Tästä on oikeastaan aika vaikea sanoa, onko tämä keittoa vai muhennosta vai puuroa. Vähän niinkuin ribollitaankin tähän tulee leipää vahvikkeeksi, eikä tarvitse pastaa eikä perunaa lisukkeeksi. Keiton tästä saa laittamalla vähemmän leipää. Tekstuurin vuoksi tämä mielestäni tarvitsee myös krutonkeja, sillä muuten ruoka on sellaista että sen voi syödä tarvittaessa vaikka pillillä.
- 1.5 dl hyvää oliiviöljyä
- 2 sipulia pilkottuna
- 3 porkkanaa kuutioituna
- 1 fenkolinmukula trimmattuna, kanta poistettuna ja sentin kuutioina
- 4 kynttä valkosipulia murskattuna
- 500g ciabattaa tai muuta vastaavaa leipää kuoret poistettuna ja isoiksi kuutioiksi leikattuna. (gluteeniton versio syntyy taas mainiosti viipaloimattomasta gluteenittomasta leivästä)
- 2 prk säilyketomaatteja, mieluusti italialaisia (tuoreetkin käy, mutta pitää olla tosi kypsiä)
- 1l kana- tai kasvislientä, mieluiten kotitekoista
- 1.5 dl punaviiniä
- 1 ruukullinen basilikaa silputtuna
- merisuolaa
- vastarouhittua mustapippuria
- 1.5 dl vastaraastettua parmesaania
Ciabattakrutongit:
- 500g ciabattaa tai vastaavaa samanlaisina kuutioina.
- 70g pancettakuutioita (kasvisversioon korvataan pilkotuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla )
- 25-30 kokonaista basilikanlehteä
- 3 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria
Valmistelu:
Kuori ja pilko sipuli. Kuori ja kuutioi porkkana sentin kuutioiksi. Trimmaa fenkoli, poista kanta ja pilko sentin kuutioiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Leikkaa molemmista ciabattoista kuoret ja pilko sisukset isoiksi kuutioiksi. Pilko säilyketomaatteja vähän pienemmiksi ja laita erilliseen kulhoon odottelemaan. Silppua basilika. Tee kana/kasvisliemi. Raasta parmesaani. (pilko aurinkokuivatut tomaatit)
Valmistus:
Kuumenna öljyä soppakattilassa keskilämmöllä. Heitä sipulit, porkkanat fenkoli ja valkosipuli sekaan ja kuullota about 10 minuuttia kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää puolet ciabatta-kuutioista ja paistele vielä 5 minuuttia. Lisää kattilaan tomaatit, kana/kasvisliemi, punaviini, basilika, 1tl suolaa ja 1.5tl mustapippuria. Kiehauta, pudota levyn lämpötila ykköselle ja hauduta kannen alla 45 minuuttia välillä sekoittaen.
Sillä välin kun kattilassa hautuu, lämmitä uuni 200 asteeseen.
Tee ciabattakrutongit:
Ota uunipelti ja laita toinen puoli ciabatta-kuutioista, pancetta (tai aurinkokuivatut tomaatit) ja basilika uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Sekoita ja kääntele seosta pellillä niin että oliiviöljyä on kaikkialla. Heitä uuniin noin 20-25 minuutiksi, käy välillä sekoittelemassa ja tarkastamassa tilanne. Kun pellillä alkaa olla rapsakkaa ja basilikanlehdet ovat tummuneet, ota pois uunista.
Kun keitto on hautunut, sekoita puuhaarukalla tai isolla vispilällä leipä palasiksi ja lisää raastettu parmesaani. Tarkasta maku ja korjaa tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Tarjoilu:
Lämmitä lautaset uunin jälkilämmössä, kaada kuumaa muhennosta lautasille ja ripottele päälle ciabattakrutonkeja ja päällimmäiseksi pirskottele vielä oliiviöljyä, raasta hieman parmesaania ja hienonna basilikaa näön vuoksi.
Artikkelikuva: By Ɱ – Own work, CC BY-SA 3.0,