Tämä pasta on Rooman keittiön ylpeys. Paikallisella italianmurteella ruoka tarkoittaa ”juustoa ja pippuria” ja oikeastaan näiden lisäksi ruokaan ei tule muuta kuin pastaa ja oliiviöljyä. Ehkä suolaa. Koska tämä on roomalainen klassikko, tähän käytetään juustoksi Pecorino Romanoa joka on sananmukaisesti ”roomalainen pecorino”.
Tämä on helppo ja naurettavan hyvä pastaresepti. Meillä pidetään yleensä pecorinoa jääkaapissa kosteassa juustoliinassa juuri tätä reseptiä silmällä pitäen. Kun molemmat vanhemmat ovat olleet pitkän päivän töissä, ei useinkaan jaksa alkaa lapsille vääntää mitään kovin monimutkaista, silloin tartumme usein Cacio e pepeen.
Valmistuu samassa ajassa kun pasta kiehuu ja lapset tykkää.
- 500g spaghettia, capellinia tai bavettea. (pitkää ja ohutta) [Gluteeniton tarvittaessa]
- 200g Pecorino Romano-juustoa
- runsaasti vastajauhettua mustapippuria
- hyvää oliiviöljyä
- tarjoiluun lisää pecorinoa
- ehkä suolaa
Valmistelu:
Raasta pecorino. Sekoita tarjoilukulhossa juusto ja pippuri
Valmistus:
Keitä pastaa. Ota kattilasta talteen noin desi keitinvettä. Kun pasta on al dente, valuta pasta. Älä huuhtele. Heitä pasta tarjoilukulhoon ja sekoita niin että pecorino ja mustapippuri tarttuu tasaisesti pastaan. Lisää samalla ruokalusikallinen kerrallaan keitinvettä (ja hieman oliiviöljyä) niin että pastan koostumus muuttuu kastikemaiseksi.