perjantai, lokakuu 4, 2024

Panang Curry tahna

  • 7-15 Kuivattua chiliä riippuen chilien tulisuudesta ja omasta sietokyvystä
  • 1 tl karkeaa merisuolaa
  • 1tl jeeran siemeniä paahdettuna
  • 1.5tl korianterinsiemeniä paahdettuna
  • 1/4tl kokonaisia valkopippureita
  • 3rkl sitruunaruohoa pilkottuna tai 3tl sitruunaruohotahnaa
  • 1rkl hienonnettua galangalia
  • 1.5tl kaffir lime kuorta (tavalliseen on tyytyminen näillä lakeuksilla)
  • 1tl hienonnettua korianterin juurta (löytyy etnokaupoista usein juurineen)
  • 6kynttä valkosipulia hienonnettuna
  • 3 hienonnettua salottisipulia
  • 1tl katkaraputahnaa ”kapi” (löytyy etnokaupasta)
  • 2 ruokalusikallista paahdettuja maapähkinöitä murskattuna

Valmistelu:


Liota chilejä noin tunnin verran. Paahda korianterinsiemenet ja jeeransiemenet.
Kaiva esiin talon järein mortteli. Jauha korianterinsiemenet, jeeransiemenet ja valkopippuri niin hienoksi kuin saat. Tyhjennä mortteli ja ota mausteet sivuun.
Jytki maapähkinät hienoksi. Tyhjää mortteli ja ota mausteet sivuun.
Valuta chilit ja kuivaa enimmät nesteet talouspaperiin. Leikkaa chilit pieniksi paloiksi. Lisää chili ja karkea merisuola mortteliin ja anna palaa. Nuiji chilejä kunnes saat karkeaa tahnaa. Lisää kuivat mausteet takaisin mortteliin, ne imevät entisestään nestettä tahnasta.
Lisää sitruunaruoho, galangal, limetinkuori ja korianterinjuuri mortteliin. Nuiji kunnes seos on hienoa tahnaa.
Lisää salotit ja valkosipuli mortteliin. Näytä niille petkelettä kunnes ovat sileää massaa.
Lisää maapähkinät ja katkaraputahna mortteliin. Näytä niille.
Lopputuloksena syntyy sileää tahnaa joka säilyy jääkaapissa n. 3 viikkoa.