Chutney tuomaan makeutta ja tulisuutta.
Chutneyt on iso osa intialaista ruokakulttuuria. Niillä voi kukin säätää ruokaa makunsa mukaan tulisemmaksi, happamammaksi tai makeammaksi. Usein pöydässä on monen eri päräytysasteen chutneyta. Useimmiten törmää mango- tai ananaschutneyyn, mutta mistä tahansa sitä voi tehdä. Eikun kokeilemaan.
Näiden kanssa sopi myös tolkuttoman hyvin karviaischutney minkä tein taannoin. Resepti on alunperin Kotivinkistä nykäisty, mutta modasin reseptiä hiukan omaan suuhun sopivammaksi. Toisin sanoen, lisäsin reilusti chilin, valkosipulin ja inkiväärin määrää. Käytin myöskin omenaviinietikkaa enkä alkuperäisen reseptin valkoviinietikkaa.
- 1 l punaisia karviaisia
- 1 punasipuli
- 4 cm pala tuoretta inkivääriä
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 tl chilirouhetta
- ½ tl kanelia
- ½ tl neilikkaa
- 3 dl hillosokeria
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl omenaviinietikkaa
Valmistelu:
Perkaa karviaiset. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
Valmistus:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna seos. Hauduta seosta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes karviaiset ovat kokonaan pehmenneet. Kaada chutney puhdistettuihin, kuumiin tölkkeihin, jäähdytä ja laita viileään. Mausteinen chutney säilyy pitkään ja maku paranee muhiessaan.
Kotivinkin alkuperäistä reseptiä hävyttömästi mukaellen: Gastrodontti kiittää.
Epätarkka kuva: Gastrodontti