torstai, huhtikuu 25, 2024

Laksa – Kalakeittoa Kaakkois-Aasian tapaan.

Surukseni joudun toteamaan että jokainen Penang Laksan resepti on niin paljon paikallisiin aineksiin nojaava, ettei minulla ole hajuakaan siitä miten saada samat maut aikaan suomalaisilla aineksilla. Penangilla käytetään niin montaa erilaista katkaraputahnaa, joita ei saa edes internetin verkkokaupasta, että täytyy vaihtaa suunnitelmaa. Pakko on siis tyytyä perinteisempään malesian laksaan jonka resepti on jo hyväksi todettu. Erona tässä lähinnä se, että Penang Laksa eli Assam Laksa tehdään lähinnä happaman tamarindin makuiseksi ja tämä laksa on kookoskerman ansiosta makea ja pehmeä. Assam Laksaan tulee kahta erilaista katkaraputahnaa, mistä kumpaakaan ei saa Suomesta ja toistakin vain nettikaupasta, joten tänään siis Laksa Lemak.
          Malesiassa, jos ruuan nimessä on sana lemak, se tarkoittaa että siinä on kookosmaitoa tai -kermaa. Täytyy taas kerran sanoa, että kalaruokien saralla, tämä on yksi ehdottomista lemppareistani. Kasvisruuan tästä saa korvaamalla kalan kiinteällä tofulla, jolle on tehty perus Kaakkois-Aasialainen marinadi johon tulee maapähkinäöljyä, inkivääriä, chiliä, fariinisokeria, limettimehua tai tamarindia ja sitruunaruohotahnaa.

Laksa Lemak

  • 2 rkl öljyä
  • 2 kevätsipulia
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 2,5 cm tuoretta inkivääriä
  • 100g kiinankaalia tai paksoita
  • 1l kalalientä
  • 300g vaaleaa kalaa
  • 1 tl sitruunaruohotahnaa
  • 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1-2 tl sambal oelekia
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 2dl kookoskermaa
  • 200g katkarapuja
  • 100g riisinuudeleita
  • ½ tl kalakastiketta
  • 2 tl fariinisokeria
  • 1 tl limettimehua  

Tarjoiluun:

2 kovaksi keitettyä kananmunaa
nippu tuoretta korianteria
kevätsipulin vihreitä osia vinoon leikattuna

Valmistelu:

Hienonna kevätsipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja leikkaa kiinankaali ohuiksi suikaleiksi. Keitä kananmunat. Sulata katkaravut. Hienonna korianteri. Leikkaa kalafileet paloiksi ja tee kalaliemi. (Parhaassa tapauksessa siika tai kuha on itse pyydettyä, jolloin liemen voi keittää kalan ruodoista.) 

Valmistus:

Kuumenna paksupohjaisessa soppakattilassa öljy ja heitä vihannekset joukkoon. Kuullota muutama minuutti sekoitellen. Lisää kalaliemi ja kuumenna. Lisää kalanpalat ja keitä 5 minuuttia. Lisää keittoon kookoskerma, katkaravut ja riisinuudelit. Hauduta vielä pari minuuttia.

Tarjoilu:

Annostele keittoa lautasille. Halkaise keitetty kananmuna pitkittäin ja laske kananmuna varovasti keittoon keltuainen ylöspäin. Ripottele tuoretta korianteria ja kevätsipulia koristeeksi.

Tällä kertaa kävi niin, että vaatimattomassa yrttipuskassamme oleva korianteri on kuollut liian käytön seurauksena, eikä kaupassa ei ollut tuoretta korianteria. Kevätsipulia ei tietenkään saa tähän aikaan vuodesta, ainakaan meidän lähikaupastamme joten tyydyimme salottisipuleihin ja kiinankaalinkin korvasimme valkokaalilla mitä oli jäänyt yli nasi gorengista. Hyvää tuli, mutta ei aivan ohjesäännön mukaista. Ohjesäännön? Tämä on aasialainen ruoka, ei  tähän ole mitään ohjesääntöä.


Ihanaa tuli mutta niin keltaista, että olisi kyllä kaivannut väriä koristeeksi.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän