmänä.

Cacik-kastike (6:lle)

Muistuttaa aika paljon kreikkalaista tsatsikia. Muutenkin turkkilainen ja kreikkalainen keittiö ovat aika samasta puusta veistettyjä, mutta molemmat osapuolet väittävät ruokia omikseen. Tässä vaiheessa historiaa, on mahdotonta sanoa kuka jugurtti-kurkkukastikkeen keksi ensimmäisenä. Saattoi olla myös intialaiset, sillä raita-kastike muistuttaa myös näitä kahta aika paljon.

  • 1 kpl kurkkua
  • 3 dl turkkilaista jogurttia (vaikka sitä minkä kannessa on kreikkalainen ukkeli)
  • 1 rkl tuoretta tilliä silppuna
  • 3 rkl tuoretta minttua silppuna
  • 2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sokeria
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • Raasta kurkku ja purista siitä ylimääräinen neste. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna maustua viileässä noin tunti ennen tarjoilua.