lauantai, marraskuu 23, 2024

Kurkkuraita

Koska intialaiset eivät ole ihmeihmisiä, kyllä chili polttaa suuta sielläkin. Usein aterialla tarjoillaan jotain jugurttipohjaista, jolla ruokaa saa laimennettua tarvittaessa. Joskus toisaalta jugurtin seassa saattaa olla myös chiliä, että varovainen kannattaa olla.

Perheemme intialaisilla aterioilla tarjoillaan useimmiten sekä lassia että raitaa. Lassi on jogurtti-maitopohjainen juoma joka voi olla joko suolainen ruokajuoma tai makea hedelmäinen jälkiruokatyyppinen juoma. Gastrodonna on käynyt syntymässä Pakistanissa, joten meidän perheessä tehdään useimmiten pakistanilainen raita, joka on juuri sitä aluetta mitä mogulit keskeisesti hallitsivat. Sopii siis tälle viikolle mainiosti.

 Tästä postauksesta löytyy muuten klassisen mangolassin resepti.

Kurkkuraita taas on melkein sama kuin kreikkalaisten tsatsiki, mutta raitoja on monia muitakin. Joka tapauksessa se on jugurttikastike jossa on mausteita ja yrttejä. Intiassa kurkun lisäksi raitassa voi olla viilentävänä kasviksena sipulia, porkkanaa, ananasta tai papaijaa, kurpitsaa, perunaa, pinaattia, melonia tai jopa punajuurta. Nokkelimmat saattoivat huomata joukossa muutaman hedelmänkin. Joskus etenkin etelä-Intiassa raitaan laitetaan inkivääriraastetta, valkosipuliraastetta, vihreistä chileistä tehtyä tahnaa tai sinappia. Reseptit vaihtuvat alueen mukaan.

  • 5dl turkkilaista jugurttia
  • puolikas kurkku
  • 1 vihreä chili jos suu on valurautaa.
  • 2rkl tuoretta silputtua korianteria
  • 1rkl tuoretta silputtua minttua
  • ½tl jeeraa
  • ½tl jauhettua korianteria
  • suolaa ja pippuria.

Valmistelu:

Poista kurkusta siemenet ja raasta kurkku. Silppua yrtit. (Pilko chilit) Jotkut valuttavat jogurtinkin, mutta turkkilainen jogurtti on niin kiinteää, etten itse en useimmiten jaksa.

Valmistus:

Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän