- 1.5kg Lapin puikulaperunoita tai rosamundaa (ei kovin ranskalaista, mutta vastaa kuvausta ”laadukkaita jauhoisia perunoita”)
- 1 rkl huoneenlämpöistä voita
- 3dl kuohukermaa
- 3dl kevytmaitoa
- 3 kynttä valkosipulia murskattuna
- 1 rkl herbes de provence
- suolaa
- vastaraastettua mustapippuria
- 5dl raastettua Gruyere-juustoa
Valmistelu:
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori perunat huolellisesti. Siivuta niin ohueksi kuin pystyt, monitoimikoneella tai mandoliinilla tulee paras, mutta jos ei löydy, juustohöylälläkin syntyy aika ohutta.
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Voitele iso uunivuoka reilulla kädellä.
Valmistus:
Kuullota valkosipulit pienessä määrässä voita kastikekattilassa. Kippaa yrttiseos kattilaan ja sekoittele hetki. Lisää maito ja kerma. Kiehauta kevyesti ja anna hautua viitisen minuuttia.
Mausta kermamaitoseos suolalla ja pippurilla maun mukaan. Siirrä kattila hetkeksi syrjään. Lado perunasiivut limittäin vuuan pohjalle. Aina kun kerros tulee valmiiksi, rouhaise suolaa ja pippuria reilulla kädellä ja ripottele kerroksen päälle kevyesti juustoraastetta. Lado pottu- ja juustokerroksia niin kauan kuin perunoita riittää, ja lataa päällimmäiseksi reilu kerros gruyereä. Painele kevyesti, jotta gratiiniin ei jää koloja.
Kaada kermamaitoseosta pannuun niin että perunat peittyvät, mutta ei niin paljoa että juusto peittyisi. Peitä vuoka foliolla.
Paista uunissa 30 minuuttia folion kanssa, poista folio ja anna paistua vielä 10-15 minuuttia kunnes juusto on ihanasti ruskistunut.
Anna vetäytyä ja jäähtyä noin 20 minuuttia ennen tarjoilua.