Aloitin joskus vuonna 2009 reseptien keräilyn kotikokki.net – sivustolle, mutta hermostuin asiaan jonkun verran, kun sanasta sanaan oma reseptini tuli vastaan reseptien indeksointipalvelussa ilman mainintaa reseptin laatijasta. Minua ei haittaa millään muotoa se että joku kokkaa reseptiäni ja vaikka kopioi sen omaan vihkoonsa, mutta jotenkin reseptin kopioiminen ilman kirjoittajan nimeä nyrppi niin paljon että lopetin reseptien kirjoittamisen sinne.
Tässä vaiheessa taidan siirtää kaikki vanhat kotikokki.net-reseptini omaan blogiini, että reseptiä kopioivat sentään tietävät keneltä kopioivat. Luvallani, saa siis kopioida.
Tässä ihan älyttömän tavallinen hirvipadan resepti. Todella hyvää, konstailematonta riistaruokaa. Nykyisin tulee kikkailtua enemmän, mutta tämä resepti oli hyvä muistutus siitä että ilman kikkailuakin syntyy mielettömän hyvää ruokaa.
- 600g hirven palapaistia
- 150g pekonia
- 7 isoa porkkanaa
- 3 isoa sipulia
- 1 kpl valkosipuli
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- 2 dl kermaa
- loraus riistafondia
- loraus soijakastiketta
- loraus balsamicoa
- rosmariinia
- mustapippuria
- merisuolaa
- voita
Nosta hirvenliha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanlaittoa. Kuori sipulit ja valkosipuli. Pilko sipuli lohkoiksi ja valkosipulinkynnet puoliksi. Pieni pekoni silpuksi. Ruskista hirvenliha pannulla voin kanssa ja nosta pataan. Samassa rasvassa kuullota sipulit ja valkosipulit. Nosta sipulit pataan. Paista pekonisilppu ja nosta pataan. Lisää pari desiä vettä, tai kunnes liha miltei peittyy. Kaada padan sekaan loraus soijaa, balsamicoa riistafondia ja pari ruokalusikallista hunajaa.
Hauduta pataa kannen alla 150-asteessa. Tunnin kuluttua lisää kuorittu ja lanteiksi leikattu porkkana, tuore rosmariini ja kerma.
Kahden tunnin kohdalla mausta mustapippurilla ja merisuolalla maun mukaan.
Kahden ja puolen tunnin kohdalla tarkista maku ja nauti.
Kaveriksi sopii Lapin Puikuloista tehtty pottumuussi.
Lapinpuikulamuussi a.k.a pottuvoi
- 2 kiloa Lapin puikuloita
- 1 iso sipuli
- reilusti voita
- suolaa
- punaista maitoa
Valmistelu:
Kuori puikulat. Silppua sipuli.
Valmistus:
Keitä runsaasti suolatussa vedessä. Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, kuullota sipuli voissa pehmeäksi. Valuta perunat. Heitä sipulit samaan kattilaan kypsien perunoiden kanssa. Lisää kattilaan noin 50g voita ja ala nuijia perunanuijalla. Lisää välillä tilkka punaista maitoa ja jatka nuijimista. Lisää taas voita ja sitten maitoa, kunnes sopiva koostumus on nuijittu esille. Jos haluaa aivan sileän muussin, se kannattaa sulloa kauhalla siivilästä läpi. Itse olen sitä mieltä, että pottuvoissa pitää olla paakkuja.
Tarkista suola ja tarjoile vaikkapa hirvipadan kanssa.