perjantai, huhtikuu 19, 2024

Kermainen Hirvipata 6:lle ja lapinpuikulamuussi

Aloitin joskus vuonna 2009 reseptien keräilyn kotikokki.net – sivustolle, mutta hermostuin asiaan jonkun verran, kun sanasta sanaan oma reseptini tuli vastaan reseptien indeksointipalvelussa ilman mainintaa reseptin laatijasta. Minua ei haittaa millään muotoa se että joku kokkaa reseptiäni ja vaikka kopioi sen omaan vihkoonsa, mutta jotenkin reseptin kopioiminen ilman kirjoittajan nimeä nyrppi niin paljon että lopetin reseptien kirjoittamisen sinne.

            Tässä vaiheessa taidan siirtää kaikki vanhat kotikokki.net-reseptini omaan blogiini, että reseptiä kopioivat sentään tietävät keneltä kopioivat. Luvallani, saa siis kopioida.

Tässä ihan älyttömän tavallinen hirvipadan resepti. Todella hyvää, konstailematonta riistaruokaa. Nykyisin tulee kikkailtua enemmän, mutta tämä resepti oli hyvä muistutus siitä että ilman kikkailuakin syntyy mielettömän hyvää ruokaa.

  • 600g  hirven palapaistia
  • 150g pekonia
  • 7 isoa porkkanaa
  • 3 isoa sipulia
  • 1 kpl valkosipuli
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 dl kermaa
  • loraus riistafondia
  • loraus soijakastiketta
  • loraus balsamicoa
  • rosmariinia
  • mustapippuria
  • merisuolaa
  • voita

Nosta hirvenliha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanlaittoa. Kuori sipulit ja valkosipuli. Pilko sipuli lohkoiksi ja valkosipulinkynnet puoliksi. Pieni pekoni silpuksi. Ruskista hirvenliha pannulla voin kanssa ja nosta pataan. Samassa rasvassa kuullota sipulit ja valkosipulit. Nosta sipulit pataan. Paista pekonisilppu ja nosta pataan. Lisää pari desiä vettä, tai kunnes liha miltei peittyy. Kaada padan sekaan loraus soijaa, balsamicoa riistafondia ja pari ruokalusikallista hunajaa.

Hauduta pataa kannen alla 150-asteessa. Tunnin kuluttua lisää kuorittu ja lanteiksi leikattu porkkana, tuore rosmariini ja kerma.

Kahden tunnin kohdalla mausta mustapippurilla ja merisuolalla maun mukaan.
Kahden ja puolen tunnin kohdalla tarkista maku ja nauti.

Kaveriksi sopii Lapin Puikuloista tehtty pottumuussi.

Lapinpuikulamuussi a.k.a pottuvoi

  • 2 kiloa Lapin puikuloita
  • 1 iso sipuli
  • reilusti voita
  • suolaa
  • punaista maitoa

Valmistelu:

Kuori puikulat. Silppua sipuli.

Valmistus:

Keitä runsaasti suolatussa vedessä. Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, kuullota sipuli voissa pehmeäksi.  Valuta perunat. Heitä sipulit samaan kattilaan kypsien perunoiden kanssa. Lisää kattilaan noin 50g voita ja ala nuijia perunanuijalla. Lisää välillä tilkka punaista maitoa ja jatka nuijimista. Lisää taas voita ja sitten maitoa, kunnes sopiva koostumus on nuijittu esille. Jos haluaa aivan sileän muussin, se kannattaa sulloa kauhalla siivilästä läpi. Itse olen sitä mieltä, että pottuvoissa pitää olla paakkuja.

Tarkista suola ja tarjoile vaikkapa hirvipadan kanssa.  

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän