Paistettu riisi on Aasian pyttipannu. Alunperin siihen käytettin kaikkea mitä oli jäänyt yli. Tähän ruokaan voi käyttää melkein mitä tahansa käytössä olevia kasviksia, ylijäämälihoja edellisiltä päiviltä, pakastekatkarapuja tai vaikka friteerattuja kananpaloja jos sen tekee pyttärihenkisesti. Jos kuitenkin tekee sen vartavasten lisukkeeksi, riisi kannattaa keittää jo edellisenä iltana. Se, että riisi on kylmää ja paakkuista auttaa ruokaa pysymään koossa paistamisen ajan. Näin talvella Suomessa on onneksi aina mahdollisuus viedä vasta keitetty riisi pihalle pakkaseen jäähtymään.
Tämä on se ruokalaji jota allekirjoittanut syö aina liikaa kiinalaisen ravintolan buffassa.
Ainekset:
- 1.5dl jasmiiniriisiä jos keität tuoretta. Kypsää ylijäämäriisiä joku 4-5dl. Jos on vähemmän, säädä muita aineksia.
- 2 munaa kevyesti vatkattuna
- 2 kevätsipulia
- 1 porkkana
- 2dl pakasteherneitä
- 5-6 kynttä valkosipulia
- 1rkl ruokaöljyä
Kastike:
- 1-1½ rkl soijakastiketta
- 2tl seesamiöljyä
- 1rkl osterikastiketta
- 1rkl Shaoxing viiniä (tai kuivaa sherry ja sakea)
Valmistelu:
Vatkaa kananmunat kulhossa, silppua kevätsipuli, kuutioi porkkana ja hienonna valkosipuli. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen pienessä kulhossa viiniä lukuunottamatta.
Valmistus:
Kuumenna pannu. Lataa pannuun ruokalusikallinen öljyä. Vatkattu kananmuna perään. Levitä seos pannuun niinkuin paistaisit ohutta munalettua. Paista sen aikaa että se hyytyy pohjasta. Sen jälkeen taita se puoliksi pannulla ja siivuta nopeasti paistinlastalla silpuksi. Älä anna ruskistua. Kaada melkein kypsä seos vatkauskulhoon odottamaan. Älä huoli siitä, että osa on täysin raakaa. Niin pitääkin, seos palaa vielä lopuksi pannuun.
Samalla pannulla, säädä lämpö puolikuumalle ja heitä kylmä riisi pannuun. Riko kylmää riisiä sen verran että sen saa tasoitettua pannulle. Lisää valkosipuli ja herneet, porkkanakuutiot ja kevätsipuli. Sekoita paistellen niin kauan että kaikki alkaa olla kuumaa. Lisää sekalaiset täytteet kuten paistettu pekoni, kana tms. kypsät ainekset.
Lisää kastike viiniä lukuunottamatta ja paista ihan hulluna. Varo polttamasta kastiketta. Kun kastike on hyvin seonnut riisiin, lisää vielä viini ja käännä lämpö täysille että viinin alkoholi haihtuu tehokkaasti. Kääntele seosta hetki ja lisää kananmuna takaisin pannuun. Jos käytät kypsiä katkarapuja, ne kannattaa lisätä tässä kohdassa.
Kun kananmuna alkaa olla kypsää, eikä raaka alkoholi enää haise nenässä, riisi on valmista. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa soijaa tai nosta soijapullo pöytämausteeksi.