Klassinen italialainen antipasto. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on uunissa grillattua leipää johon hierotaan valkosipulia ja päällystetään tomaatilla, basilikalla ja balsamicolla. Bruschetasta on olemassa monta eri paikallista muunnosta. Abruzzon alueella syötävä paikallinen variantti tehdään levittämällä ennen grillausta leivälle raakamakkaran täytettä tai ventricina-salamia. Toscanassa siitä syödään marraskuussa fettunta nimistä versiota kun vuoden ensimmäinen oliiviöljysato valmistuu. Sen päällä on ainoastaan kauden ensimmäistä oliiviöljyä ja suolaa.
Vaikka antipaston alkuperä on 1500-luvulla, sen juuret ovat antiikin Roomassa, missä toreilla oliiviöljykauppiaat tarjosivat maistiaisia tuotteistaan paistetun leivän päällä.
Nykymuotoinen bruschetta on syntynyt tarpeesta pelastaa kuivunut leipä kostuttamalla se täytteellä syömäkelpoiseksi. Siinä mielessä bruschettakin on köyhää keittiötä eli cucina poveraa.
- Patonkia/gluteenitonta paahtoleipää
- 3 kypsää tomaattia.
- 2 kynttä valkosipulia oliiviöljyä
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta basilikaa
- tilkka balsamicoa
- 1tl fariinisokeria
Valmistelu:
Poista tomaatista kanta ja siemenet lusikalla, kuori valkosipuli ja hienonna basilika. Sekoita ainekset keskenään ja lisää sokeri ja balsamico. Helpoin tämä on tehdä sauvasekoittimen silppurilla. Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Valmistus:
Helpoin ikinä. Paahda leivät uunissa. Lapa täyte kuumien paahdettujen leipien päälle. Ainut mikä tässä on vaikeaa, on saada leivät kuumana pöytään samaan aikaan risoton kanssa.