Douban jiangin lisäksi Sichuanissa käytetään runsaasti chiliöljyä. Sen sijaan, että ostaisi sitä kaupasta järjettömään ylihintaan, kannattaa se tehdä itse. Varsinkin kun etnokaupoista saa laadukasta kuivattua chiliä todella edulliseen hintaan. Marketin maustehyllyn hinnat saavat vain pahalle tuulelle. Tämä on myös helppo valmistaa kunhan vain muistaa olla varovainen kuuman öljyn kanssa.
Ainekset:
10 kuivattua chiliä tai 1dl chilirouhetta
3cm pätkä inkivääriä
1rkl sichuaninpippuria
4 kynttä valkosipulia
suolaa maun mukaan
1tl sokeria
4dl maapähkinäöljyä (rypsiöljy tai auringonkukkaöljy käyvät myös hyvin)
Valmistelu:
Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipuli, mutta pidä erillään. Murskaa kuivatut chilit. Laita inkivääri, chilirouhe ja sichuaninpippuri valmiiksi kuumuutta kestävään kulhoon.
Valmistus:
Kuumenna öljy todella kuumaksi. Itse käytän tässä digitaalista lämpömittaria ja tarkkailen koko ajan ettei vahingossakaan lämpö nouse leimahduspisteeseen asti. Lämpöä olisi hyvä olla jotakuinkin 180 astetta. Silmämääräisesti öljy kuumennetaan siihen asti että pinnalla alkaa näkyä savua. Ole varovainen ettei öljy syty palamaan. (jos näin käy, muista tukahduttaa, vesi aiheuttaa räjähdyksen) Nosta öljy pois liedeltä.
Kun lämpö on laskenut 150 asteeseen, kaada öljy varovasti kulhoon. Chilien pitäisi kuplia iloisesti vielä tässä lämpötilassa. Anna jäähtyä rauhassa. Noin 120 asteen kohdalla lisää valkosipulit ja 100 asteen kohdalla sokeri. Silmämääräisesti antaisin öljyn jäähtyä vartin ja kokeilisin pienellä valkosipulihitusella, että jos sen pudottaa öljyyn, palaako se. Jos palaa, odottele vielä. Lämpötilan voi mitata sokerilla vielä tarkemmin, mutta se on enemmän karkkileipureiden hommaa.
Anna öljyn jäähtyä edelleen ja säilö steriileihin astioihin jääkaappiin. Öljy on valmista noin viikon kuluttua, jolloin siitä voi siivilöidä kiinteät aineet pois jos haluaa.
Säilyy jääkaapissa noin pari kuukautta. Sen jälkeen ruokamyrkytysriski alkaa nousta. Säilöntäastian steriiliys on öljyissä erityisen tärkeää.
Käytetään melkein kaikkeen sichuanilaiseen ruokaan valmistuksessa tai jopa pöytämausteena.