lauantai, marraskuu 23, 2024

Gohan. Keitetty japanilainen riisi.

Japanilaiset syövät riisiä niin paljon, että useimmat käyttävät erikoistuneita riisinkeittimiä jossa on säätöjä ennemmän kuin meikäläisessä. Useimmilla meistä ei kuitenkaan ole Zojirushin tietokoneistettua induktioriisinkeitintä, joten tämä resepti on kattilassa valmistetun riisin yleisohje. Japanilaisissa riiseissä on lajikekohtaisia eroja valmistuksessa, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan japanilainen keitetty riisi valmistetaan näin.

Ainekset:

  • 1dl riisiä per syöjä
  • vettä yhtä paljon kuin riisiä +½dl (jos käytät suomalaista puuroriisiä, käytä vettä yhtä paljon kuin riisiä +1dl)
  • suolaa hillitysti tai ei ollenkaan

Valmistus:

Huuhtele riisi hyvin kylmällä vedellä. Perinteinen tapa on kaataa riisi kattilaan, kaataa päälle kylmää vettä, huljuttaa hetki ja kaataa vesi pois siivilän läpi ja kipata riisit takaisin kattilaan. Tätä toistetaan kunnes huljuttaessa vesi ei enää mene valkoiseksi riisistä irtoavasta tärkkelyksestä. Tämän saattaa joutua toistamaan kymmenenkin kertaa että se on japanilaisittain riittävän puhdasta.

Liota riisiä runsaassa vedessä 15 minuuttia. Valuta riisi siivilän läpi. Kippaa riisi kattilaan ja mittaa keitinvesi päälle.

Laita riisikattila liedelle kuumalle kannen alle. Tästä eteenpäin kantta ei sitten saa nostaa kertaakaan ettei höyry katoa kattilasta. Kun kannen läpi kuuluu että riisi kiehuu, pienennä lämpö pienimmälle ja keitä pienimmällä lämmöllä 10 minuuttia. Tämän jälkeen ota riisi pois levyltä, mutta anna olla kannen alla vielä 10 minuuttia. Tämän jälkeen riisi on valmista syötäväksi.

Itadakimasu!

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän