maanantai, syyskuu 25, 2023

Etikkamarinoituja porkkanoita

Espanjalaiset rakastavat happamia ruokia. Tämä periytyy sekä Roomalaisilta että maureilta. Antiikin Roomassa viinietikkaa käytettiin reilusti ihan pöytämausteena sekä muiden kastikkeiden pohjana säilöntäominaisuuksiensa takia.

Andalusian arabit eivät viinietikkaan ryhtyneet, koska alkoholi on islamissa kielletty. Sen sijaan maurien keittiöissä käytettin runsaasti hapanmaitotuotteita, sitruunamehua, granaattiomenaa, happamia appelsiineja ja verjuisia eli hapanrypälemehua, jota valmistetaan puristamalla mehua raaoista rypäleistä. 

Espanjalaisten rakkaus happamaan on perua noilta ajoilta suoraan alenevassa polvessa. Espanjalaiset käyttävät eniten etikkaa koko maailmassa. Keskimäärin espanjalainen nauttii vuosittain jopa kaksi litraa etikkaa. Sitä käytetään säilönnän lisäksi salaattikastikkeissa, gazpachon tyylisissä keitoissa, lihan sekä kalan raakakypsennyksessä ja tämän reseptin tyylisissä marinaadeissa, joilla marinoidaan kasviksia, kapriksia ja oliiveja.

Ainekset:

 • 6-7 isoa porkkanaa
 • 4 kynttä valkosipulia
 • 1 rkl kuivattua oreganoa
 • 2 tl jeeraa
 • 1 tl makeaa espanjalaista paprikajauhetta
 • ½ tl cayennepippuria
 • 4rkl omenaviinietikkaa
 • 4rkl vettä
 • 2-3 vartta lehtipersiljaa hienonnettuna
 • suolaa maun mukaan
 • extra virgin oliiviöljyä

Vinkki: Korvaa omenaviinietikka Pedro Ximenes-sherryetikalla jos haluat saada hienostuneemman vivahteen tähän tapakseen.

Valmistelu:

Kuori porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet. Laita valkosipulinkynnet, kuivat mausteet ja vesi huhmareeseen ja jauha niistä tahnaa.

Valmistus:

Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Keitä porkkanoita niin, että ne alkavat jo vähän pehmetä, mutta että niihin edelleen jää kunnon suutuntuma. Toisin sanoen al dente. Valuta porkkanat ja laita kylmään veteen viilenemään. Leikkaa jäähtyneet porkkanat vinottain muutaman sentin paloiksi ja siirrä kannelliseen lasipurkkiin. Lisää maustetahna purkkiin. Kaada vesi ja etikka purkkiin niin että porkkanat peittyvät. Jos neste ei riitä lisää tarvittaessa vettä ja etikkaa 1:1 mittasuhteella. Marinoi vähintään neljä tuntia tai mieluiten yön yli.

Tarjoilu:

Nosta sopiva määrä  porkkanaa purkista tarjoiluastiaan. Silppua päälle persiljaa ja ripottele suolaa porkkanoille maun mukaan. Tarjoile hammastikkujen kanssa.

Nämä muuten olivat yksi koko bileiden suosikki. Vaikka olivat suutamuikistavan happamia, nämä toimivat koko illan
raskaampien ruokalajien välillä kevyenä makuaistin puhdistajana.