perjantai, huhtikuu 26, 2024

Muffuletta-seesamileipä

Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi saatavilla gluteenitonta versiota. Lisään sen tänne jahka saamme aikaiseksi. Tämä siis on pelkkä vehnäleipä.

Tästä sisilialaisesta leivästä on New Orleansilainen herkkuvoileipä saanut nimensä. Jos joku saa selville mikä on tämän etymologia, kertokaa minullekin. Sisilialaiset eivät kerro.

Muffuletta-leipä. (Kaksi leipää, reseptin voi tarvittaessa puolittaa)

  • 5dl kädenlämmintä vettä
  • 2 rkl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 720g sämpyläjauhoja
  • 4 rkl huoneenlämpöistä voita tai pekonirasvaa
  • 3 tl suolaa
  • öljyä taikinakulhoa ja leivinpaperia varten
  • 4 rkl seesaminsiemeniä
  • 2 isoa munaa

Tämän reseptin tekeminen vaatii kiertoilmauunia. Jos ei ole käytössä, puolita resepti ja tee kerrallaan vain yksi  leipä. Siinä tapauksessa paista 225 asteessa.

Valmistus:

Tämä on paras valmistaa yleiskoneessa jos on yhtä käsi leivonnassa kuin minä. Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva ja sokeri yleiskoneen kulhossa ja anna hiivan aktivoitua kymmenisen minuuttia.

Sillä välin lataa toisen kulhoon jauho, suola ja nypi voi tai laardi joukkoon kunnes seos on tasaista.

Laita yleiskoneeseen taikinakoukku kiinni laita pyörimään. Sekoite jauhoseos vähitellen hiivaseokseen. Anna pyöriä kunnes seos on tasaista.

Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 5-10 minuuttia kunnes taikina on sileää. Jaa taikinapallo kahtia.

Ota kaksi isoa kulhoa ja öljyä ne kevyesti. Nosta taikinapallot kulhoihin ja pyörittele niitä kulhossa kunnes taikinapallot ovat kauttaaltaan öljyisiä. Peitä kankaalla ja siirrä kulhot lämpimään vedottomaan paikkaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi, 1-2 tuntia.

Ota kaksi leivinpeltiä ja öljyä leivinpaperi kevyesti. Nosta kumpainenkin pellille ja litistä taikina n 20 sentin pyöryläksi pellille. Ripottele molemmille 2rkl seesaminsiemeniä ja paina niitä varovasti kämmenellä, että ne uppoavat taikinaan. Peitä uudelleen ja anna kohota vielä tunti.

Kuumenna kiertoilmauuni 200 asteeseen.

Vatkaa 2 munaa ja 4 rkl vettä ja sudi leivät seoksella kauttaaltaan. Nosta pellit uuniin ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Sen jälkeen käännä pellit ympäri ja pudota lämpö 170 asteeseen ja paista 25-30 minuuttia kunnes leipä on kullanruskeaa ja lusikalla napauttaessa kuulostaa ontolta. Nosta leivät uunista ritilälle jäähtymään.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän