Thaimaalainen Tom Yam on makuna useimmille meistä tutu lähinnä nuudelien makukimarasta, jos ei ole vieraillut Thaikkuravintolassa tai Thaimaassa moista syömässä. Tom Yam keiton voi hyvin tehdä myös kasvisversiona. Allekirjoittanut rakastaa eritoten katkaravuilla maustettua Tom Yamia. Varsinkin Tom Yam Kung johon tulee jättikatkarapuja, on lähellä sydäntä. Silloin kun keitto tehdään kanaan sitä kutsutaan nimellä Tom Yam Gai ja kun siinä on kalaa se on Tom Yam Pla. Kasviksilla siis Tom Yam Phak. Tai oikeastaan, kun tässä reseptissä on kookosmaitoa, olisi se nimeltään Tom Yam Nam Khon, mutta kuka näistä oikein pysyy perässä. Thai-kieltä kirjoitetaan omilla kirjoitusmerkeillään jotka pohjautuvat foneemeihin ja senpä takia thaimaalaisista ruuista on länkkäreille niin montaa eri nimeä. Tom Yum, Tom Yam, Tom Jam ja sitä rataa. Tom Yam on lähinnä ääntämisasua, niin käytetään nyt vaikka sitä.
Tom Yam Phak
Kasvis-tom yam
- 1.5l kasvislientä
- 1-2 vartta sitruunaruohoa
- (tai 3-4 rkl sitruunaruohotahnaa)
- 3 kaffirlimetin lehteä
- 350g pehmeää tofua kuutioituna
- 1-2 punaista chiliä (tai 1-2 tl. chilikastiketta (sriracha)
- 4 kynttä valkosipulia
- 5cm pätkä galangal-juurta tai inkivääriä leikattuna ohuiksi tikuiksi.
- 150g tuoreita herkkusieniä
- 250g paksoita ohueksi siivutettuna tai kiinankaalia (valkoista, kiinteää osaa ohueksi leikattuna)
- 1 porkkana leikattuna ohuiksi tikuiksi
- 200g kirsikkatomaatteja
- 2dl kookosmaitoa
- 1 tl fariinisokeria
- 3-4 rkl soijakastiketta
- 1rkl tuorepuristettua limettimehua
- 1dl tuoretta thaibasilikaa, karkeasti silputtuna
- 1dl tuoretta korianteria, karkeasti silputtuna
Valmistelu:
Tee vahva kasvisliemi, sen verran vahva että sitä viitsisi syödä pelkiltää, niin silloin siitä tulee hyvä soppakin. leikkaa tofu, siivua ja siivuta chili, tee porkkanoista julienne (tulitikun kokoisia tikkuja), tee inkivääristä/galangalista julienne. Siivuta valkosipuli. Viipaloi herkkusienet. Leikkaa paksoi/kiinankaali, halkaise kirsikkatomaatit.
Valmistus:
Kuumenna kasvisliemi keittokattilassa. Lisää sitruunaruoho, kaffirlimetinlehdet, chili, valkosipuli ja galangal tai inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia, kunnes soppa tuoksuu voimakkaasti. Pudota lämpö puolelle teholle ja lisää sienet. Anna kuplia (muttei roplottaen kiehua) 5-8 minuuttia tai kunnes sienet on pehmeitä.
lisää paksoi/kiinankaali ja kirsikkatomaatit. Anna kuplia 1-2 minuuttia. Paksoin pitäisi jäädä rapeaksi. Pudota lämpö pienimmälle ja lisää kookosmaito, sokeri, soija ja limettimehu. Viimeisenä lisää tofu. Maistele ja lisää chiliä jos ei ole riittävän tulista, limettiä jos on liian makeaa, soijaa jos suolaa puuttuu ja sokeria jos liian hapanta. Poista kaffirlimetin lehdet keitosta.
Tarjoilu:
Nosta Tom Yam keittokulhoihin ja ripottele päälle korianteria ja thaibasilikaa. Nautiskele!
Tom Yam Kung
Jättikatkarapu tom yam
- 1 litra kanalientä
- 2 sitruunaruohon vartta tai 2tl sitruunaruohotahnaa
- 2 kaffirlimetin lehteä
- 3 cm pala galangalia tai tuoretta inkivääriä
- 1-2 tuoretta chilipalkoa
- 2rkl kalakastiketta
- 1-2rkl limettimehua
- 150g tuoreita herkkusieniä
- 200g jättikatkaravun pyrstöjä tai kuorittuja katkarapuja hätätapauksessa.
- 2tl fariinisokeria
- tuoretta korianteria.
Valmistelu:
Leikkaa sitruunaruoho ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa galangal/inkivääri ohuiksi siivuiksi. Poista chileistä siemenet ja hienonna. Puhdista herkkusienet harjaamalla ja leikkaa kolmeen osaan pystysuunnassa. Pienennä korianteri.
Valmistus:
Kiehauta kanaliemi. Lisää sitruunaruoho ja kaffirlimetin lehdet. Kippaa myös galangal- tai inkiväärisiivut ja chilit keittoon. Anna hautua 2-3 minuuttia. Lisää herkkusienet ja hauduta taas 2-3 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmenneet. Lisää katkaravut ja nosta keitto pois liedeltä. Mausta keitto limettimehulla ja kalakastikkeella. Tarkista maku ja lisää chiliä jos ei ole riittävän tulista, limettiä jos on liian makeaa, soijaa jos suolaa puuttuu ja sokeria jos liian hapanta.
Tarjoilu: Päälle korianteria ja eikun syömään.