torstai, maaliskuu 28, 2024

Karjalanpaistikeitto välimerellisellä kierteellä.

Vahingosta syntynyt helmi

Tein lihakeiton hitaasti hauduttamalla niinkuin pitääkin. Ajattelin tehdä ihan perinteisen lihakeiton, mutta pienoisen keittiöepäonnistumisen jälkeen muunsin reseptin joksikin ihan muuksi, josta tuli loppupelissä aivan käsittämättömän hyvää.

  • 700g karjalanpaistilihaa
  • 9 perunaa
  • 4 porkkanaa
  • ½ juuriselleri
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 1 iso sipuli
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 laakerinlehti
  • 1 timjaminoksa
  • 5 maustepippuria
  • 10 mustapippuria
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • tuoretta basilikaa
  • (parmesaanin kanta)
  • voita 

Valmistelu:

Ota karjalanpaistilihat huoneenlämpöön. Kuori ja pilko sipulit ja murskaa valkosipulit. Kuori ja kuutioi perunat, porkkanat ja selleri (näistä porkkanat kaikkein pienimmiksi).

Valmistus:

Ruskista lihat voissa valurautapadassa. Rouhi mukaan vähän mustapippuria. Lisää vettä niin että lihat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori päältä pintaan nouseva verivaahto.  Kun vaahtoa ei enää nouse, lisää litra vettä ja heitä sekaan liemikuutiot, pippurit, timjaminoksa ja laakerinlehti. Laita lämpö pienimmälle. Kuullota erillisessä pannussa sipuli ja valkosipulit ja lisää pataan. Anna hautua noin kaksi tuntia. Lisää tomaattimurska, hunaja ja juurekset. Tässä vaiheessa porisemaan kannattaa laittaa myös parmesaaninkanta jos sattuu löytymään. Nosta lämpötilaa ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Ongi juustonkanta ja laakerinlehti keitosta. Lisää silputut yrtit viimeisenä. Tarkista suola ja pippuri. Lisää tarpeen vaatiessa.

Ruuan syntysanat:

Ilman kivensirua simpukan ikenissä ei syntyisi helmiä. Joskus virheestä syntyy herkkuja. Niin kävi tällä kertaa. Laiskana kokkina päätin pilkkoa sipulit ja valkosipulit sauvasekoittimen mukana tulleella kätevällä silppurilla. Tein sitten vasemmalla kädellä samaan aikaan jotain muuta ja tuloksena olikin sipulipyrettä. Ei siinä mitään, kuullotin sen pelottomasti niinkuin muutenkin ja kippasin keiton sekaan. Keitto alkoi saman tien näyttää niin epäilyttävältä liemessä lilluvien sipulihitusten ansiosta, että soppa oli samennettava. Siitä siis perinteen selän katkaiseva tomaattimurska, basilika ja parmesaaninkanta. Tuli niin hyvää että taidan tehdä tätä vahinkosoppaa useamminkin.

Katso myös

Paellan pohjoinen ulottuvuus

Gastrodontti on nyttemmin jo sukupuuton partaalla elelevä kulinaristinen eläin, joka rakastaa välimerellistä keittiötä, palvoo asiaankuuluvalla pieteetillä aasialaista keittiötä ja tutustuu utealiaasti kaikkiin maailman makuihin. Viime aikoina gastrodontin ruuanlaitto on lähtenyt hieman käsistä...

Sahramirisotto eli riisin alkemiaa Italiasta.

Useimmille tulee risotosta mieleen koulunruokailun kuiva, pakastevihanneksia ja ylikypsää kanaa sisältävä mauton riisiruoka, minkä perusteella ei voi kovin suuria johtopäätöksiä tehdä.          Risotto silloin kun se tehdään italialaiseen tapaan on...

Pinaatti-ricottaravioli salviakastikkeessa

Raviolit: 1 annos gluteenitonta tuorepastaa Täyte: 150g tuoretta pinaattia1 prk (250 g) ricottajuustoa2 dl raastettua parmesanjuustoa1 muna2 valkosipulinkynttäripaus suolaatuoreeltaan rouhittua mustapippuria Salviakastike: 10 tuoretta salvianlehteä hienonnettuna2 rkl parmesanraastetta75g voita1tl sitruunamehua Tarjoiluun: tuoretta parmesanraastetta Valmistus: 1. Valmista tuorepastataikina ohjeen mukaan. Anna taikinan lepäillä puolisen...

Pinaattikeitto tuoreesta pinaatista

Kesällä tämä kannattaa tehdä tuoreesta pinaatista ja paistaa voissa pari parsaa koristeeksi ja tästä tulee juhlava alkuruoka fiinimpiinkin juhliin. Useimmiten tätä kyllä tehdään meillä kylminä talvi-iltoina kun pinaatti tulee marketista ja kesä on vain...

Gluteeniton tuorepasta

Tuorepastan ihanuus      Durum-vehnästä tehty kuivapasta on oikein hyvää syötävää, sitä en valita, mutta gluteenittomat variantit eivät oikein koskaan ole yltäneet samalle tasolle. Yleensä meillä keitetäänkin erikseen sekä gluteeniton että tavallinen pasta. Tasapuolisuuden nimissä...
spot_img

Latest articles

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän