lauantai, marraskuu 23, 2024

Pappa al Pomodoro (6:lle)

Tästä on oikeastaan aika vaikea sanoa, onko tämä keittoa vai muhennosta vai puuroa. Vähän niinkuin ribollitaankin tähän tulee leipää vahvikkeeksi, eikä tarvitse pastaa eikä perunaa lisukkeeksi. Keiton tästä saa laittamalla vähemmän leipää. Tekstuurin vuoksi tämä mielestäni tarvitsee myös krutonkeja, sillä muuten ruoka on sellaista että sen voi syödä tarvittaessa vaikka pillillä.

  • 1.5 dl hyvää oliiviöljyä
  • 2 sipulia pilkottuna
  • 3 porkkanaa kuutioituna
  • 1 fenkolinmukula trimmattuna, kanta poistettuna ja sentin kuutioina
  • 4 kynttä valkosipulia murskattuna
  • 500g ciabattaa tai muuta vastaavaa leipää kuoret poistettuna ja isoiksi kuutioiksi leikattuna. (gluteeniton versio syntyy taas mainiosti viipaloimattomasta gluteenittomasta leivästä)
  • 2 prk säilyketomaatteja, mieluusti italialaisia (tuoreetkin käy, mutta pitää olla tosi kypsiä)
  • 1l kana- tai kasvislientä, mieluiten kotitekoista
  • 1.5 dl punaviiniä
  • 1 ruukullinen basilikaa silputtuna 
  • merisuolaa
  • vastarouhittua mustapippuria
  • 1.5 dl vastaraastettua parmesaania

Ciabattakrutongit:

  • 500g ciabattaa tai vastaavaa samanlaisina kuutioina.
  • 70g pancettakuutioita (kasvisversioon korvataan pilkotuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla )
  • 25-30 kokonaista basilikanlehteä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Valmistelu:

Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja kuutioi porkkana sentin kuutioiksi. Trimmaa fenkoli, poista kanta ja pilko sentin kuutioiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa molemmista ciabattoista kuoret ja pilko sisukset isoiksi kuutioiksi. Pilko säilyketomaatteja vähän pienemmiksi ja laita erilliseen kulhoon odottelemaan. Silppua basilika. Tee kana/kasvisliemi. Raasta parmesaani. (pilko aurinkokuivatut tomaatit)

Valmistus:

Kuumenna öljyä soppakattilassa keskilämmöllä. Heitä sipulit, porkkanat fenkoli ja valkosipuli sekaan ja kuullota about 10 minuuttia kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää puolet ciabatta-kuutioista ja paistele vielä 5 minuuttia. Lisää kattilaan tomaatit, kana/kasvisliemi, punaviini, basilika, 1tl suolaa ja 1.5tl mustapippuria. Kiehauta, pudota levyn lämpötila ykköselle ja hauduta kannen alla 45 minuuttia välillä sekoittaen.

Sillä välin kun kattilassa hautuu, lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Tee ciabattakrutongit:

Ota uunipelti ja laita toinen puoli ciabatta-kuutioista, pancetta (tai aurinkokuivatut tomaatit) ja basilika uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Sekoita ja kääntele seosta pellillä niin että oliiviöljyä on kaikkialla. Heitä uuniin noin 20-25 minuutiksi, käy välillä sekoittelemassa ja tarkastamassa tilanne. Kun pellillä alkaa olla rapsakkaa ja basilikanlehdet ovat tummuneet, ota pois uunista.

Kun keitto on hautunut, sekoita puuhaarukalla tai isolla vispilällä leipä palasiksi ja lisää raastettu parmesaani. Tarkasta maku ja korjaa tarvittaessa suolalla ja pippurilla. 

Tarjoilu: 

Lämmitä lautaset uunin jälkilämmössä, kaada kuumaa muhennosta lautasille ja ripottele päälle ciabattakrutonkeja ja päällimmäiseksi pirskottele vielä oliiviöljyä, raasta hieman parmesaania ja hienonna basilikaa näön vuoksi.

Artikkelikuva: By Ɱ – Own work, CC BY-SA 3.0,

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän