torstai, huhtikuu 25, 2024

Insalata caprese

Insalata caprese eli kaprilainen salaatti on italialaisten salaattien klassikko. Se on yksinkertaisin antipasto, minkä Italiasta löytää. Hyvistä aineksista tehtynä saattaa olla myös paras.

Räjähtävät värit, jotka ovat suoraan kuin italian lipusta, basilika, Välimeren auringossa kypsynyt tomaatti ja suussa sulavan pehmeä mozzarella. Näistä tehty yksinkertainen on kaunista.

Näistä kolmesta raaka-aineesta syntyy raikas ja monipuolinen salaatti. Useimmiten insalata capresen päälle valutetaan vielä oliiviöljyä, mutta makua voi muunnella käyttämällä oliiviöljyn sijaan pestoa, balsamicoa tai jotain perinteistä öljypohjaista salaattikastiketta. Basilikaa voi jatkaa rucolalla tai romaine-salaatilla. Salaatista saa ruokaisampaa siivuttamalla vielä mukaan mustia oliiveja. Päälle voi vielä rouhaista mustapippuria tai ripotella kuivattua oreganoa.

Tämä salaatti on legenda.

  • 4 kypsää tomaattia
  • 500g mozzarellaa (sitä tuoretta, suolaliemessä säilyvää)
  • reilu desi tuoreita basilikanlehtiä
  • hyvää oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • (balsamicoa
  • 1 kynsi valkosipulia)

Siivuta tomaatit ja mozzarella noin 1cm siivuiksi, lado lautaselle esteettisesti miellyttävään tapaan, vuorotellen tomaatin ja mozzarellan välillä, asettele päälle basilikanlehtiä. Valuta kaiken päälle oliiviöljyä ja rouhi mausteeksi suolaa ja pippuria. Jotkut laittavat myös valkosipulia ja balsamicoa. Minä muun muassa. (Siivuta valkosipulinkynsi niin ohueksi kuin mahdollista ja lado tomaattien ja mozzarellasiivujen kanssa samaan kasaan. Pirskottele balsamicoa salaatin päälle)