Koska intialaiset eivät ole ihmeihmisiä, kyllä chili polttaa suuta sielläkin. Usein aterialla tarjoillaan jotain jugurttipohjaista, jolla ruokaa saa laimennettua tarvittaessa. Joskus toisaalta jugurtin seassa saattaa olla myös chiliä, että varovainen kannattaa olla.
Perheemme intialaisilla aterioilla tarjoillaan useimmiten sekä lassia että raitaa. Lassi on jogurtti-maitopohjainen juoma joka voi olla joko suolainen ruokajuoma tai makea hedelmäinen jälkiruokatyyppinen juoma. Gastrodonna on käynyt syntymässä Pakistanissa, joten meidän perheessä tehdään useimmiten pakistanilainen raita, joka on juuri sitä aluetta mitä mogulit keskeisesti hallitsivat. Sopii siis tälle viikolle mainiosti.
Tästä postauksesta löytyy muuten klassisen mangolassin resepti.
Kurkkuraita taas on melkein sama kuin kreikkalaisten tsatsiki, mutta raitoja on monia muitakin. Joka tapauksessa se on jugurttikastike jossa on mausteita ja yrttejä. Intiassa kurkun lisäksi raitassa voi olla viilentävänä kasviksena sipulia, porkkanaa, ananasta tai papaijaa, kurpitsaa, perunaa, pinaattia, melonia tai jopa punajuurta. Nokkelimmat saattoivat huomata joukossa muutaman hedelmänkin. Joskus etenkin etelä-Intiassa raitaan laitetaan inkivääriraastetta, valkosipuliraastetta, vihreistä chileistä tehtyä tahnaa tai sinappia. Reseptit vaihtuvat alueen mukaan.
- 5dl turkkilaista jugurttia
- puolikas kurkku
- 1 vihreä chili jos suu on valurautaa.
- 2rkl tuoretta silputtua korianteria
- 1rkl tuoretta silputtua minttua
- ½tl jeeraa
- ½tl jauhettua korianteria
- suolaa ja pippuria.
Valmistelu:
Poista kurkusta siemenet ja raasta kurkku. Silppua yrtit. (Pilko chilit) Jotkut valuttavat jogurtinkin, mutta turkkilainen jogurtti on niin kiinteää, etten itse en useimmiten jaksa.
Valmistus:
Sekoita ainekset ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia.