torstai, toukokuu 9, 2024

Gastrodontti tutkii: Kvinoa


Chenopodium quinoa 3500m korkeudessa Andeilla.
Kvinoan kasvatusta
Titicaca-järvellä

Kvinoa, tai Quinoa niinkuin se useasti kirjoitetaan on Andeilla jo kuusituhatta vuotta kasvatettu savikkakasvi jota käytetään hieman perinteisten viljojen tapaan. Se ei kuitenkaan ole sukua perinteisille viljoille, vaan revonhäntiin kuuluvana sen lähimpiä sukulaisia ovat pinaatti ja punajuuri.

Inkat söivät sitä suurella halulla ja kutsuivat sitä nimellä chisoya mama eli ’kaikkien viljojen äiti’. Vuosittaisena perinteenä inkakulttuurissa oli, että keisari istuttaa vuoden ensimmäiset kvinoat käyttäen ’kultaisia välineitä’.

Konkistadorit eivät osanneet käsitellä kvinoaa ja väheksyivät sitä alkuasukkaiden ruokana. Koska sitä käytettiin myös uskonnollisissa seremonioissa, konkistadorit kielsivät sen kasvatuksen ja pakottivat inkat kasvattamaan vehnää. Joka ei kasva parhaalla mahdollisella tavalla Andien kylmissä ja korkeissa olosuhteissa. Seuraukset ovat osa konkistadorien surullista historiaa. Kvinoasta syödään siemenet joissa on ihmiselle kaikkia tarvittavia aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on luonnossa harvinaista.  Se on luonnollisesti gluteenitonta ja ravinnerikasta. Viime vuosina se on yleistynyt maailmalla superfoodina ja sitä syödään maailmalla nopeasti kasvavia määriä.

Punaista kvinoaa keitettynä

Kvinoa on Andeilla helposti kasvava kasvi, sillä sen siemenissä on saponiinia joka on karvas ja lievästi myrkyllinen aine syötäväksi. Siementen saponiinin takia linnut eivät kuitenkaan syö kasvia, jolloin sato säilyy ihmisten syötäviksi. Etelä-Amerikan intiaanit keksivät jo kuusituhatta vuotta sitten että kvinoa saadaan syömäkelpoiseksi huuhtelemalla saponiini siemenistä tai kuorimalla siemenet. Kvinoasta voidaan myös tehdä saippuaa nimenomaan korkean saponiinipitoisuuden takia. Ja intiaanit käyttivät kvinoaa myös siihen.

Hyvin käyttökelpoinen kasvi on tämä kvinoa. Juutalaisille se on kosher, eli sitä saa syödä paastonaikana tuoreen talmudintulkinnan mukaan. Se on vegaaninen ja gluteeniton. Desissä kvinoaa on kalsiumia ja proteiinia kaksi kertaa enemmän kuin maidossa. Kaikkiaan kvinoa on lähimpänä ruoka-ainetta josta ihminen saa kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet.

Pitkään se oli eettinen vaihtoehto tehotuotetulle valkoiselle hiilihydraatille, mutta sen syömisen eettisyys on hieman kyseenalaista. Kvinoa nimittäin viihtyy luonnossa tällä hetkellä vain Andeilla jossa se on perinteisesti ollut köyhien ruokaa. Kvinoan tunnettuus maailmalla superfoodina on lisännyt kysyntää siinä määrin että hinta noussut huimasti. Siinä missä kvinoasta sai 80-luvulla vietynä 0.5 dollaria, nykyään sama hinta on 3 dollaria kilolta. Etelä-Amerikan köyhillä ei ole enää varaa syödä kvinoaa.

Kvinoan puintia Andeilla.
Logo of the International Year of Quinoa, 2013

Tilanne kuitenkin on muuttumassa. Kvinoasta on jalostettu maailmalla lajike joka viihtyy laajemmilla alueilla kuin Andeilla. Kvinoan kasvatus onkin hitaasti leviämässä, vaikkakin pienessä mittakaavassa. Vuosi 2013 julistettiin YK:n toimesta Kansainväliseksi Kvinoavuodeksi ja sillä saatiin aikaan hyviä tuloksia.

Hyviä uutisia on saatu myös Suomesta. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) julkisti syyskuussa 2013, että MTT on 15 vuoden jalostuksella pystynyt tuottamaan vihdoin kvinoalajikkeen, joka kestää myös Suomen pohjoista ilmastoa.

Saksassa päättyi vuonna 2018 viisivuotistutkimus jossa tutkittiin kvinoan laajamittaista viljelyä Euroopassa. Tutkimus tuli siihen lopputulokseen, että eurooppalaisiin oloihin jalostettu lajike soveltuu laajamittaiseen viljelykseen. Se kuinka nopeasti viljelijät osaavat tarttua kvinoan kasvatukseen jää nähtäväksi. Tällä hetkellä Euroopassa on seitsemän valtiota jotka ovat onnistuneet kasvattamaan kvinoaa.

Tilanne Andeilla on kääntynyt siten, että vaikka sikäläisen kvinoan hinta ei olekaan kääntynyt laskuun, paikalliset köyhät ovat oppineet myymään satonsa reilun kaupan kvinoana ja siitä saatavista rahoista ostavat riisiä tai kasviksia. Köyhän kansanosan ruokavalio on kvinoan takia monipuolistunut, vaikka perinteinen kvinoa onkin jäänyt globalisaation jalkoihin.

Tätä juhlistaaksemme tässä resepti Libanonista, joskin tabboulehia syödään ympäri Lähi-itää. 

           

Katso myös

Gastrodontti tutkii: Pinaatti

Pinaatti. Se on vihannes. Maailman lapsien tasapuolisesti vihaama pakkovihreä, rakastettu rautaisannos ja Kippari-Kallen voimien salaisuus. Harvempi kuitenkin tietää että Kippari-Kallen rautaisten voimien lähteenä pidetään pinaatin A-vitamiinia eikä suinkaan rautaa. Saksalaisen tiedemiehen Emil von Wolffin...

Maustematka Intiaan

Tämänpäiväinen ruuanlaittorupeama oli yksinkertaisempi joten aikaa riittää elinympäristön tutkimiseen. Voisin puhua siis Intiasta, missä kuukin on kummempi. Intian keittiöissä käytetään paljon meille totisen vieraita aineksia ja mausteita. Netistä kun louhii reseptejä, niissä välillä vilkkuu...

Gastrodontti tutkii: Maissi

Tänään syödään puuroa. Oikeastaan maissipuuroa eli polentaa. Sana polenta nimittäin tulee latinan pulmentum-sanasta joka tarkoitti muinaisten roomalaisten pääasiallista ravintoa, randompuuroa. Roomassa se useimmiten tehtiin kuorituista ohranjyvistä, jotka jauhettiin niin hyvin kuin vain osattiin.  Joskus ohraa...

Gastrodontti tutkii: Pastamuotojen lyhyt oppimäärä

Ajattelin kirjoittaa tämänpäiväisen saarnan aiheesta pasta ja sen eri muodot. Helppo homma, ajatteli Gastrodontti, senkun vain käännän ja referoin wikipediasta kaikista eri pastoista kirjoitetut artikkelit lyhennettyyn muotoon. Voi miten väärässä oli Gastrodontti. Ryhdyin...

Pesto ja muut Välimeren öljy- ja yrttikastikkeet.

Öljyistä kastiketta.   Pesto alkaa olla vähitellen suurelle yleisölle tuttu pastakastike. Sitä saa jo Pirkka-purkeissakin ja siitä tietää että ollaan Pihtiputaan mummon kotiovella. Välimeren maista liikkeelle lähtenyt pesto ei kuitenkaan ole suinkaan ainut laatuaan kastikkeiden...
spot_img

Latest articles

2 KOMMENTIT

  1. Olipa mielenkiintoista lukea kvinoasta, varsinkin kun olen itse tällä hetkellä Kolumbiassa, jossa kvinoa on ihan ”peruskauraa”. En ole koskaan tykännyt kvinoasta, mutta olen nyt täällä yrittänyt opetella sitä syömään. Huomasin nimittäin yhdessä ravintolassa, että kvinoakin on ihan syötävää, jos sen vain maustaa kunnolla. 🙂

    Mutta nyt harmittaa, etten yhtään tullut ajatelleeksi, mitä kvinoa täällä maksaa. No, ensi kauppareissulla sitten!

    • Mulle oli alussa kvinoa myöskin vähän vieras, mutta koska vaimoni on keliaakikko, käytämme sitä usein kuskusin korvikkeena. Aina ei jaksa tehdä kahta eri ruokaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän