perjantai, huhtikuu 19, 2024

Bouillabaissea äidin keittiöstä

Tälläkertaa kalakeittoa. Tämä soppa on äitini resepti jota syötiin usein juhlissa tai vieraiden kanssa. Ranskalaiset kutsuisivat tätä mielellään bouillabaisseksi. Aika monta kertaa olen tehnyt tätä keittoa, mutta koskaan siitä ei ole tullut yhtä hyvää kuin äitini tekemänä. Ainahan se on näin. Äideillä on kymmenien vuosien kokemus, tuoreet raaka-aineet ja sydän täynnä rakkautta ruokaa laittaessaan, joten totta kai se on parempaa.
          Itse kävin keväällä olikohan se 2015 kääntymässä Masterchef-karsinnoissa ja valintakokeiden toisena päivänä tein hiukkasen modatun version tästä keitosta. Karsiuduin viimeisessä vaiheessa. Unohdin tarkistaa suolan. Aika kolossaalinen moka. Enää en unohda. Tässä kuitenkin kilpailuvälineeni resepteineen.
          Tämä keitto on siis luonnollisestikin hieman perinteistä työläämpi, kun kyse on tällaisesta hifistelykeitosta. Ihmistä joka nauttii ruuanlaitosta yhtä paljon kuin onnistuneiden tuotostensa maistelusta, kutsutaan kulinarsistiksi ja silloin tämä resepti on paikallaan. Kaikkea ei ole pakko kuitenkaan syödä yksin, äitikin opetti aina että ruoka pitää jakaa. Syödään hyvien ystävien läsnäollessa.

Perinteisesti ranskalainen kalakeitto nautitaan rouille-majoneesikastikkeen kanssa, mutta äitini reseptissä se on sekoitettu jo valmiiksi keittoon. Aivan ihanaa.

 

Leeni-äitin bouillabaisse tulisen bruschetan kera.

(4-6 henkilöä)

  • 50g voita
  • 1iso sipuli
  • 1purjo
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1g sahramia
  • 1dl täysjyväriisiä
  • 2tl timjamia
  • 2tl basilikaa
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 3dl kuivaa valkoviiniä
  • 5dl kalalientä
  • 2dl kuohukermaa
  • 2dl ranskankermaa
  • 500g kirjolohi- tai lohifilettä
  • 300-400g kuha- tai ahvenfilettä
  • 2 rkl tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattu tomaatti)
  • 200g kuorittuja katkarapuja.
  • Merisuolaa.
  •  

Valmistelu:

Kuori ja suikaloi sipulit, purista valkosipulinkynnet. Leikkaa kala kuutioiksi. Tee kalaliemi.

Valmistus:

Hauduta sipulisuikaleet kattilan pohjalla rasvassaa.Lisää puristetut valkosipulinkynnet, sahrami ja täysjyväriisi.Sekoita mukaan vielä yrtit ja tomaattipyree. Lisää valkoviinija kalaliemi ja anna kiehua 15 minuuttia. 
Lisää kiehuvaan seokseen kerma ja ranskankerma sekä pieniksi kuutioiksi leikattu kala ja anna hautua pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita keittoon tuorejuusto ja mausta vielä halutessasi ripauksella cayenne-pippuria. Lisää katkaravut ja sekoita hyvin. Tarkasta suola.
Tarjoa keitto valkoviinin ja patongin kanssa. Alkupalaksi sopii vaikka bruschetta.

Oma versioni:

Tuorejuustona käytetään appelsiini-tuorejuustoa ja keittoon lisätään vielä pari ruokalusikallista sitruunamehua, ruokalusikallinen hunajaa, ja pari teelusikallista raastettua sitruunankuorta. Keitosta tulee kevyemmän sitruunainen ja sopii sahramin kanssa loistavasti. 

Tulinen bruschetta

  • maalaisleipää, artessaa tai jopa ciabattaa. (ja mikä tahansa gluteeniton vaalea käy)
  • oliiviöljyä
  • 2 tomaattia
  • paholaishilloa (ks. resepti, tarvittaessa korvaa sweet chili-kastikkeella jota on terästetty tabascolla)
  • sitruunankuorta
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 kynsi valkosipulia.

Valmistelu:

Hienonna tomaatit. Sekoita tomaattihakkelusta ja paholaishilloa, kunnes seos on sopivan ärjäyttävä. Hienonna basilikaa mukaan seokseen. Raasta sitruunankuorta. Kuori ja halkaise valkosipulinkynsi. 

Valmistus:

Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paahda leipiä uunissa, kunnes reunat alkavat ruskistua. Hiero paahdettuja leipiä valkosipulilla, lado päälle tomaatti-paholaishillo-basilikatäyte, ripottele päälle sitruunankuorta, rouhi mustapippuria ja päällimmäiseksi loraus oliiviöljyä.  

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän