Tajine bel Lham. Eli lammas-tajine näin Tampereeksi. Tajine tai tagine on pohjois-afrikassa käytettävä kartion mallinen saviastia, missä sikäläisiä pataruokia valmistetaan. Tajinessa valmistuvasta ruuasta nouseva höyry kondensoituu lasitetun saviastian sisäpintaan ja neste sataa takaisin ruuan päälle pitäen ainekset mukavan mehukkaina. Myös kyseisessä tötterössä tehtyjä ruokia kutsutaan nimellä tajine. Saman voi tietysti hoitaa liedellä kannellisella valurautapadalla . Efektiä voi tehostaa sillä että kannen kääntää nurin päin ja kaataa kannelle vettä, mutta tässä ruuassa se ei ole niin olennaista, kun olomuodoltaan se muistuttaa enemmän karjalanpaistia. Tässä kuitenkin resepti:
Gastrodontin lammas-tajine.
Ainekset:
- kilo lampaan paahtopaistia
- 1 sipuli
- 2 kynttä valkosipulia
- ½ kiloa porkkanoita
- 4 rkl oliiviöljyä
- ½ tl kanelia
- 3cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna tai 1 tl jauhettua inkivääriä.
- 1 sitruuna
- 1 tl hunajaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1-2 rkl harissatahnaa.
- kourallinen mustia kalamataoliiveja.
- pieni kourallinen taateleita
- ripaus sahramia
- suolaa
- mustapippuria
- koristeeksi korianteria tai persiljaa.
Valmistelu:
Kuutioi lammas parin sentin kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja pilko porkkana sentin viipaleiksi. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Valmistus:
Kuumenna valurautapata liedellä ja ruskista lampaanpalat. Sen jälkeen lisää kuutioitu sipuli ja valkosipuli, kaneli ja inkivääri. Raasta sitruunan kuori pataan. Kun sipuli on kuullottunut, kaada vettä lihojen päälle niin että lihat peittyvät, lisää suolaa maun mukaan ja mausta tuoreeltaan raastetulla mustapippurilla. Nosta pata uuniin ja anna kypsyä 1½-2 tuntia.
Lisää porkkanat, harissatahna (oman suun sietokyvyn mukaan. Meillä menee 2-3 lusikallista) ja korianteri pataan. Lisää myös ripaus sahramia ja pari ruokalusikallista puristetun sitruunan mehua ja teelusikallinen hunajaa. Nosta pata uuniin vielä 45 minuutiksi. Lisää vielä lopuksi oliivit ja taatelit, tarkista suola ja koristele yrteillä. Jos ruoka on liian hapanta, lisää hunajaa, jos taas liian makeaa, lisää sitruunaa. Itse suurustin vielä hieman maissijauholla, mutta ei liene välttämätöntä.
Tarjoillaan riisin ja leivän kanssa. Myös tabbouleh-salaatti sopii erinomaisesti lautaselle tämän kanssa. Jos ei harissaa löydy kaapista, täältä löytyy resepti.