tiistai, huhtikuu 23, 2024

Sangria, veren väri ja hedelmän maku.

Sangria, eli verenpäästö espanjaksi on suurimmalle osalle jo tuttu punaviinipohjainen hedelmäjuoma joka viilentää mukavasti kuumana kesäpäivänä tai vaihtoehtoisesti lämmittää talvipäivänä. Riippuen siitä mihin aikaan vuodesta on liikenteessä. Kesällä espanjalaiset käyttävät runsaasti sitrushedelmiä ja silloin sangriakin on laimeampaa. Talvisin spaniardit tekevät sen täyteläisempään punaviiniin ja vahvempana, usein myös jouluisilla mausteilla ryyditettynä.

Nimen etymologiasta on taas kerran esitetty monia tarinoita, mutta yleisin liittyy antiikin roomalaisiin. Siihen aikaan kun Hispania valloitettiin Rooman provinssiksi, vettä ei ollut turvallista juoda, joten alkoholia juotiin janoon. Espanjalaiset päätyivät kutsumaan roomalaisten istuttamista punaisista rypäleistä tehtyä juomaa hirtehisesti verenpäästöksi, muistona gladiusten niittämästä sadosta Iberian niemimaan tasangoilla. Yllättävää kyllä, vahvasti katolisessa Espanjassa sangrian nimi ei koskaan ole yhdistynyt Kristuksen vereen, toisin kuin Yhdysvalloissa, jonne juoma päätyi vuoden 1964 New Yorkin maailmannäyttelyn yhteydessä. Sangriasta tuli USA:ssa suosittu juoma, jossa sitä myydään pulloissakin, aika usein Kristuksen nimeen liitettynä myyntiartikkelina. Pitihän se arvata.

Useimmiten sangriassa käytetään punaviiniä, mutta siitä on versioita tehtynä valkoviiniin tai cavaan, jolloin sitä kutsutaan nimellä sangria blanca. Monissa Espanjan maakunnissa tehdään myös sangrian tapaista Zurracapotea, jossa on myös persikoita ja kanelia. Maustettua viiniä moneen makuun. 

Gastrodontin fiestasangria

(10:lle sivistyneelle tai 5:lle janoiselle.)

Ainekset:

  • 3 litraa punaviiniä
  • 3 litraa 7upia tai Spriteä
  • 2 litraa tuorepuristettua makeaa appelsiinimehua
  • 0.5 litraa Triple Seciä tai muuta vahvaa sitruslikööriä
  • 4 appelsiinia
  • 2 limettiä
  • 2 sitruunaasokeria maun mukaan

Tästä reseptistä tulee kaksi 4.5 litran satsia. 

Valmistelu:

Tee sangriapohja edellisenä iltana valmiiksi. Pese sitrukset hyvin juuresharjalla, säilöntäaineesta jää kurja maku. Siivuta puolet hedelmistä jo illalla valmiiksi. Sekoita viini, appelsiinimehu ja Triple Sec kannellisessa ämpärissä. Lisää siivutetut hedelmät ja jäähdytä yön yli. Laita myös riittävästi jäitä pakkaseen.

Valmistus: 

Kaada puolet sangriapohjasta boolimaljaan ja iso pullollinen Spriteä tai 7upia päälle. Siivuta loput hedelmät ja lisää niistä puolet boolimaljaan (edellisen illan hedelmät voi esteettisistä syistä poistaa, itse en jaksanut.) Maista ja tasapainota liikaa happamuutta sokerilla. Lataa boolimaljaan myös riittävästi jäitä, ettei sangria pääse lämpenemään. Lämmin sangria on kamalaa. Boolimaljan tyhjentyessä toista operaatio. Pitäydy mitoissa ettei käy niinkuin eräälle ystävälleni, joka oli delegoinut sangriamaljan täytön sillä seurauksella ettei toisessa maljassa ollut laimennetta kuin korkeintaan muodon vuoksi.

Kuvat: Creative Commons

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän