lauantai, marraskuu 23, 2024

Sichuanilainen Chiliöljy 鸿友 (Hóng yóu)

Kaunista ja vaarallista

Douban jiangin lisäksi Sichuanissa käytetään runsaasti chiliöljyä. Sen sijaan, että ostaisi sitä kaupasta järjettömään ylihintaan, kannattaa se tehdä itse. Varsinkin kun etnokaupoista saa laadukasta kuivattua chiliä todella edulliseen hintaan. Marketin maustehyllyn hinnat saavat vain pahalle tuulelle. Tämä on myös helppo valmistaa kunhan vain muistaa olla varovainen kuuman öljyn kanssa.


Ainekset:

10 kuivattua chiliä tai 1dl chilirouhetta
3cm pätkä inkivääriä
1rkl sichuaninpippuria
4 kynttä valkosipulia
suolaa maun mukaan
1tl sokeria
4dl maapähkinäöljyä (rypsiöljy tai auringonkukkaöljy käyvät myös hyvin)

Valmistelu:

Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipuli, mutta pidä erillään. Murskaa kuivatut chilit. Laita inkivääri, chilirouhe ja sichuaninpippuri valmiiksi kuumuutta kestävään kulhoon.

Valmistus:
Kuumenna öljy todella kuumaksi. Itse käytän tässä digitaalista lämpömittaria ja tarkkailen koko ajan ettei vahingossakaan lämpö nouse leimahduspisteeseen asti. Lämpöä olisi hyvä olla jotakuinkin 180 astetta. Silmämääräisesti öljy kuumennetaan siihen asti että pinnalla alkaa näkyä savua. Ole varovainen ettei öljy syty palamaan. (jos näin käy, muista tukahduttaa, vesi aiheuttaa räjähdyksen) Nosta öljy pois liedeltä.
Kun lämpö on laskenut 150 asteeseen, kaada öljy varovasti kulhoon. Chilien pitäisi kuplia iloisesti vielä tässä lämpötilassa. Anna jäähtyä rauhassa. Noin 120 asteen kohdalla lisää valkosipulit ja 100 asteen kohdalla sokeri. Silmämääräisesti antaisin öljyn jäähtyä vartin ja kokeilisin pienellä valkosipulihitusella, että jos sen pudottaa öljyyn, palaako se. Jos palaa, odottele vielä. Lämpötilan voi mitata sokerilla vielä tarkemmin, mutta se on enemmän karkkileipureiden hommaa.
Anna öljyn jäähtyä edelleen ja säilö steriileihin astioihin jääkaappiin. Öljy on valmista noin viikon kuluttua, jolloin siitä voi siivilöidä kiinteät aineet pois jos haluaa.

Säilyy jääkaapissa noin pari kuukautta. Sen jälkeen ruokamyrkytysriski alkaa nousta. Säilöntäastian steriiliys on öljyissä erityisen tärkeää.

Käytetään melkein kaikkeen sichuanilaiseen ruokaan valmistuksessa tai jopa pöytämausteena.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän