torstai, huhtikuu 25, 2024

Papas Arrugadas, mojo rojo ja mojo verde. (kuudelle)

Papas Arrugadas, mojo rojo ja mojo verde ovat parhaat syyt lähteä Kanarian saarille. Jos taas ei siedä turisteja, tätä kannattaa tehdä kotona. Mojo rojo on etikkaisen paprikainen kastike joka muistuttaa vähän romescoa ja mojo verde on kuin korianterista tehtyä pestoa etikkakierteellä, mutta Papas Arrugadas eli ryppyperunat on se mikä tämän ruokalajin saa liikkeelle.
       Ideana on se että uusia perunoita keitetään todella tymäkästi suolatussa vedessä ja loppuvaiheessa vielä vähän paistellaankin, niin että perunoihin tulee rapea suolakuori. Siihen kaveriksi hieman makea ja hapan kastike niin valmista tulee. Yleensä näitä tarjoillaan Kanarian saarilla ruuan lisukkeena, mutta sen verran kova juttu tämä on että usein espanjalaiset tulevat saarille varta vasten syömään näitä ihan pääruokana.

Tätä herkkua saa muuten melkein miltä tahansa Kanarian saarelta ”alkuperäisenä” herkkuna, mutta tarkempaa alkuperää ei ole kukaan selvittänyt. Kanarialla nämä valmistetaan keittämällä perunoita merivedessä, johon lisätään suolaa. Siitä saa käsityksen siitä, kuinka suolaista veden oikeasti pitää olla. Perunoihin jää ihanan rapea suolainen kuori jonka alla makea perunan malto muodostavat jumalaisen kombon.    

Kannattaa valita mahdollisimman makea lajike. Uudet perunat olisivat täydellisiä, mutta niistä puuttuu kuori. Kanarialla näille on oma perunalajikkeensa, jossa on erinomaisen makea sisus, joka kasvattaa kuoren, muttei kasva kuin muutaman sentin kokoiseksi. Täydellinen yhdellä suupalalla haukattavaksi. Suomen olosuhteissa meikäläiseti loppukesän perunat ovat paras valinta minkä olen löytänyt.

Papas Arrugadas

n. 1 kilo perunoita, ihan pieniä
Kunnon nyrkillinen merisuolaa

Valmistus:

          Laita perunat kattilaan ja vettä sen verran että peittyy. Lisää epäterveellisen näköinen määrä suolaa. Laita kansi päälle ja kuumenna kiehuvaksi. Anna perunoiden kiehua kunnes ovat kypsiä. Tässä vaiheessa ei pitäisi enää olla jäljellä juurikaan. Jos perunat on kypsiä ja vettä on vielä jäljellä, kaada liika vesi pois. 
          Pyörittele kypsiä perunoita kattilassa liedellä niin että perunoiden kuori alkaa vähän rypistyä ja niihin tulee rapea suolakuori. Tarjoile mojojen kanssa.

Mojo Rojo (punainen kastike)

2rkl omenaviinietikkaa
2rkl extra virgin oliiviöljyä
6 kynttä valkosipulia
½tl sokeria
½tl jeeraa kokonaisina ja paahdettuna
½tl kuivattua oreganoa
1½ punaista suippopaprikaa
2tl mantelilastuja paahdettuna
2tl espanjalaista pimentón savupaprikajauhetta
1tl cayennepippuria
½-1tl suolaa
pari palaa vaaleaa leipää

Valmistelu:
Paahda mantelit ja jeera kuivalla pannulla. Siivoa paprikat.

Valmistus:
Laita etikka, öljy, valkosipuli, jeera ja oregano blenderiin ja pyöritä konetta syketoiminnolla niin kauan että seos on tasainen. Lisää paprikat ja mantelit, sykähdyttele kunnes seos on tasaista sosetta. Lisää leipä, savupaprikajauhe, cayennepippuri, suola ja sokeri. Soseuta tasaiseksi. Jos kastike meni liian tönköksi, ohenna lisäämällä teelusikka kerrallaan vettä.
Tarjoile kylmänä.

Mojo säilyy kannen alla jääkaapissa n. 4 päivää

Mojo Verde (vihreä kastike)

2rkl omenaviinietikkaa
2rkl extra virgin oliiviöljyä
6 kynttä valkosipulia
1,5dl tuoretta korianteria
1,5dl tuoretta lehtipersiljaa
1,5 vihreää paprika kuutioituna
2tl paahdettuja manteleita
pari palaa vaaleaa leipää
1 vihreä chili (jalapenokin käy)
½-1tl suolaa maun mukaan

Valmistelu:
Kuori valkosipulit, siivoa paprikat ja chili, paahda mantelit.

Valmistus:
Laita etikka, öljy, valkosipuli, korianteri ja lehtipersilja blenderiin. Soseuta. Lisää paprika ja mantelit. Soseuta lisää kunnes ollaan totaalisen soseena. Lisää leipäpalat, chilit ja suola. Tarvittaessa ohenna vedellä. Tarjoile kylmänä. 

Mojo säilyy kannen alla jääkaapissa n. 4 päivää

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän