keskiviikko, huhtikuu 24, 2024

Tajine bel Lham – Lammaspataa marokkolaisittain.

Tajine bel Lham. Eli lammas-tajine näin Tampereeksi. Tajine tai tagine on pohjois-afrikassa käytettävä kartion mallinen saviastia, missä sikäläisiä pataruokia valmistetaan. Tajinessa valmistuvasta ruuasta nouseva höyry kondensoituu lasitetun saviastian sisäpintaan ja neste sataa takaisin ruuan päälle pitäen ainekset mukavan mehukkaina.  Myös kyseisessä tötterössä tehtyjä ruokia kutsutaan nimellä tajine. Saman voi tietysti hoitaa liedellä kannellisella valurautapadalla . Efektiä voi tehostaa sillä että kannen kääntää nurin päin ja kaataa kannelle vettä, mutta tässä ruuassa se ei ole niin olennaista, kun olomuodoltaan se muistuttaa enemmän karjalanpaistia. Tässä kuitenkin resepti:

Gastrodontin lammas-tajine.

Ainekset:

  • kilo lampaan paahtopaistia
  • 1 sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • ½ kiloa porkkanoita
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelia
  • 3cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna tai 1 tl jauhettua inkivääriä.
  • 1 sitruuna
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1-2 rkl harissatahnaa.
  • kourallinen mustia kalamataoliiveja.
  • pieni kourallinen taateleita
  • ripaus sahramia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • koristeeksi korianteria tai persiljaa.

Valmistelu:

Kuutioi lammas parin sentin kuutioiksi. Kuori ja kuutioi sipuli pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja pilko porkkana sentin viipaleiksi. Kuumenna uuni 150 asteeseen.

Valmistus:

Kuumenna valurautapata liedellä ja ruskista lampaanpalat. Sen jälkeen lisää kuutioitu sipuli ja valkosipuli, kaneli ja inkivääri. Raasta sitruunan kuori pataan. Kun sipuli on kuullottunut, kaada vettä lihojen päälle niin että lihat peittyvät, lisää suolaa maun mukaan ja mausta tuoreeltaan raastetulla mustapippurilla. Nosta pata uuniin ja anna kypsyä 1½-2 tuntia. 
            Lisää porkkanat, harissatahna (oman suun sietokyvyn mukaan. Meillä menee 2-3 lusikallista) ja korianteri pataan. Lisää myös ripaus sahramia ja pari ruokalusikallista puristetun sitruunan mehua ja teelusikallinen hunajaa. Nosta pata uuniin vielä 45 minuutiksi. Lisää vielä lopuksi oliivit ja taatelit, tarkista suola ja koristele yrteillä. Jos ruoka on liian hapanta, lisää hunajaa, jos taas liian makeaa, lisää sitruunaa. Itse suurustin vielä hieman maissijauholla, mutta ei liene välttämätöntä.

Tarjoillaan riisin ja leivän kanssa. Myös tabbouleh-salaatti sopii erinomaisesti lautaselle tämän kanssa. Jos ei harissaa löydy kaapista, täältä löytyy resepti.

 

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Shakshouka – berberien kalabaliikki

Tämä ruoka ei ole millään tavalla linjassa Meksikon seikkailumme kanssa, mutta meksikolaisesta vastaavasta ruuasta kirjoittaessani huomasin että tämä oli jäänyt siirtämättä vanhasta blogista. Mitähän kaikkea muuta sieltä on vielä jäänyt... Pitääpä tutkia... Tunisian pyttipannua palvatun...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän